Din USD s-a întrupat Kubi

Publicat în Dilema Veche nr. 910 din 16 – 22 septembrie 2021
Iconofobie jpeg

De mulți ani primesc, periodic, de la diverse instituţii anglo-americane, cu nume respectabile, nişte scrisori ciudate, particularizate de en-tête-uri impunătoare, care mă informează, ceremonios, că s-a decis (în urma unei selecţii riguroase) să fiu declarat „omul anului”. Meritele titlului respectiv derivă în general din „excepţionalele contribuţii publicistice, ştiinţifice şi academice”, precum şi din „extraordinarele calităţi de lider (european şi mondial)” demonstrate de subsemnat de-a lungul carierei (neîncheiate deocamdată, dar aceasta e o altă poveste). Autorii scrisorilor par persoane credibile, reprezentînd anumite fundaţii culturale ce funcţionează (în mod real) pe lîngă universităţi prestigioase, ca Oxford, Cambridge, Harvard, Princeton ş.a. Ei ţi se adresează politicos, pe nume, oferindu-ţi garanţii asupra valorii competiţiei prin care ai trecut (fără ştiinţa ta) şi amintindu-ţi, în treacăt, că, pentru a primi „diploma”, trebuie să trimiţi o sumă de bani (cam două-trei sute de dolari) pe adresa lor, în timpul cel mai scurt. Dacă doreşti şi o medalie de aur, e nevoie desigur să adaugi un mic coeficient la preţul de ansamblu. În final eşti felicitat şi asigurat că întregul comitet de selecţie aşteaptă nerăbdător veşti de la tine.

Cred că nu am spus nimic nou pentru cei care lucrează în cercetare, învăţămînt, presă ori politică. Probabil că li s-a întîmplat cel puţin o dată în viaţă să primească emoţionantele misive. Unii dintre ei, mai cu dare de mînă, răspund invitaţiei şi ajung, într-adevăr, posesori ai rîvnitelor distincţii aurite, pe care le expun ulterior în birourile personale. De pildă, celebrul candidat la preşedinţia României, C.V. Tudor, a fluturat în ochii electoratului, cu un deceniu în urmă, astfel de certificate de merit cumpărate, încercînd să convingă votanții de popularitatea sa în Occident. Şi el, ca şi ceilalţi, învăţase bine un principiu de bază al societăţilor postindustriale, folosindu-se de el cu o abilitate, e drept, cam elementară. În lumea de astăzi, pe lîngă organe umane, copii, femei, bărbaţi, vile, maşini de lux şi poziţii în structura de putere, „gloria” şi „excelenţa” se pot obţine contra cost. Orice „obiect” material ori imaterial (cum ar fi sufletul, bunăoară), care se supune criteriului de vandabilitate, devine invariabil şi necondiţionat „marfă”.

Zilele trecute am primit o scrisoare din stirpea celor amintite, mai puţin obişnuită. Ea venea de la ABI (American Biographical Institute) şi se adresa unui misterios „Dr. Codrin Liviu… Kubi”, care locuia aparent în acelaşi apartament ca şi mine, avînd, în plus, date personale identice. Întrucît misiva a venit recomandată, deplasarea mea la oficiul poştal a fost absolut necesară. Funcţionara m-a privit sever, cu neîncredere vădită. Totul părea OK, mai puţin straniul apelativ familial „Kubi”, imposibil de localizat în vreunul dintre registrele onomastice ale urbei noastre moldave. Nici terifiantul „Cuţitaru” nu este un nume întîlnit pe la toate colţurile, aşa încît biata femeie căzu repede în disperare. După toate aparenţele, cineva îi făcuse o glumă proastă, aşteptîndu-i acum reacţia, sau – mai rău – un psihopat ghiduş stătea netulburat în faţa ei, pregătind lovitura de graţie. Cu mînă tremurîndă mi-a întins plicul, invitîndu-mă să semnez de primire. Pentru a nu o dezamăgi, am trasat pe hîrtie un semn semidescifrabil şi melodramatic, în interiorul căruia ochiul binevoitor ar fi putut să citescă uşor atît „Cuţitaru”, cît şi „Kubi”.

Să adaug faptul că nu am rezistat ispitei de a deschide enigmatica scrisoare de la ABI. Mare îmi fu mirarea să citesc acolo că „Dr. Codrin Liviu Kubi” era declarat… omul politic al secolului trecut (XX, mai precis), fiind inclus într-un Who’s Who al liderilor de excepţie, datorită „activităţii exemplare de administraţie şi conducere”. Domnul C. White (semnatarul mesajului) îl informa pe magnificul Kubi că, pentru numai 350 USD, urma să primească o copie a enciclopediei (în piele), precum şi „diploma de onoare” cu „best wishes”. Mai mult, simpaticul ofertant încheia cu o profeţie. Rămînea convins că proaspătul laureat va dovedi în viitor o „abnegaţie fără seamăn”, ducîndu-şi ţara spre o „prosperitate unică în istorie”. Prin urmare, doresc să-i informez pe români că, în sfîrşit, nu li se mai pregăteşte nimic. Toate dramele, insuccesele şi frustrările lor din ultima vreme se vor spulbera curînd în vînt, fiindcă la orizont se arată excepţionalul, eroicul şi mesianicul „Dr. Kubi”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.