Minunatul gust al răzbunării

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

O să fie o vară grea. Foarte grea. Pămîntul se va zgudui sub invazia noastră. Din savanele africane se va ridica un imens nor de praf, lăsat în urma miilor de mașini care vor duce turiști avizi să fotografieze lei și antilope. Cărările de la Machu Picchu vor sta să se surpe sub greutatea sutelor de mii de oameni, înghesuindu-se să prindă un locșor de unde să-și facă un selfie, care să demonstreze că au fost acolo. Umbra marilor pacheboturi va acoperi din nou Veneția. Din burțile imenselor vase de croazieră se va revărsa puhoiul de vizitatori care vor sufoca orașul înainte de a-l scufunda. 4,78 milioane de ființe umane au luat cu asalt Laguna în 2019. Insulele Greciei vor gîfîi sub presiunea debarcărilor. Barcelona va fi un furnicar de oameni. Mii de chinezi bogați se pregătesc să asedieze din nou marile magazine ale Londrei. În mințile noastre, ne încolonăm de pe-acum la scările avioanelor, să plecăm în lumea largă, să viermuim prin toate cotloanele lumii, să ne consumăm imensa frustrare acumulată într-un an de pandemie. Începe un fenomen care a primit deja un nume, vehiculat în toate soiurile de publicații și cercetări de piață: revenge travel. Turismul de răzbunare.

E o îndîrjire de a pleca oriunde. Pare că însăși condiția noastră de ființe umane atîrnă de firul atît de subțire al acestei fierbințeli care ne pîrjolește gîndurile. Dacă nu ne regăsim în înghesuielile de pe aeroporturi, în lungile șiruri de indivizi care stau la rînd să-și facă o poză sub „Balconul Julietei”, dacă nu ne strecurăm pe plaje ticsite de oameni, dacă nu ne vîjîim undeva pe planetă, considerăm că am pierdut ceva esențial din doza zilnică de fericire. Aidoma unui supliment alimentar, fără de care viața în lumea contemporană pare imposibilă, doza de fericire are și ea niște ingrediente extrem de precise. La capătul fiecărei zile sîntem ca niște magazioneri responsabili care fac inventarul și bifează într-un tabel ce mărfuri au intrat și ce-a ieșit din depozit. Fericirea nu mai poate fi concepută în afara unor elemente dintr-o schemă. Ai rămas cumva, după o zi din viață, cu o căsuță goală în tabel? E nenorocire. Nu ești o ființă a timpului tău, nu te mobilizezi suficient, nu te încadrezi în modelul care-ți asigură condiția de fericire obligatorie. A trecut un an și nu te-ai urcat într-un avion, să zbori spre o destinație cît mai cunoscută, ca să-ți faci poze și să demonstrezi c-ai fost acolo? E foarte grav. Anul ăsta trebuie să te răzbuni. Să recuperezi ce-ai pierdut. Să compensezi cu asupra de măsură această înfrîngere de care ai avut parte anul trecut.

Agențiile de turism din întreaga lume comandă cele mai sofisticate studii de piață. Comportamentul nostru, al celor care credem că pandemia-i gata și-abia așteptăm să dăm iama-n ofertele de călătorii, e cercetat pînă în cele mai mărunte detalii. S-a calculat că am putea cheltui cu vreo 20% mai mult în concendiul din 2021, pentru că anul trecut am stat la locurile noastre, n-am dat bani pe vacanțe, spectacole, concerte, închirieri de case și de mașini. Cei care și-au pierdut slujbele sau cei care și-au văzut afacerile năruite nu intră în calculul ăsta. Dar nici nu scapă. Au bani foarte puțini? Nu-i nimic. Intră la categoria turismului de proximitate. Pe la ei prin zonă. Decît deloc, mai bine ceva, acolo. Și toată lumea e fericită. Omul dărîmat de anul sinistru pe care l-a traversat în 2020 se poate însenina un pic la o pensiune din județul vecin. Proprietarii de pensiuni știu și ei că încă mai există clienți sceptici, prudenți, care se abțin să călătorească în străinătate. Preferă să-și redescopere țara. Anul trecut a fost unul foarte bun pentru afacerile mici, de familie, din ceea ce numim industria ospitalității. Oamenii au fost nevoiți să-și petreacă vacanțele în propriile țări, așa că s-au înghesuit pe unde au putut. Anul ăsta o să fie și mai bun. A apărut și componenta numită „răzbunare”. Se va pleca în toate direcțiile, pe distanțe mai mici sau mai mari, dar cu îndîrjire. Cu ambiție. Cu nesaț. Odată cu venirea verii, o să fie o fojgăială strașnică. Oamenii văd în posibilitatea de a călători o condiție esențială pentru a reveni la ceea ce numim „viața de dinainte de pandemie”.

Undeva, în străfundurile ființei umane, există și niște cantități de orgoliu pe care acest virus nou le-a cam călcat în picioare. A șters cu ele pe jos. Noi, ca specie, credeam că stăpînim deja niște puteri tehnologice atît de mari, că avem niște cunoștințe științifice atît de solide, încît o „gripă” de-asta care să dea peste cap întreaga planetă era complet imposibilă. Evident că e profund frustrant să vezi, totuși, că în pofida a ceea ce crezi că deții te dovedești extrem de vulnerabil, de fragil și de neștiutor. Și de-aici izvorăște un soi de furie pe care nu ne-o traducem cu precizie. Ea se amestecă printre fluxurile celorlalte trăiri pe care le avem zilnic. Dar nu se dizolvă. Rămîne undeva acolo și te mai înghiontește pe dinăuntru, fără să știi clar despre ce e vorba. Într-un mod profund simbolic, pe care nu-l prea mai percepem în zilele noastre, dar și cît se poate de practic, de vizibil cu ochiul liber, am suferit o înfrîngere. Ceva ne-a oprit brusc din marșul nostru accelerat spre viitor. Pe de altă parte, niște urme de instinct al conservării încă ne mai șoptesc discret că poate n-ar fi rău să luăm aminte mai atent la ce ni s-a întîmplat. Să învățăm ceva important din experiența asta. Să evaluăm mai atent semnalele pe care ni le transmite. Dar pare că n-avem forță pentru așa ceva. Mai e și instrumentarea politică a pandemiei, făcută cu totală lipsă de scrupule uneori, lucru care e mult mai zgomotos și ne distrage atenția de la altceva. Rămîn furia și dorința de răzbunare. Iar acestea se canalizează și ele pe unde pot. Așa că uităm de orice altceva și vrem, cu îndîrjire, să fim iarăși ce am fost și mai mult decît atît.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.