Noi, prostovanii

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am avut o discuție cu fiu-miu care se cam chinuie să priceapă anumite semnale trimise de fetele de vîrsta lui. Ca om ajuns aproape la 50 de ani, am zis că am o datorie morală să las moștenire viitorului țărișoarei cîteva dintre experiențele mele.

În general, noi, masculii, avem probleme grave în a traduce ceea ce voi, viitoare iubite ale prostovanilor din regnul nostru, doriți de la noi. Noi nu funcționăm bine cu ambiguități.

„Dacă vrei, poți să mă suni.“ Noi, în general, înțelegem că, dacă vrem, putem să vă sunăm. În sensul că avem o alegere între a vă suna sau nu fără nici o consecință, indiferent de alegere. Desigur, voi, de fapt, credeți că ne-ați dat un ordin clar, dar elegant, să vă sunăm. În următoarele trei ore, altfel dovedim că sîntem nemernici și că nu vă merităm. Nu că nu ați avea dreptate, numai că noi chiar nu facem diferența între diferitele tonuri ale vocii dumneavoastră. Înțelegem cînd începeți să șuierați că e beleaua cît casa, dar între tonul de „îmi ești drag“ și cel de „te muți la mă-ta“ nu distingem alte nuanțe.

„Nu vreau nimic.“ Noi pricepem că nu vreți nimic. Nu că tocmai am intrat în aventura vieții noastre și că ceea ce urmează este o inițiere mistică. Inițiere menită să ne facă să pricepem că nimicul este ceva mega-special care să dovedească faptul că înțelegem cît de deosebite sînteți. Nimicul poate fi orice, lucruri insignifiante, de la aerul de pe plaja unde a visat ea că ar trebui să o duci pînă la atmosfera din interiorul mașinii ăleia care se asortează cu rochia aia bună. Sau un inel cu diamant, că diamantul este practic un nimic, niște carbon, acolo, care s-a așezat cum trebuie. Nu că noi am fi mai breji cu dorințele noastre – chiar din contra, noi sîntem mult mai nesimțiți cu ceea ce ne dorim, că nu cred că există vreo femeie care să-și fi cumpărat mașină de 18 milioane de stat în trafic, ca boul ăla de Ronaldo. La noi, nimic înseamnă maximum șase găleți de bere și 43 de mici.

„Întîrzii un pic.“ Noi ne așteptăm ca picul să fie măsurabil în minute normale și nu în minute d-alea de stat la meci cu băieții. În mod sigur nu înțelegem că este un test menit să demonstreze importanța relației pe care o avem și să verifice valoarea pe care ea o are în ochii noștri. Așteptarea este și ea inițiatică, pentru că va dovedi puterea noastră lăuntrică în cazul în care va trebui să ne batem cu zmeul, balaurul sau vitregiile sorții, dar noi nu știm asta. Faptul că noi ne gîndim că ora aia de așteptare e pierdere de vreme este evident o dovadă clară de lipsă de maturitate și de bun-simț. Voi ne dați oportunitatea de a medita, de a ne gîndi la ceea ce contează, de a vă dovedi că sîntem de încredere și că vă iubim cu adevărat, dar nouă, mîrlanilor, ni se pare că v‑a luat prea mult timp costumarea și machiajul demn de filmele cu Zorro.

„Hai, ține-mă în brațe.“ Noi credem că trebuie să vă luăm în brațe. Noi vă luăm în brațe așa cum mutăm mobila sau un sac de cartofi. Cu suflet, cu entuziasm, cu scop, dar luat în brațe, nu figura aia pe care doar dacă ești maestru yoghin și virtuoz la cîntat la talangă o poți face. Nu pricepem că asta este îmbrățișarea aia pentru care ar fi trebuit să exersezi toată viața. Că nu poți să o iei în brațe orișicum și că, dacă degetul mic de la mîna dominantă și sprînceana dreaptă, colțul din stînga nu stau cum trebuie, e clar că nu o mai iubești.

„Te-ai plictisit?“ Noi simțim capcana. Veți vedea asta din reacțiile noastre de suricate bete. Știm că e un pericol undeva, dar nu ne este deloc clar unde e pericolul. Vor fi unii dintre noi care își vor pierde pentru cîteva minute abilitatea de a vorbi. Ochii ăia cît cepele și tremuriciul sînt toate semne că înțelegem că ar trebui să spunem că nu, dar am văzut deja cinci episoade din Sex and the City și nu ne mai pasă chiar atît de mult dacă mai trăim să vedem și sezonul următor.

