Arta sinonimiei

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
Iconofobie jpeg

M-am întîlnit recent cu un economist – profesor la Finanțe – pe care îl cunosc din tinerețe, Viorel Varer pe numele lui. Un băiat isteț, prea puțin recunoscut însă, afirma el frecvent, public și academic, pentru calitățile-i intelectuale. Se aflase mereu în umbra unui confrate de-al său, Ghiocel Gader. Nu eram străin de faptul că, din motivul concurenței cu Ghiocel, invariabil perdante pentru Viorel, Varer nu-l putea suferi pe Gader. Îl considera impostor, acuzîndu-l, pătimaș, că ar manipula lumea cu o pregătire finanțistă de suprafață, ascunsă totuși într-o capacitate de eschivă și disimulare extraordinară. În viziunea lui Viorel, respectiva capacitate îi adusese un nemeritat și impardonabil succes lui Ghiocel. Cînd l-am văzut deunăzi, în parcarea Universității, pe colegul Varer, am știut imediat că mă va aborda cu o nouă diatribă împotriva colegului Gader. Cei doi se luptaseră, în vremea pandemiei, pentru poziția de director de departament, iar Ghiocel Gader cîștigase iarăși, previzibil, în dauna lui Viorel Varer. Fără să mă salute cît de cît normal, Varer a și trecut la invective contra lui Gader: „Bătrîne, finalmente, nu mai am nici o îndoială! Triumfurile constante ale ticălosului de Gader în fața mea se bazează pe o singură și o singură strategie – sinonimia. Am strigat asta, din rărunchi, în ultimul an, la toate ședințele online cu membrii corpului profesoral din facultate, ba chiar și la susținerile de doctorate, dar nimeni nu mi-a acordat minima credibilitate. Am primit dismiss ori remove de la coordonatorii întîlnirilor și m-am trezit vorbind în pustiu, la pereții camerei mele mai precis. Teribil de frustrant. De aceea, te conjur să mă asculți, întrucît tu ești filolog și vei înțelege perfect ceea ce zic. Altă șansă de a-mi țipa povestea nu mai am. Sînt Hamlet muribund, iar tu Horațiu”. Am zîmbit prostește și am luat, moale, expresia martirică a ascultătorului de profesie.

„Tipul este un pervers al diluării mesajului prin excesul de sinonime!”, a urlat Viorel, întorcînd privirile puținilor trecători. „Te aburește lexical, așa cum șarpele te hipnotizează vizual, aplicîndu-ți apoi lovitura mortală, cînd tu nu mai ai atenția distributivă în stare de funcțiune, pentru a putea reacționa. Fii atent cum și-a ținut speech-ul electoral la alegerile departamentale! Citez exact din memorie, pentru că aveam antenele nervoase întinse precum corzile de chitară. Am inregistrat discursul ipochimenului pe scoarța cerebrală mai ceva ca un magnetofon sovietic Kashtan, din timpul adolescenței noastre, pus în poziția record – «Dragi, iubiți, prețuiți, admirați colegi, prieteni, amici, colaboratori, am decis, hotărît, concluzionat că depunerea, includerea, introducerea candidaturii, concurenței, competiției la funcția, poziția, postura, statutul, calitatea de director, coordonator, șef, lider de departament, colectiv, catedră este, constituie, reprezintă un act, gest, atitudine, situație de normalitate, naturalețe, firesc, în contextul, cadrul, circumstanța provocărilor, greutăților, dificultăților, complicațiilor prezentului, actualității, zilei de azi. Experiența, viața, biografia, trecutul mă recomandă, susțin, propulsează pentru funcția, poziția, postura, statutul, calitatea de director, coordonator, șef, lider de departament, colectiv, catedră. Mă știți, cunoașteți, observați cu toții, ca grup, colectivitate, comunitate, congregație de mulți, numeroși, multipli ani, luni, decenii, de mult, masiv, abundent timp, vreme, cronologie. De aceea, prin urmare, ca atare, așadar, în consecință, deci, nu trebuie, e necesar, obligatoriu, determinant, imperios, decisiv ca eu, moi-même, în persoană, prin sine, însumi să vorbesc, articulez, deschid, măresc, extind, lărgesc gura, cavitatea bucală, mișc buzele, rostesc, gavaresc semnificativ, cu miză, cu greutate, important, amplu, vast, elaborat, detaliat, sofisticat».“

Viorel Varer s-a sufocat brusc. A tușit cavernos, determinîndu-mă, făcîndu-mă, împingîndu-mă – ah! – să-mi trag masca pe față. A continuat ulterior: „Și a încheiat nemernicul – «Spun, zic, precizez, menționez, îndemn numai, doar, decît votați-mă, alegeți-mă, selectați-mă, electați-mă, ungeți-mă!». Ce crezi? Mesmerizați de demența sinonimiei, l-au votat în unanimitate, omule! Sută la sută! Da, nu te mira, amețit, nauseat, dezechilibrat, pînă și eu l-am votat! Cînd să bifez numele alesului pe buletin, mi se învîrteau lumini în cap. Îmi venea în minte obsesiv versul lui Eminescu Timpul mort și-ntinde trupul și devine vecinicie (probabil pentru că mă gîndeam la o variantă în sinonime – Cronologia decedată-și lungește corpul și ajunge eternitate!). Așadar, haț, l-am bifat, ales, votat pe Ghiocel Gader, în loc să mă aleg, selectez, ung pe mine însumi, pe sine, Viorel Varer! Merit să mor, dispar, dau ortul popii, cum ziceam, gavaream mai devreme, aidoma lui Hamlet. Numai că tu, Horațiule, vei merge să-mi spui povestea!”. Am adăugat: „Istoria, narațiunea, intriga!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.