Bagă live-ul, frățioare!

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Ultimele zile din viața pisicii jpeg

Viața pe Facebook e pestriță și plină de neprevăzut. Am un amic virtual pe care îl cunosc și în „real“ și cu care m-am pricopsit, la un moment dat, într-o documentare într-o zonă rurală sau „pe sate“, cum se mai spune. Băiat tînăr, la locul lui și de bun-simț. Muncitor, o duce destul de prost cu banii, lucrează în construcții, bun meseriaș, zic alții. Căsătorit cu o mărunțică oacheșă, ochioasă, casnică. Un copil mic. Nimic special cu băiatul ăsta, un om ca toți oamenii, am stat de vorbă, am și băut împreună într-o seară la un soi de party ad-hoc, și el, și nevastă-sa au fost decenți, chiar simpatici, au fumat ca șerpii, deși ea era însărcinată, am povestit. Nu ne-am mai întîlnit, însă am rămas prieteni pe Facebook, acolo am descoperit adevărata lui pasiune. În momentul în care chefuiește și se îmbată, adică săptămînal, în special în week-end-uri, bagă live-uri la greu și îmi dau seama că e o formă de exprimare, un mic artist frustrat zace în el. Însă niciodată cînd e treaz, niciodată de la locul de muncă, cum bate cuie, de pildă, cum dă cu bidineaua sau repară vreun acoperiș. Doar bucuria chefului trebuie împărtășită online. Iar live-urile lui arată cam așa: el, în mașină, pe scaunul din dreapta (doar nevastă-sa conduce, o decizie înțeleaptă, el poate să bea!), cu berea pe bord, cu maneaua la maximum, i se vede lui fățălia fericită în prim-plan, în spate e copilul care are vreo șase ani și care se foiește, uneori sîcîit. Live-urile astea durează vreo zece minute, nu-ți dai seama de unde vin sau de unde se întorc cei doi, e un road-movie nesfîrșit pe drumuri naționale, berea tresaltă pe bord, maneaua urlă, s-ar putea face un film românesc minimalist pornind de aici, dar ar plictisi pe toată lumea mai ceva ca ciorba din bucătărie. Totuși, nu pot să trec cu vederea un fenomen social: avem cu toții acces la live-uri de cînd cu telefoanele smart, indiferent dacă sîntem vedete sau oameni obișnuiți, nu trebuie să mai așteptăm ca televiziunile să ne transmită în direct nu știu ce meci de fotbal, concert sau eveniment, noi sîntem cei care creăm evenimentul și care „transmitem“. (Apropo, la marile festivaluri de film documentar au apărut deja filme, care iau și premii, realizate exclusiv din content de pe Internet, cu acordul utilizatorilor, desigur. Recomand Present perfect al lui Shengze Zhu, în China milioane de oameni fac zilnic live streaming.)

Mă uit la live-urile amicului meu virtual de-a dreptul fascinată, în afară de mine mai sînt vreo doi-trei blambeci, tovarăși de muncă sau consăteni, care comentează: „Bagă tare!“, „La distracție, da?“, „Să fiți sănătoși!“ sau „Să vă fie de bine!“. De reținut că mai toate live-uri sînt în mișcare, din mașină, însă are și live-uri domestice. Un cadru strîmb în care apare de regulă el, beat și fericit, în spate mai sînt două-trei personaje care fac ceva, de obicei grătare. Maneaua e omiprezentă. La aceste live-uri nimeni nu vorbește, toți petrec cu dezinvoltură în fața spectatorilor, cîți or fi ei, de pe Facebook. Băiatul are grijă să intre în cadrul cel strîmb și băutura – cutiile de bere goale care umplu o masă, dar mai ales sticla de whisky. „Te respecți, barosane!“, mai zice cîte unul. Și din nou „Să aveți poftă!“, „Hai noroc!“ etc. La un moment dat, am început să o urmăresc și pe soție pentru că mi-am dat seama că îi calcă pe urme soțului și m-am întrebat dacă nu o fi vreo formă de narcisism familială.

