Cum poate fi presa ajutată să se ajute singură

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cum poate fi presa ajutată să se ajute singură jpeg

Proiectul legislativ cu privire la scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe venit stîrnește controverse. Primii care au reacționat sînt tocmai cei „scutiți“ de impozit, adică jurnaliștii. Mai multe organizații care au drept misiune promovarea libertății de expresie și drepturile jurnaliștilor îi cer președintelui să nu promulge această lege. Printre obiecții: legea îi include pe jurnaliști în familia profesiilor beneficiare ale unui tratament preferențial – această condiție de „speciali“ fiind de natură a altera imaginea publică a profesiei; în plus, legea îi pune pe jurnaliști într‑un conflict de interese, de vreme ce presa s-a poziționat mereu împotriva privilegiilor acordate magistraților, oamenilor politici, funcționarilor etc.

Dar, dincolo de această obiecție a imoralității, scutirea jurnaliștilor de impozit oricum nu rezolvă problemele de fond ale presei din România. Precaritatea nu poate fi compensată prin reducerea poverii fiscale a întreprinderilor. E nevoie de măsuri mai consistente și, mai ales, inteligente. Pentru că problema e structurală. E vorba, în primul rînd, de o scădere semnificativă a încasărilor din anunțuri și publicitate, apoi, de o scădere masivă și continuă a tirajelor, ca urmare a schimbării obiceiurilor de lectură (tranziția de la print spre online), dar și a prăbușirii sistemelor de distribuție. E un cerc vicios: nu se mai vînd ziare deci se închid chioșcuri, deci nu mai sînt puncte de difuzare, deci scad tirajele etc… Cum a început acest declin? E greu de depistat momentul zero al crizei. Mai poate fi oprită?

În multe state europene, presa e văzută ca un element central al democrației. A patra putere din stat e deci îndreptățită să fie susținută: în numele pluralismului de opinie, al libertății de exprimare, al nevoii de a informa opinia publică etc. În Franța, declinul presei tipărite s-a cronicizat odată cu criza finanțelor din 2008. Numeroase publicații în pragul falimentului, mii de jurnaliști amenințați cu concedierea și, peste toate, o scădere masivă a tirajelor. Problema identificată acolo: costul prea mare al difuzării: devenise pur și simplu nesustenabil să difuzezi reviste și ziare la nivel național. Soluția găsită pentru a atenua aceste cheltuieli: ajutor direct din partea statului pentru difuzare. Anual se alocă de la bugetul de stat peste un miliard de euro ajutor pentru presă (mai mult de jumătate pentru presa tipărită). Schemele de alocare a subvențiilor sînt complicate, dar, în orice caz, ziare de mare tiraj precum Le Monde sau Le Figaro obțin ajutoare de aproximativ cinci-șase milioane de euro pe an. Subvenția pe fiecare exemplar vîndut se ridică la aproximativ 40-60 de cenți. Chiar dacă suma totală primită e relativ mică în comparație cu alte titluri, ziarului comunist L’Humanité îi este oferită cea mai ridicată subvenție per exemplar distribuit. Dincolo de acest ajutor menit să promoveze consumul de presă, și nu producția, există și alte tipuri de ajutor, destinate dezvoltării. Publicații prestigioase aflate în dificultate, titluri noi care țintesc anumite categorii de public, reviste de nișă etc. sînt subvenționate cu generozitate, dar responsabil: finanţarea de către stat e o investiţie menită să asigure întreprinderii culturale un viitor, nu să asigure la nesfîrșit cheltuielile de întreținere.

