Guguștiuc

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

La o examinare mai atentă, simpaticul nume de pasăre guguștiuc trezește destul de multe nedumeriri. Originea sa pare să fi fost lămurită de T. Capidan, care a indicat, într-un articol din Dacoromania, III, 1923, mai multe surse sud-slave: termenul curent gugutka, dar și variante precum gugușka. Lazăr Şăineanu sugerase, în Influența orientală asupra limbei și culturei române (1900), o provenienţă din turcă, din kuskuguk, „porumbel sălbatic“. Unii (de exemplu, autorii dicționarului academic) s-au gîndit mai curînd la o origine onomatopeică, prin imitarea sunetului scos de pasăre. În dicționarele curente este indicată ca sursă o formă din bulgară – gugustuk (DEX). Cuvîntul este atestat relativ tîrziu, pe  la mijlocul secolului al XIX-lea, în forma feminină guguşciucă, în dicţionarul român-german al lui G.A. Polizu, din 1857, cu traducerea Ringeltaube (porumbel gulerat). Aceeași formă feminină apare la Simion Florea Marian, Ornitologia poporană română (II, 1883), apoi în dicționarul englez-român al lui Henry Lolliot (de la începutul secolului al XX-lea), ca echivalent pentru wood pigeon.

Sensul (sau referentul) cuvîntului nu e prea sigur: se pare că, regional, guguștiuc putea denumi porumbelul pur şi simplu sau, mai ales, porumbelul sălbatic; astăzi pare fixat pentru un tip anume de porumbel sălbatic, cu numele științific Streptopelia decaocto, ușor de recunoscut prin culoarea gri deschis a penajului și dunga închisă la culoare de la gît. Nesiguranța asupra raportului dintre nume și varietatea de pasăre se leagă de informațiile despre răspîndirea speciei pe teritoriul României, de concurența cu alte denumiri (porumbel, turturică) și chiar de asocierea dintre nume și sunetul produs. În primul rînd, studiile de specialitate (cel puțin cele rezumate în articolele Wikipediei) arată că pasărea Streptopelia decaocto, de origine asiatică, s-a răspîndit în Europa rapid, dar destul de tîrziu, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, dinspre Turcia şi începînd din Peninsula Balcanică. Pătrunderea pe teritoriul României e atestată prin anii 1920-1930, în vreme ce în Italia, Germania, Franța, Marea Britanie s-ar fi produs de-abia după al doilea război mondial. E surprinzător să afli că o pasăre atît de familiară e relativ nou-venită la noi; în același timp, e posibil ca în sudul României ea să fi ajuns totuși mai devreme, odată ce în Bulgaria ar fi existat încă din primele decenii ale secolului al XIX-lea. Oricum, s-ar părea că prin părțile noastre numele este mai vechi decît pasărea, ceea ce însemnă că termenul guguştiuc (sau guguşciucă) a denumit inițial alte specii de porumbei sălbatici, așa cum rezultă și din traducerile citate mai sus. Cum rămîne, atunci, cu legătura – care ni se pare evidentă – dintre numele păsării și sunetul scos de aceasta? Cred că mulți dintre noi aud, sub presiunea numelui, că guguștiucul strigă mai mult sau mai puțin gu-gu-ştiuc! (ca într-un film de la începutul anilor ʼ60, cu Sebastian Papaiani în rolul băiatului bun, dar refractar la binefacerile cooperativei agricole de producție). E însă lucru știut că percepțiile noastre sonore depind de transpunerea în limbaj: nu aud la fel de bine grecii că pasărea strigă dekaohto (optsprezece), de unde și diferite legende, ca și numele ştiinţific latinizat?

Interesantă este și legătura dintre turturea sau turturică și guguștiuc. Turturea e un cuvînt moştenit din latină (din diminutivul turturella, de la turtur), foarte răspîndit in poezia populară şi emblematic pentru poezia română premodernă („Amărîtă turturea…“). Cuvîntul desemnează strict ştiinţific un tip de porumbel sălbatic (Streptopelia turtur), dar pentru mulţi vorbitori actuali e sinonim cu guguştiuc. În același cîmp semantic intră şi forma porumb (din latinescul palumbus), devenită termen standard în forma diminutivală porumbel, precum şí alte sinonime regionale, ca moldovenescul hulub (împrumut lexical din ucraineană). Denumirile de uz curent, de-a lungul timpului, nu corespund decît parțial distincţiilor științifice între specii. Streptopelia decaocto este denumită și porumbel turcesc, ceea ce corespunde traseului de răspîndire a păsării, dar poate fi un calc după formule din alte limbi: Türkentaube, în germană, tourterelle turque în franceză, tórtola turca în spaniolă etc.

