Cît costă sediul PSD?

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cît costă sediul PSD? jpeg

PSD e un partid blestemat şi asta i se trage de la sediu. De cînd PSD s-a mutat în casa fostului ministru al Justiţiei Toma Stelian, aşa-zişii social-democraţi n-au avut lider fără probleme penale.

Vanitos şi generos, bogatul avocat şi a lăsat prin testament vila de la Şosea statului, pentru înfiinţarea unui muzeu de artă care să-i poarte numele. Un muzeu fără tablouri, cum era criticat în epoca interbelică, pentru că răposatul nu fusese un colecţionar, aşa că a revenit statului grija de a înzestra palatul. Cînd, în cele din urmă, s-a închegat nucleul actualului Muzeu Naţional de Artă, comuniştii au trecut somptuoasa clădire în folosinţa Uniunii Scriitorilor. În anii ’50, în Kiseleff 10 a funcţionat Şcoala de Literatură – un efort după model sovietic de recrutare şi îndoctrinare a tinerelor talente. Încălcînd din nou testamentul lui Toma Stelian (1860-1925) şi legea votată de cele două Camere ale Parlamentului în 16 martie 1926 pentru crearea muzeului, clădirii i s-a schimbat din nou, la începutul anilor 2000, destinaţia iniţială, prin înstrăinare către PSD.

Casa unui fost ministru al Justiţiei, şi liberal pe deasupra, transformată în muzeu fără fond, apoi instrumentată propagandistic – iată tot atîtea elemente constitutive ale blestemului ce bîntuie PSD. Faptul poate fi confirmat de orice adept al familiei tradiţionale, membru al brigăzilor albe care stau cu arma la picior în lupta cu statul paralel (conform ordinului pe unitate al vicepremierului P. Stănescu) şi, desigur, admirator al tortului cît statul de om, recent dedicat de enoriaşi noului episcop de Maramureş.

Dar blestemul nu va ţine mult. Strădania actualei conduceri a PSD de a prelua comportamentul în masă al populaţiilor de lemingi ce se aruncă în mare e pe cale să rezolve problema poverii oculte. Există şi un model, desigur francez, aidoma celui ce a inspirat nobila construcţie la 1912-1915. Acum cîteva luni, Partidul Socialist Francez a fost nevoit să-și vîndă sediul central – la numai un an distanţă de vremea în care deţinea președinția și guvernul Franței.

Renunțarea la simbolul parizian al victoriilor și eșecurilor stîngii moderate din ultimii 36 de ani a marcat un final de epocă. La legislativele din 2017, socialiștii și aliații lor s-au prăbușit la 44 de parlamentari, de la 295, cîţi aveau în 2012. Candidatul lor la prezidențiale s-a clasat al cincilea, cu numai 6% din voturi. Au fost cele mai slabe rezultate din istoria partidului – consecința eșecurilor din cincinalul la putere după triumfalul „val roz“ din 2012. Trei din patru francezi cred acum, conform unui sondaj, că PS va dispărea din peisajul politic.

Ce le reproșează cetățenii socialiștilor francezi? Majoritatea consideră că nu mai reprezintă ideile stîngii, că nu mai sînt utili vieții politice, că nu au convingeri profunde, că nu sînt apropiați de cetățeni şi că nu s-au adaptat evoluțiilor societății, pe care nu sînt capabili să o coaguleze.

Sediul din Rue de Solférino nr. 10 al socialiștilor francezi a costat 45,5 milioane de euro. Cît valorează cel al PSD din Kiseleff 10? O întrebare care devine de actualitate, din cauza politicii sinucigaşe a PSDragnea. 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă. Peste 100.000 de hectare s-au transformat în deșert sau urmează să se deșertifice
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, trage un semnal de alarmă asupra „problemei grave de mediu” cu care se confruntă România, și anume peste 100.000 de hectare care s-au transformat în deșert sau urmează să se deșertice.
beach,please! mp4 thumbnail png
Show-uri incendiare la „Beach, Please!” A$AP Rocky, momentul serii
Festivalul „Beach, Please!” continuă să ridice standardele evenimentelor muzicale din România, fiind cel mai mare festival de muzică urbană din Europa.
Metallica, foto Shutterstock jpg
Pentagonul a folosit fără drept o piesă a trupei Metallica într-un clip în care Hegseth făcea reclamă dronelor americane
Trupa Metallica a dovedit încă o dată că nu se joacă atunci când vine vorba de protejarea muzicii sale. Nici măcar Departamentul Apărării al SUA nu este mai presus de lege, atunci când este vorba despre drepturi de autor.
legume, gradinarit jpg
Ce legume trebuie să plantezi în luna august. Vei avea anul viitor o recoltă bogată și sănătoasă
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de jumătatea lunii iulie, iar până ne vom da seama unde trece timpul atât de repede, deja vom intra și în august. Iar pentru românii care au norocul de a avea propria grădină, această perioadă din an este una crucială.
A treia săptămână a cercetărilor  în situl arheologic de la Glina-Bălăceanca (© Muzeul Municipiului București)
Figurine zoomorfe din lut ars, descoperite în situl arheologic de la Glina-Bălăceanca
În a treia săptămână a cercetărilor de pe tell-ul preistoric de la Glina-Bălăceanca, au fost descoperite numeroase artefacte, de la mărgele de câțiva milimetri, la piese spectaculoase.
filme jpg
Când ficțiunea devine realitate. Cum ne-au anticipat filmele SF prezentul
Filmele science-fiction au fascinat dintotdeauna prin puterea lor de a imagina lumi posibile, influențate de progresul științei și al tehnologiei. Dacă în trecut păreau simple exerciții de imaginație, multe dintre ideile promovate în aceste producții au devenit între timp realitate. Astăzi, trăim în
image png
Tentativa de asasinare a lui Trump a avut loc după o „cascadă” de greșeli ale Serviciului Secret. „A fost o prăbușire totală a securității”
Un raport al Senatului SUA publicat duminică arată că o „cascadă” de greșeli a permis unui atacator să tragă asupra lui Donald Trump în timpul unui miting electoral anul trecut şi critică politica disciplinară a Serviciului Secret, inclusiv lipsa concedierilor în urma atacului.
spital jpg
Un bărbat a murit din cauza ciumei. Este primul deces cauzat de această boală din anul 2007
Este una dintre cele mai cunoscute și mai temute boli din istoria omenirii, iar acum a provocat din nou un deces. În cursul zilei de vineri a fost confirmat de către autoritățile sanitare faptul că un american din statul Arizona a murit din cauza ciumei pneumonice.
Beach please editia 2024 1 jpg
Organizatorii „Beach, Please!” răspund criticilor: „Asta e identitatea noastră, fără filtre”
Organizatorii festivalului Beach, Please! și-au exprimat poziția oficială într-un comunicat în care recunosc că unele versuri de trap pot stârni discuții, dar susțin libertatea artistică și relevanța genului în cultura urbană.