„Facultățuri”, „calitățuri”, „sănătățuri”...

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
„Cu bule“ jpeg

În limba română sînt unele substantive feminine care au o terminație specifică neutrelor (-uri, ca în deal-dealuri). E vorba de substantive care denumesc materii – carne, verdeață, mîncare, dulceață, mătase, iarbă, cu formele de plural cărnuri, verdețuri, mîncăruri, dulcețuri, mătăsuri, ierburi – sau de noțiuni abstracte – treabă, lipsă, vreme, finețe, politețe, delicatețe, cu pluralul treburi, lipsuri, vremuri, finețuri, politețuri, delicatețuri etc. În aceste cazuri, pluralul nu indică o simplă multiplicare a singularului, formele în -uri denumind fie tipuri, varietăți sau sortimente ale diverselor materii, fie actele concrete prin care se manifestă o abstracție. În multe situații, pluralul tipic neutrelor se află în concurență cu un alt plural (mai vechi, popular), normal pentru feminine: alături de treburi, vremuri sau dulcețuri, dicționarele consemnează și formele trebi, vremi, dulceți etc.

Pluralul în -uri are adesea o valoare expresivă, adăugînd sensului de bază o notă familiară și ironică. De exemplu, forma străinătățuri (plural neinclus în dicționarele curente, dar foarte răspîndit în registrul colocvial) este marcată stilistic în raport cu singularul străinătate și cu pluralul (acceptat de normă) străinătăți: „a ajuns în stradă prin cele străinătățuri” (directmm.ro); „milioane de români plecați în străinătățuri” (b1.ro); „ți-ai întors piciorușele de prin străinătățuri” (libertatea.ro) etc. Pluralul bunătăți produce o concretizare a abstractului bunătate, fiind folosit pentru a desemna „binefaceri, mîncăruri, bogății” (DOOM); forma bunătățuri (atestată la scriitori din secolul al XX-lea) e marcată afectiv și clar specializată pentru domeniul culinar.

Procedeul formării unui plural expresiv în -uri este destul de productiv astăzi. După modelul abstractelor terminate în -ețe sau -ate care au deja un plural în -uri, se pot crea noi forme, marcate afectiv și ironic. Uneori, ceea ce pentru un vorbitor de azi apare ca o creație expresivă, un joc cu formele gramaticale, reprezintă de fapt refacerea unei forme vechi. Astfel, frumusețuri, folosit cu valoare afectivă în anunțuri publicitare – „flori, funde și frumusețuri” (monitorulsv.ro) – sau marcat ironic și depreciativ în alte contexte – „succesul tratamentului (...) nu ține de faima clinicii, reclamă sau alte «frumusețuri»” (empatio.ro); „tot felul de «compoziții» de beton, și alte frumusețuri” (stiri.md) –, reia sau reface o formă veche, prezentă la Miron Costin, în descrierea Italiei: „pentru mare iscusenii și frumusețuri a pămîntului aceluia, i-au zis raiul pămîntului” (De neamul moldovenilor).

Unul dintre pluralele colocviale foarte des folosite astăzi, dar încă neînregistrate în dicționare, este tandrețuri (cu aproape 40.000 de apariții pe Google): „tandrețuri pentru femei” (infomusic.ro), „tandrețuri în văzul lumii” (alephnews.ro); „două nume grele ale muzicii românești, tandrețuri în direct la TV” (evz.ro), adesea în expresia (a fi) în tandrețuri: „a apărut pe net în tandrețuri cu o altă fată” (stirileprotv.ro). Am întîlnit de mai multe ori și forma facultățuri, clar marcată ludic și ironic, cu o notă mai slabă sau mai puternică de depreciere: „noi şi rudele noastre cu facultăţuri de fiţe” (dilemaveche.ro); „acum mi-au plecat toţi, ba prin străinătăţuri, ba pe la facultăţuri…” (wordpress.com); „mai dau pe acasă de pe la «facultăţuri»” (albascout.ro); „se vede că are multe facultăţuri” (forum.softpedia.com) etc. Alte forme de plural sînt creații ad-hoc care apar mult mai rar, prin extinderea ludică a unui tipar gramatical – „să vorbim despre egalitățuri, diversitățuri” (temacontratema.blogspot.com) –, sub influența altor cuvinte din contextul imediat sau prin asociere cu sinonimele lor parțiale: amabilitățuri pare imitat după politețuri („Un scurt schimb de amabilităţuri... civilizate, decente şi academice”, agenda.liternet.ro; „obişnuitele amabilităţuri oficiale”, 7iasi.ro).

Anumite forme sînt mici ciudățenii lexicale: calitățuri („analize de finețuri, calitățuri și prețuri”, adelicii.ro; „Nici un defect, numai calitățuri... Nici nu știu de ce te cobori printre noi”, forum.softpedia.com), activitățuri („după cum vezi, nu ducem lipsă de activităţuri”, wordpress.com) sau sănătățuri, plural folosit în deformările ironice ale unor titulaturi oficiale („ditamai secretarul de stat de la Sănătățuri”, ieseanul.com; „direftor la Direcția de Sănătățuri”, bzi.ro), dar și în urări amicale: „Pînă una alta, sănătățuri. Și noroace” (wordpress.com); „mult spor, noroc, baftă, sănătățuri!” (instatus.info).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.