De ceva vreme îmi bat capul cu un primar prostovan și cam ticălos și cu un consiliu la fel, dominat de PSD, UNPR și partidul lui Vanghelie. Primăria sectorului 5 a făcut nenumărate mîrlănii în ultimii ani. De ceva vreme a hotărît să mă împiedice să continuu ceea ce fac de mulți ani, voluntar, pe banii mei. Au hotărît ei că e riscant să ajut copiii din cel mai nenorocit ghetou din București pentru că devin prea popular în cartier.

La temele noastre de la sfîrșitul săptămînii vin acum vreo 80 de copii între 8 și 16 ani și încă vreo 20-25 de preșcolari. Îi îmbrăcăm, îi încălțăm, le dăm să mănînce și, în plus, mai asigurăm și rechizite școlare, servicii medicale, reparații, urgențe și tot ce mai e nevoie pentru niște copii și familii foarte nevoiașe. Facem asta de vreo zece ani, iar de cinci ani sîntem din ce în ce mai mulți. În ultimele două duminici am fost nevoiți să facem temele pe bordură, căci școala ne-a închis cele patru săli de clasă care și ele nu erau de-ajuns pentru copii și pentru cei 40-50 de voluntari. Că doar domnul primar PSD se poate pișa pe cine vrea el, într-o bună tradiție a partidului. Doamnei directoare îi este frică să nu-și piardă scaunul, așa că interesul copiilor se poate duce și el dracului, important este să nu folosim sălile de clasă, că nu scrie la protocol. Mai sînt și ceva ONG-uri superpreocupate de făcut niște bani și de preaslăvirea domnului primar care face posibilă ninsoarea cu bani. Și ele au trecut prin procesul de scoatere a coloanei vertebrale.

Am crezut că ar fi o idee bună să vorbesc la Cotroceni. Loc glorios, unde locuiește salvatorul normalității neamului și marele iubitor de educație. Am zis să-i sugerez că ar fi putut să ne invite la Cotroceni să facem temele acolo. În acest fel, fostul profesor de fizică și marele om de stat ar fi dovedit, din punctul meu de vedere, că îi pasă de-adevăratelea de educație și că nu e robotul arogant despre care tot discutăm. Și din punct de vedere al comunicării politice ar fi fost o lovitură bună. Se pare că l-a durut în schiuri. Consilierul domnului pe educație este o doamnă de toată isprava, totuși.

Nu am fost în sfera preocupărilor dînsului și, uite așa, rapid, a pierdut cîteva sute de voturi. În schimb, șeful filialei PNL Sector 5 a fost exact așa cum mi-aș imagina eu un politician responsabil, căruia îi pasă și vrea să facă ceva.

M-am gîndit că ar fi minunat dacă am putea să scăpăm de ticăloșii, lașii și proștii de care sînt pline instituțiile de stat și clasa politică.

Partea bună e că m-am hotărît să fac ceva ce nu am crezut că sînt în stare. O să-mi fac mutație în sectorul 5, o să-mi iau liber o lună înainte de alegerile locale și o să fac campanie pentru PLUS, USR și PNL.

Cum cred că s-ar putea cîștiga:

– Un singur mandat. Primarul ar trebui să se preocupe de reforma unei administrații catastrofale și nu de concursuri de popularitate. Dacă face treabă bună poate să se ducă în Parlament sau să revină la profesia lui.

– Primarul și consilierii locali vor dona toți banii primiți din salarii pentru a îmbunătăți situația celor mai nevoiașe familii. Un om care a avut succes profesional serios poate să trăiască cîțiva ani fără salariul – și așa cam nesimțit – de la primărie.

– Toate cheltuielile primăriei, toate întîlnirile și toate contractele vor fi total transparente. Zero clauze de confidențialitate.

– Camere video cu sunet peste tot unde există interacțiune cu cetățenii și în cabinetul primarului cu emitere 24 de ore din 24, căci lucrăm în interesul cetățeanului și nu al șmecherilor.

– Zero angajări pe linie de partid. Zero contracte cu firme care au avut contracte multiple cu primăria sau contracte acordate direct.

– Reforma profundă a primăriei pe baza unor indicatori de performanță meniți să asigure servicii cît mai eficiente. Infrastructură pentru o capitală europeană.

– Toate angajările făcute meritocratic de comisii independente de experți.

– Reducerea cu minimum 30% a cheltuielilor actuale ale primăriei și investiții majore în siguranța cetățeanului (eliminarea clanurilor de interlopi) și în bună­starea (cu o prioritate pe educație) copiilor.

– Zero concerte și paranghelii pentru a promova primăria. Bugetul de PR al primăriei va fi total realocat pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din sectorul 5.

– Școli mult mai performante, po­si­bilități de a face mult mai mult sport, posibilitatea unor mese calde și a unui ajutor pentru cei mai dezavantajați.

– Prezentarea unui plan minimal cu date la 100 de zile, un an, doi ani, trei ani. Neatingerea planului minimal la timp va duce automat la demisia primarului și a echipei lui.

– O coaliție informală a PLUS, USR, PNL care să prezinte o echipă pentru primărie cu CV-uri foarte bune. Validarea acestei echipe ar trebui să fie făcută inițial de experți independenți și apoi de partide.

– Un slogan dur. Nu cu fericire, nu cu normalitate, nu cu îndrăznește. Ceva clar și explicit. Cam cum este titlul.