„Ești bine?“ Dacă ați putea auzi, în creierul nostru s-ar auzi un țipăt disperat ca-n filmele de groază bune. E ca și cum ați deschide 11 chestii în același timp pe un MAC plus o aplicație Microsoft sau două pe un PC. Ne blocăm. Noi sîntem bine dacă e o chestie de sex, după gălețile de bere menționate mai sus sau la meci. Cum este foarte puțin probabil ca întrebarea să vină în oricare dintre situațiile amintite, bănuim că e un mesaj secret, că ar trebui să facem ceva care să vă convină vouă. Cum berea și meciul știm sigur că nu vă pasionează, ne gîndim, firesc, la sex. Figura aia de lovit de dambla, dar cu bale, de acolo vine.

Este desigur logic să vă așteptați ca noi să pricepem că toate cele arătate aici au multiple răspunsuri în funcție de vreme, de poșetă, de cum s‑a îmbrăcat vaca aia care vă supără pe voi la serviciu, de nuanța de fuchsia a pantofilor și dacă ați reținut sau nu prea multă apă în ultima vreme. Din păcate, este o așteptare greșită, așa cum și noi ne așteptăm să vă bucure poantele noastre idioate, să fiți pasionate de motoare și să apreciați inteligența domnișoarelor din Playboy.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Navă sub pavilion libanez atacată de houthi Marea Roșie FOTO via X jpeg
Rebelii houthi au publicat o filmare cu atacul asupra unei nave comerciale în Marea Roșie. Șase persoane, ostatice
Zece persoane din cele 25 aflate la bordul navei comerciale Eternity C, care s-a scufundat în Marea Roșie în urma atacului rebelilor Houthi, au fost salvate, iar trei au fost ucise, a declarat pentru CNN Operațiunea Aspides, misiunea de securitate maritimă a Uniunii Europene.
Traian Preoteasa, directorul CFR Călători Foto Inquam Photos   Sabin Cirstoveanu jpg
Conducerea CFR Călători și-a majorat indemnizațiile la peste 6.000 de euro pe lună. „Pentru șefi avem bani, pentru muncitori nu”
Conducerea CFR Călători și-a majorat indemnizațiile la 32.000 de lei pe lună (peste 6.000 de euro net), în ciuda faptului că societatea de stat este pe lista marilor datornici la bugetul de stat.
Alexandru Mitriță jpeg
anna keibalo dzMWKurYlUE unsplash jpg
Tatuajele nu spun ce crezi tu despre tine, ci ceea ce vor alții să creadă
Crezi că tatuajele reflectă personalitatea ta? Un nou studiu psihologic demonstrează că impresiile formate pe baza tatuajelor sunt, de cele mai multe ori, greșite. Află de ce.
517228495 812911814824414 7500828440169886463 n jpg
Se dă în circulație al doilea cel mai lung pod rutier din România: „un punct strategic pentru conectarea regiunii Moldovei cu restul țării”
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Buzău a anunțat recepţia finală şi deschiderea circulaţiei pe podul peste râul Buzău, nodul rutier Buzău Est.
Stefan cel Mare jpg
De ce a ales Ștefan cel Mare să se supună turcilor. Episodul straniu în care domnitorul a fost declarat mort și a revenit la viață
Unul dintre cele mai neobișnuite episoade din istoria medievală a românilor s-a petrecut în timpul bătăliei de la Șcheia, în anul 1486, ultima confruntare directă dintre Ștefan cel Mare și otomani. În toiul luptei, voievodul Moldovei a fost doborât de pe cal, iar zvonul că ar fi murit s-a răspândit
Banner Adina Halas
Cum tratăm acasă enervantele pungi de sub ochi și cearcănele? Trucul aproape gratis al Adinei Halas: „Cartoful ras face minuni!”
Cum tratăm acasă enervantele cearcăne și pungile de sub ochi? Trucul Adinei Halas: „Cartoful ras face minuni”. De ce e periculos consumul exagerat de fructe?
mustar, gratar, foto shutterstock jpg
Câte calorii are muștarul clasic, sosul nelipsit de la grătarele românilor. Aportul caloric îl diferențiază de muștarul cu miere și de ketchup
Muștarul, sosul care însoțește micii și fripturile, este consumat frecvent de români, mai ales vara, în sezonul grătarelor. Însă puțini știu câte calorii are acesta și dacă poate afecta sau nu silueta.
Ianis Hagi Rangers  Foto Profimedia (3) jpg
Lovitură de teatru: Ianis Hagi, înapoi la Rangers. Transferul românului, desființat de britanici
Tricolorul a plecat de la gruparea scoțiană de nici două luni.