În fine, ne putem întreba de ce guguștiuc a ajuns atît de repede o metaforă depreciativă pentru un ins considerat naiv, prost, uşor de manipulat. Atestarea cea mai cunoscută a metaforei se găsește la Mateiu Caragiale, în Craii de Curtea-Veche, unde se spune că Mima „avea numai cincisprezece ani cînd, la Galați, unde tată-său era în garnizoană, sucise în același timp capul a doi tineri, niște guguștiuci amîndoi“. Am găsit totuși o atestare mai veche, din 1888, din suplimentul ilustrat al ziarului Epoca (19 decembrie), într-o schiţă umoristică, în care personajul Iancu Țăcălie se adresează batjocoritor fiului său: „Tot gugușciuc ești, băiete!“. Şi într-o traducere de roman-foileton din Foaia populară (6 februarie 1900) este prezent sensul insultător: „Crezi tu oare că ai să mă faci să flecăresc amețindu-mă, gugustiuc bătrîn?“. Sensul peiorativ poate să fi apărut ca urmare a unei tendințe de a asocia păsările cu lipsa de inteligență (ca în metaforele gîscă sau fazan), ori, așa cum sugera în dicționarul său A. Scriban, printr-o apropiere de guguman.

Așadar, termenul guguștiuc – cu sensul său propriu, dar și cu cel depreciativ – ar fi mai vechi decît apariția şi răspîndirea în România a păsării Streptopelia decaocto. În momentul de față, pare să se fi produs o potrivire perfectă între nume, pasăre şi cîntecul ei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Declarații de presă susținute de președintele Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, vicepreședinte, la finalul ședinței de constituire a noului CSM, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
CSM spune că informațiile promovate în spațiul public privind veniturile magistraților sunt false: „Au făcut din justiție ținta predilectă a celorlalte autorități”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a transmis miercuri, 9 iulie, că magistrații nu împovărează sistemul public de pensii în cea mai mare măsură, așa cum se vehiculează în spațiul public, întrucât pensiile magistraților „ocupă un procent de maximum 4% din total”.
CA aviație (dall e)
Reforma din aviația românească nu se face cu indemnizații de 3.000 euro/lună pentru habarniști!
Aviația românească nu poate fi reformată cu sinecuri și habarnamiști plătiți cu 3.000 euro/lună. Reforma reală cere profesioniști în consiliile de administrație, reguli egale pentru operatori și curaj politic. Suntem la capătul pistei. E timpul pentru decolare.
Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru
Trump ar fi fost luat prin surprindere de decizia Pentagonului de a suspenda livrările de arme către Ucraina
Președintele Donald Trump a luat decizia de a trimite arme defensive Ucrainei în contextul în care în cadru privat și-ar fi exprimat frustrarea față de oficialii Pentagonului în legătură cu anunțul de săptămâna trecută privind întreruperea unor livrări de arme către Ucraina.
MH17 rusia jpg
CEDO, verdict istoric: Rusia, vinovată pentru tragedia MH17, cu 298 de morți, și încălcarea dreptului internațional în Ucraina
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis în premieră că Rusia a încălcat dreptul internațional în Ucraina și este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți.
foto1 vaci jpg
O fabrică de biometan din gunoi de grajd va fi construită în județul Alba
Un producător de lapte de vacă și compania energetică BSOG Energy vor construi una dintre cele mai mari unități de producție de biometan din România.
FOTO Captură video png
Sinaia, lovită de furtună. Traficul a fost restricționat din cauza copacilor căzuți
O furtună puternică a avut loc, miercuri după-amiază, în staţiunea Sinaia, traficul rutier fiind restricţionat pe DN1, în zona Gării Sinaia, din cauza copacilor căzuţi.
frigider, foto shutterstock jpg
Cum elimini rapid mirosurile neplăcute din frigider. Metoda care funcționează de fiecare dată
Eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider va fi mai simplă ca niciodată, odată ce vei pune în aplicare un truc eficient. Ai nevoie doar de un singur ingredient, așa că iată ce ajută!
Ion Ceban
Primarul prorus al Chișinăului, Ion Ceban, interdicție de intrare în România și spațiul Schengen
Primarul prorus al Chișinăului, Ion Ceban, are interdicție de intrare în România și spațiul Schengen pentru o perioadă de cinci ani.
pui de urs pe transfagarasan foto facebook png
Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărașan nu mai pot fi găsiți. Ministrul Mediului: „Ar fi trebuit să fie relocați imediat după incident”
Cei trei pui ai ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan ar fi trebuit realocați imediat după incident, însă acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat, miercuri, 9 iulie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.