O viață de om

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
O viață de om jpeg

Vă propun astăzi o scurtă meditație asupra comunismului. Nu „ideologică“, întrucît numai naivii mai pot crede că utopiile marxiste constituie o „ideologie“, ci pur „factuală“, centrată carevasăzică pe cîteva elemente clare, concrete, verificate deja de istorie. Meditațiunea mi „s-a declanșat“ atunci cînd am sesizat un amănunt aparent minor. Mă apropii de 52 de ani. Din această jumătate de veac de existență, o bună bucată mi-am petrecut-o în ceaușism. Nici după 1989 nu mi-am pierdut interesul pentru ce se întîmpla în țările – din fericire, puține! – unde vajnicele vlăstare leniniste au continuat să prospere. În virtutea unei experiențe așadar semnificative în raport cu „învățăturile“ bolșevice, am realizat că, la aproape de împlinirea jubileului biografic, eu „prinsesem“ deja trei dinastii roșii, interesant, în trei părți distincte ale planetei – nota bene, cu mentalități, specificități și evoluții socio-culturale diferite. Cea mai tulburătoare dintre ele se derulează, sub ochii noștri, în Coreea de Nord. Oamenii de vîrsta mea „au crescut“, cum ar veni, cu înduioșătorul Kim Ir-sen (Kim Il-sung, în original), și-au „trăit“ tinerețea cu enigmaticul Kim Jong-il, fiul primului, iar, în prezent, se bucură de deplina maturitate „în joncțiune“ cu domnia, acolo, a nepotului părintelui fondator, sceleratul Kim Jong-un. Traversînd oceanele și continentele, ajungem în Cuba, un alt bastion al comunismului mondial. Aici, strict evaluînd lucrurile, eu și congenerii mei „am fost contemporani“, încă de la naștere, cu lunga dictatură a lui Fidel Castro, pentru ca, de un timp oarecare, „să luăm act“ de instalarea la pupitru a unui nou conducător, Raúl Castro, fratele celui dintîi. Cu „oleacă de noroc“, vorba moldoveanului, am fi putut avea și acasă, în România, în Europa deci, în toată jumătatea de secol menționată, autocrația unei singure familii de lideri staliniști, în speță a familiei Ceaușescu, prin infatigabilul „titan“ din Scornicești, Nicolae, și, ulterior, prin degeneratul său fiu, Nicu.

Oare aceste „coincidențe“ – preluate, repet, din medii și istorii separate – nu-i șochează, văzute în sine, adică fără factorii agravanți, pretutindeni, ai regimurilor dictatoriale bolșevice, precum tirania, crima, teroarea, sărăcia, corupția etc., pe nostalgicii sau, după caz, admiratorii comunismului? Cum poate un tip de societate care proclamă „eliminarea exploatării omului de către om“ să propage modelul absolutist al celui mai întunecat feudalism, transmițînd puterea discreționară în interiorul aceluiași clan – devenit, evident, „regal“ (vorbim însă, desigur, despre o „regalitate“ primară, tribală, sangvinară)? Eternul argument al „socialiștilor“ că, în situațiile descrise mai sus, au apărut devieri de la doctrina originară, marxistă, și de aceea s-au petrecut (și!) abuzuri nu (mai) ține. Nu întîmplător m-am referit doar la anomaliile „dinastice“ ale comunismului, petrecute, iată, întocmai în contexte specifice. Amănuntul demonstrează, fără echivoc, faptul că o dictatură bolșevică evoluează identic în orice spațiu geografic s-ar manifesta ea și în orice circumstanțe mentalitar-identitare i-ar fi oferite ca decor. Comunismul este, din nefericire, același oriunde și oricînd în istorie. Mă miră profund, prin urmare, că un asemenea tipar socio-politic abuziv supraviețuiește în secolul XXI și, mai grav, are în continuare adepți înfocați în Occident, frecvent, între exponenți ai elitelor intelectuale. Cît de orb poți să fii (și, mai ales, de ce soi e „orbirea“ în cauză, avînd în vedere, cum observam, că „victimelor“ nu le lipsește, adesea, pregătirea intelectuală?) pentru a nu pricepe că sistemul marxist-leninist constituie o aventură sinistră a speciei, un eșec lamentabil al umanității, o eroare pernicioasă a gîndirii filozofice, care a afectat generații întregi de indivizi? Cum reușești să accepți legitimitatea unei „dinastii“ (absolutiste pînă în măduva oaselor) grefate, diabolic, pe doctrina ipocrit-duplicitară a „egalității“ complete între clase și inși? Nu merită nici măcar să încercăm să ne imaginăm vreun răspuns.

Cu precădere, suspinul autohton după „epoca de aur“ îmi produce frisoane incurabile. Dacă adulatorii vestici ai comunismului au totuși scuza (fragilă) a ignoranței, bolșevicul mioritic de dată recentă, cu povara nemijlocită a ceaușismului în spinare, este inacceptabil, rămînînd o curiozitate istorică, un specimen de bizarerie ontologică. În veacul liberalismului și al deschiderii democratice plenare, a te supune, benevol, sclaviei regimului dinastic, de inspirație primitiv-medievală, reprezintă cel puțin un impuls maladiv inclasabil, dacă nu un masochism rudimentar, demn de tribulațiile dureroase ale fachirilor orientali. Admit însă, pe de altă parte, că vestita grădină a Domnului se dovedește mult mai amplă decît fantezia noastră personală: se dezvăluie – întotdeauna surprinzător – aidoma unei entități labirintice, practic infinite.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.