În Germania, independența presei față de autoritățile publice e un principiu aproape sacrosanct. De unde și reticențele față de ajutoare de orice fel din partea statului pentru presă. Chiar și în timpul crizei financiare care a afectat puternic piața începînd cu 2008, editorii s-au temut să apeleze la scheme de ajutor de stat care deveniseră disponibile în diverse alte domenii ale economiei. Aceste reticențe pot fi rezumate în cuvintele lui Mathias Döpfner, șeful unuia dintre cele mai importante grupuri de presă: „Prefer falimentul unor ziare cumpărării independenței acestora cu ajutorul subvenției“. Multă vreme, refuzul ajutorului de stat pentru presă a reprezentat doctrina. Dar perspectiva falimentului modifică percepția. Închiderea unor ziare înseamnă pînă la urmă și o restrîngere a pluralismului. Și, dacă informația e bun public, e cumva și datoria statului s-o apere. Ani în șir, tirajele ziarelor și revistelor au scăzut, în vreme ce cheltuielile de difuzare au crescut. Afectate sînt deopotrivă publicațiile locale, care au pierdut cititori și relevanță, cît și marile ziare, a căror difuzare națională e tot mai greu de susținut. Anul acesta a fost introdusă, pentru prima dată, o subvenție federală destinată difuzării de presă. Scopul acestui ajutor în valoare totală de 40 de milioane de euro e susținerea diversității ziarelor tipărite în zonele rurale sau slab populate prin atenuarea costurilor de distribuție. E un mod prin care presa e ajutată să se ajute singură. Fără privilegii nesolicitate pentru jurnaliști.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CCR FB jpg
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR vor primi câte 35.000 de euro până la sfârșitul verii
Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la CCR pe 13 iulie vor primi câte șase indemnizații lunare - adică 35.000 de euro- până la sfârșitul verii.
israelul   bombardamente  siria FOTO Profimedia 2 jpg
Israelul a bombardat tancurile forțelor guvernamentale siriene. Ce se întâmplă în sudul Siriei după încleștările între druzi și beduini
Israelul a bombardat forțele guvernului sirian care se îndreptau spre un oraș majoritar druz din sudul Siriei, după mai multe zile de încleștări etnice, într-un atac fără precedent asupra forțelor loiale noii conduceri de la Damasc, pe care Ierusalimul o considerase un potențial aliat.
Trump si Zelenski jpg Foto Getty Images
Danemarca și Țările de Jos au dat undă verde planului lui Trump privind înarmarea Ucrainei
Danemarca și Țările de Jos au anunțat marți că intenționează să participe la planul președintelui american Donald Trump prin care Europa va cumpăra arme americane pentru Ucraina, scrie Euractiv.
horoscop august hutterstock 2108178623 jpg
Horoscop miercuri, 16 iulie. Racii ar putea obţine bani dintr-un hobby. Capricornii trebuie să facă ore suplimentare
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au rezervat astrele tuturor celor 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 16 iulie.
abuz sexual pedofilie stokesentinel.co.uk
Un bărbat care și-a violat de mai multe ori fiica de 12 ani a fost arestat după ce s-a lăudat unei cunoștințe
Un bărbat din Timiș, arestat după ce s-a lăudat că și-a violat fiica de 12 ani de mai multe ori. Fata a spus mamei, mama nu a făcut nimic
Din 2016, Lili Sandu merge cu drag la emisiunea care o reprezintă
Lili Sandu își adoră vârsta și își dorește vacanțe liniștite. Ce destinație de vis a ales în loc de Ibiza: „Ceva mai pe chill, pentru că trebuie să-mi și reîncarc bateriile”
Lili Sandu (46 de ani), prezentatoarea carismatică de la Vorbește Lumea, emisiunea de la PROTV care a ajuns deja la 10 ani și s-a aniversat frumos ieri și toată săptămâna aceasta, nu își arată vârsta deloc.
bataie America png FOTO capturi video
Două românce, filmate în timp ce bat o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare
Două românce au devenit protagonistele unui video viral pe internet, după ce au fost filmate în timp ce loveau cu pumnii şi trăgeau de păr o tânără în New York, după o ceartă legată de un loc de parcare.
Zodii norocoase, foto shutterstock jpg
index (1) webp
Meseria dispărută pe care o aveau femeile în vremea comunismului. Ce reguli stricte erau nevoite să respecte
Într-o perioadă în care fiecare apel telefonic presupunea o legătură manuală, iar comunicarea la distanță era un proces aproape ritualic, un grup discret de femei se afla în centrul rețelei naționale.