Plagiatorul neprins e politician cinstit

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În Franța face valuri o poveste cu un politician obscur dovedit plagiator. Doctoratul în Drept al lui Arash Derambarsh, care i-a permis să devină avocat, a fost revocat de secția disciplinară a instituției: Paris-I – Panthéon-Sorbonne. Cu această ocazie au ieșit la iveală o serie întreagă de neajunsuri, de la modul în care e organizată admiterea la școala doctorală, trecînd prin coordonarea tezei pînă la verificare și susținere. Deficiențele constatate de comisia disciplinară în urma unor dezvăluiri pe un cont anonim de Twitter sînt multiple. 92% din cuprinsul tezei reprezintă un plagiat grosolan: „De la introducere pînă la concluzie, inclusiv notele, anexele etc., teza lui Derambarsh este compusă aproape în întregime dintr-un ansamblu de texte produse într-un context academic ori publicate de alți autori și recopiate conform uneia sau mai multor proceduri de plagiat menite să-l facă pe cititor să creadă că Derambarsh însuși este autorul”, se arată în raportul universității prin care se cere, în unanimitate, retragerea titlului de doctor. Luat la întrebări, împricinatul a denunțat, pentru Le Monde, un „complot” și a anunțat că are de gînd să facă apel la decizia Consiliului Național pentru Învățămînt Superior și Cercetare, solicitînd suspendarea executării. La fel ca, la noi, Victor Ponta, plagiatorul prins se jură că nu fură. În nici un moment nu și-ar fi însușit vreo idee de la altcineva. Admite doar că „există o problemă de formă, anume că ghilimelele nu sînt puse la locul potrivit”. Dacă există fraudă, „atunci Sorbona este complice, deoarece a validat toate etapele tezei mele”, a explicat el jurnaliștilor de la Le Monde. 

Arash Derambarsh a avut un parcurs academic presărat cu eșecuri. A picat Bacul la prima încercare, a ratat admiterea la Facultatea de Drept, a fost nevoit să repete niște examene. A picat, de două ori, și examenul de barou. Pentru a intra în avocatură, a urmat calea alternativă oferită de sistemul francez: doctoratul în Drept. Șaptesprezece ani au trecut de la admiterea la doctorat pînă la susținerea tezei. Între timp, Derambarsh a fost jurist pe la cîteva firme și a intrat în politică. Nici acolo nu a reușit mare lucru. A trecut pe la mai multe partide și a ajuns consilier municipal, apoi viceprimar însărcinat cu dezvoltarea durabilă într-un orășel din regiunea Île-de-France. Ambiții mari – realizări modeste… N-ar fi putut deveni avocat fără teza de doctorat. Și n-ar putea visa la politica „mare” fără să fie avocat.

E doar o simplă coincidență că verdictul în cazul Derambarsh vine la puțin timp după ce, în România, instanța a respins ca nefondat recursul formulat de fostul premier Victor Ponta cu privire la decizia CNATDCU referitoare la plagiatul tezei sale de doctorat. Cele două cazuri suportă unele comparații – mai ales în ceea ce privește proporția fraudei academice. Dar sînt și multe diferențe notabile. Ele țin, în primul rînd, de reacția mediului universitar și de consecințele dezvăluirii fraudei. În ceea ce privește cazul Victor Ponta, un verdict definitiv a venit de-abia recent, adică la opt ani de la semnalarea primelor suspiciuni legate de teza plagiată – și după ce cazul a ajuns pînă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În Franța, verificarea și judecarea cauzei de către mediul universitar a durat mai puțin de un an. La noi, odată cu retragerea titlului de doctor în Drept, Victor Viorel Ponta va putea să-și urmărească în continuare scopurile politice – ba, poate, cu încă și mai multă aroganță, de vreme ce a reușit să blocheze atît de mult timp mediul universitar și Justiția în adoptarea unei hotărîri definitive. Arash Derambarsh contestă încă excluderea sa din avocatură, însă ultima sa încercare de a-și apăra cariera de avocat va eșua, mai mult ca sigur; cît privește viitorul său politic, acesta va fi de acum înainte marcat de momentul rușinos al descoperirii fraudei. Cariera sa politică e oricum în impas – în ciuda încercărilor repetate de a face pași mari prin mici șmecherii. Și e puțin probabil să mai iasă vreodată din această fundătură. Ce putem învăța din această poveste? Că, pînă  la urmă, denunțarea plagiatorilor – fie ei și mari personalități politice – nu aduce decît, cel mult, o mică victorie de etapă. Sancționarea plagiatului, inclusiv prin retragerea titlului obținut prin fraudă, e importantă, dar hotărîtoare în acest demers e consolidarea unor instituții care să combată eficient și durabil acest flagel. Lumea universitară nu e mai bună odată cu anularea titlului de doctor obținut fraudulos de Victor Ponta. Dar ar putea deveni ceva mai credibilă dacă asemenea cazuri nu ar mai fi posibile odată cu schimbarea procedurilor de acordare a titlurilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.