presa.hu

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Index.hu era, pînă săptămîna trecută, principala sursă independentă de știri din online-ul unguresc. Era. Într-o succesiune rapidă de evenimente, importată parcă din spațiul ex-sovietic, site-ul a intrat sub controlul unui om de afaceri apropiat de premierul Viktor Orbán. În cîteva luni de zile, index.hu a devenit istorie.

A început în aprilie, la doar o zi după ce Guvernul și-a asumat puteri nelimitate justificate prin nevoia de a lua măsuri pentru combaterea pandemiei. Atunci s-a aflat că Miklós Vaszily a devenit proprietarul Indamedia – agenția de publicitate care controlează finanțele Index. Pentru cine a a avut răbdare să urmărească necazurile presei ungare, numele acestui domn este sinonim cu trecerea în irelevanță a altui portal important de știri, origo.hu. Zilelele astea, Origo se ocupă cu denunțarea stîngii radicale și alte fantezii alt-right convenabile autorităților de la Budapesta.

Firesc, editorul Index, Szalbocs Dull, a avertizat că implicarea lui Vaszily pune independența editorială a site-ului în pericol. Dull a fost prompt concediat. A fost urmat de două treimi dintre jurnaliștii Index (aproximativ 70 de persoane). Imaginile din redacția Index care au circulat pe rețelele sociale în ziua demisiilor sînt emoționante. Pentru acei oameni s-a încheiat o eră.

Evenimentele au atras atenția Comisiei Europene care, prin vocea vicepreședintei Vera Jurova, a atras atenția că presa din Ungaria lucrează în condiții din ce în ce mai dificile. Afirmația asta merită probabil premiul european pentru reținere și eleganță. În fapt, în Ungaria e în desfășurare un sinistru scenariu prin care fostul anticomunist Orbán creează un soi de om nou ale cărui trăsături sînt suspiciunea față de străini, frica de diferență și diversitate și naționalismul cu ochelari de cal.

De altfel, organizația non-guvernamentală Reporteri fără Frontiere deplîngea, într-un raport din decembrie, inabilitatea autorităților europene de a interveni împotriva guvernelor statelor membre care calcă în picioare independența presei.

Atacul la adresa presei ungare a început încă din 2010, de la revenirea la putere a lui Orbán, și a avut două direcții de acțiune. Fie trecerea directă sub controlul statului, fie, ca în cazul Index, trecerea publicațiilor sub controlul unor oameni de afaceri apropiați Puterii. În 2018, spre exemplu, aproape 500 de publicații locale s-au asociat într-o fundație non-profit controlată de Guvern. În mod normal, această decizie ar fi dus la o intervenție a autorităților care se ocupă de concurență. Guvernul a avut grijă să ofere fundației respective calitatea de organizație de interes național. N-a mai avut loc nici o anchetă.

Cam în aceeași perioadă, Index.hu decidea să pună pe site un index al libertății. În iunie, acul barometrului a fost mutat la „pericol”. A fost una dintre ultimele decizii independente ale redactorilor publicației.

În paralel, organizațiile de presă guvernamentale nu se feresc să atace neobosit jurnaliștii care refuză înregimentarea. Figurile a doi dintre reporterii Index apăreau anul trecut într-o campanie de denigrare cu vădite accente antisemite. Evident, nici o autoritate a statului nu s-a deranjat să investigheze faptele.

Îngăduința cu care e privit minidictatorul Ungariei rămîne unul dintre marile mistere ale Uniunii Europene. Se poate bănui că este vorba de mici calcule politice sau, mai grav, de faptul că, deși nimeni nu o recunoaște în public, există un soi de admirație pentru încăpățînarea și eficiența cu care Orbán recreează partidul-stat, decizie cu decizie, bucată cu bucată și, de ce nu, demisie cu demisie.

Tentativele repetate de a condiționa fondurile pe care Ungaria le primește de la Bruxelles de respectarea statului de drept eșuează constant. Între timp, Orbán continuă să se bucure de oportunități foto în vizite oficiale prin capitalele Europei, iar denunțarea acțiunilor sale rămîne întotdeauna în sarcina celor care, oricît de bine intenționați sînt, nu au nici o putere: Opoziția locală, slabă  și divizată, organizații non-guvernamentale și puținii intelectuali unguri (nu neapărat din Ungaria) care nu au acceptat încă vreo sinecură oferită de stat.

Presa independentă există încă în Ungaria. Nu e clar pentru cîtă vreme. Zoltan Varga, proprietar al 24.hu – alt site care refuză să mestece propagandă guvernamentală –, avertiza recent, într-un interviu, că după trimiterea Index în neant a venit rîndul său. Media guvernamentale îi acordă dlui Varga spații largi în care sînt denunțate presupuse probleme legate de taxe, salarii și chiar viața privată. E neclar dacă acuzațiile au baze reale, însă modelul e clar. La fel ca și în cazul Index, Guvernul definește inamicul, urmînd să intervină pentru rezolvarea problemei atunci cînd va considera de cuviință.

Inabilitatea societății ungurești de a-și apăra libertățile merită probabil o discuție separată. În acea societate se produc tranzacții complexe care duc la rezultatele pe care le vedem. Pînă la urmă, orice națiune e liberă să își sape singură groapa.

Problema, pentru ceilalți europeni, este normalizarea abuzului de putere și crearea senzației că democrația și liberalismul și-au consumat energia vitală. Or, din acest punct de vedere, fiecare regres democratic al Ungariei este o problemă vitală pentru toți vecinii și partenerii ei.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.