De regulă, fiecare își adună în „bula“ lui de prieteni doar pe cei de același leat, însă la un moment dat te saturi de fițe de intelectuali, de aceea „live-urile“ prietenului meu de la țară îmi confirmau faptul că viața e în altă parte. Oriunde altundeva decît acolo unde sîntem noi, oamenii educați și citiți, oameni care scriu pe Facebook despre teatru, filme, literatură și concerte. Aveam senzația că, de fapt, băiatul ăsta trăiește cu adevărat, el e alive, în vreme ce noi, ceilalți, generăm un conținut mort, sîntem deja morți. Orice ai face, orice ai scrie, nu te poți pune cu fericirea omului pe care vrea să o transmită și celorlalți. Să ne amintim însă că așa ceva era imposibil în urmă cu nici douăzeci de ani. Oamenii își trăiau micile momente de fericire, la fel ca necazurile, deziluziile, frustrările, în tăcere, fără să-i știe nimeni, și le gestionau ca atare. Nașterile și decesele erau consemnate doar în niște registre și deveneau statistici, nu spunea nimeni o rugăciune în fața unei lumînări virtuale pe care a postat-o prietenul tău anunțînd că i-a murit tatăl, nu asista nimeni la nașterea copilului tău ca să-ți transmită felicitările de rigoare. Uneori, această transparență a vieții și a trăirilor personale mă înspăimîntă de-a dreptul, mai ales că vreme de mii de secole nu am trăit așa, am trăit totul doar în propria noastră intimitate la care au fost martori cel mult cîțiva membri ai familiei și cîțiva prieteni. Însă intimitatea nu mai valorează nimic, performance-ul e mai important.

Să vă mai spun o poveste. Am o prietenă virtuală pe Facebook pe care nu o cunosc deloc în „real“. Însă știu totul despre ea, absolut tot, pentru că ea a ales să ne împărtășească viața, cu bune și cu rele. Știu că trăiește într-un mic oraș de provincie care generează constant un plictis existențial, toată lumea cunoaște pe toată lumea. Știu că scrie poezii și că e iubitoare de frumos. Știu la ce oră se trezește și la ce oră se culcă, știu ce gătește și cînd gătește, cînd își face cumpărăturile, știu că a avut o deziluzie în amor, că are frustrări și o carieră cumva neîmplinită, că își iubește pisicile, că visează călătorii pe care nu și le poate permite. Uneori postările ei imploră într-un mod indirect un ajutor pe care nimeni nu i-l poate da. Știu că e singură și că se luptă cu singurătatea ei și cu depresia. Toate acestea apar pe Facebook și nu poți să intervii în nici un fel, să o încurajezi sau să-i dai sfaturi și chiar ar fi groaznic dacă ai face asta, pentru că nu-i ești nimic, de fapt, nici rudă, nici prieten, ești doar un spectator pasiv al unui om care se zbate și se chinuie. Și care, poate, a găsit o formă de terapie – expunerea, existența ei pe Facebook.

Eu însămi mă simt mult mai alienată decît eram acum douăzeci de ani, cînd comunicam mai mult în viața reală, cu prieteni reali, cînd mă bucuram atunci cînd mă suna cineva sau cînd vreun cititor îmi trimitea la redacție o scrisoare (pe hîrtie). Și după ani întregi petrecuți printre gamer-i, flirtînd cu diferite avataruri de care recunosc că m-am atașat și cu diferite forme de vieți posibile virtuale și întîlnind oameni cu multiple identități, mă întreb de ce, totuși, frica asta de realitate. De ce acei patru pereți între care dormi, mănînci, te joci, îți scrii articolele te sufocă atît de tare, de ce ți-ai dori să fii prezent mereu în mai multe locuri în același timp?

Ultimul live al prietenului meu „de pe sate“ m-a indispus total – erau tot în mașină, pe drumurile patriei, berea la doză era la locul ei pe bordul mașinii, maneaua era tot la maximum, iar șoferul, nevasta sau cine o fi fost depășea pe linie continuă, mașină după mașină, ca să murim cu toții pe drumurile patriei și să transmitem live.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.