Greetings

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Greetings jpeg

Mă salută deunăzi, pe coridoarele Universității, cu un entuziasm debordant, un profesor de la Fizică, pe care-l știam din vedere și din auzite, Neicușor Nefriceanu. Îi răspund cu aceeași bucurie, deși, în realitate, eram puțin descumpănit. Nu vorbisem niciodată cu domnul respectiv. „Ce bine-mi pare că vă văd și, mai ales, că v‑am recunoscut atît de rapid! Asta-mi dă speranțe!“, a spus el, cam straniu, în deschiderea unui inevitabil dialog. „Vă zic sincer: de ceva vreme, am probleme cu amintirea colegilor din instituție. Am intrat la idei. Pesemne că îmbătrînesc accelerat. Problema mai gravă e că lumea de azi nu mai are răbdare. Toți sînt irascibili și neîndurători. Am ajuns să mă tem să mai circul pe holuri. Am pățit-o atît de rău în cîteva rînduri, încît mi s-a declanșat un fel de agorafobie. Iau, nu vă ascund, anxiolitice. Păi, ce-aș putea să fac? Judecați și dumneavoastră! Mergeam la o ședință de departament în urmă cu o lună. Mă grăbeam și trec iute pe lîngă un bărbat care se oprește ultragiat la vederea mea. Ce, bă Pîrțag, nu mă mai știi?  – strigă tipul. Da’, cînd mi-ai cerut o mie de euro și ți i-am dat, mă pupai pe toate părțile. Ai dezvoltat amnezie, ai? Habar n-aveam cine era individul, vă rog să mă credeți, domnule profesor! Am început să-i explic, mai întîi, că nu mă cheamă Pîrțag și, mai apoi, că nu i-am cerut lui o mie de euro. Răspunsul l-a provocat și mai tare. Nu mă numeam Pîrțag, știa asta. Mi-a spus așa cică în batjocură, pentru că aș fi fost scîrțar cu banii. În plus, nu accepta nici o lămurire, nimic. Mă dovedisem țepar, din punctul lui de vedere, și urma să fiu sancționat. Disperat, l-am întrebat cine era. Tenel Scroapă, de la Matematică, a replicat nervos. Oh, Tenel! – am exclamat. Prietenul meu din studenție! Ai trecut cumva, îl întreb, printr-o operație de schimbare a fizionomiei? Deci tot o faci pe prostul, a zbierat, ca să nu-mi dai banii înapoi! Și m-a luat la palme. N-am primit nimic de la matematicieni, vă rog să mă credeți, și cu atît mai puțin de la Tenel Scroapă!“

Nefriceanu căpătase o intonație plîngăcioasă. „La scurt timp, zăresc pe stradă o colegă de generație, Frînzișoara Marmelată. Sărut mîna, îi zic voios, și mă reped să o pup. Aoleu, sufletul meu, ce a urmat! Genți în cap, imobilizarea de către trecători, sosirea polițiștilor locali, acuzații grave – de hărțuire sexuală și tentativă de viol. Ce mai, nebunia de pe lume! Argumentele mele erau frecție la piciorul de lemn. Femeia scosese actele și le arăta polițiștilor, demonstrînd clar că n-avea nici o treabă cu o așa-numită Frînzișoara Marmelată. Pe ea o chema Stenuța Bălaiu. În fața acestei demascări – extrem de îngrijorătoare pentru memoria mea –, polițiștii m-au săltat și, pe drumul spre secție, m‑au bumbăcit cît le-a permis contextul. Acum sînt în cercetare penală. Uraganul nu a încetat însă. Am continuat să nu-i salut pe oamenii pe care, aparent, i-aș fi cunoscut și să-i salut, cu o amiciție bolnăvicioasă, pe străini. Alte insulte, alte îmbrînceli, cu precădere, îmi pare rău să constat, în interiorul Universității. Leruț Momîi, de la Sociologie – pe care-l știu de o viață, dar care nu era el, aidoma falsului Scroapă, atunci cînd ne-am intersectat! – m-a pus, la rîndul său, la zid. Mă prefac – urla după mine pe coridor – că nu-l cunosc, întrucît i-am zgîriat mașina în parcare și nu vreau să-mi asum răspunderea. Domnule profesor, vă rog să mă credeți: eu nu am mașină și nici măcar permis de conducere! Credeți că a contat acest aspect în ochii pretinsului Momîi? Aș! M-a dat pe mîna agenților de la Circulație, care, probabil, îmi vor deschide un dosar de daune. În contrapartidă, m-am repezit la o altă doamnă să o salut jovial, doamnă pe care am bănuit-o a fi o prietenă de-a soției, Torena Scîrnaț. Aici, mă jur pe ce am mai sfînt, am realizat confuzia la vreme și i-am cerut, ceremonios, scuze. Credeți că a funcționat? He, he! Într-o lume paralelă, poate. Tipa asta – o erotomană celebră, am aflat ulterior –, Elba Muștap pe numele său, s-a emoționat la gestul meu prietenesc și, de atunci, nu mai scap de ea. Vai!“

Nefriceanu tremura. Se văita sfîșietor. „Mă urmărește peste tot, domnule profesor! Îmi cere pensie alimentară  pentru băiatul ei, despre care susține că ar fi și al meu. Este convinsă că trăim un amor clandestin de două decenii încoace. Sînt exasperat. Dar destul cu problemele mele! Ce mai faceți dumneavoastră? Cum merg experimentele la laborator?“ I-am replicat, siderat, că nu derulez experimente de laborator. „Cum, nu sînteți profesorul Valică Șoapă de la Fizică?“ „Nu“, am zis tulburat, „eu sînt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sînteți de la Fizică!“ „Eu, Nefriceanu?“, a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sînt Placido Seringo de la Arte!“ M-am îndepărtat oripilat. Neicușor Nefriceanu/Placido Seringo plîngea de-a dreptul și țipa în urma mea: „Domnule profesor de la Litere, sînt la ananghie. Nu mă puteți împrumuta cu vreo mie de euroași?“.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.