Răscruci, răspîntii, intersecții

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
„Cu bule“ jpeg

De multe ori cuvinte din aceeași limbă sau din limbi diferite au o semnificație de bază similară, trimițînd la același tip de referent, dar dezvoltă în timp conotații diferite și sensuri metaforice divergente, care le fac imposibil de echivalat. Un caz interesant este cel al cuvintelor care denumesc locul „unde se încrucișează sau de unde se separă două sau mai multe drumuri” – definiția din DEX pentru sinonimele răscruce și răspîntie. Între cele două cuvinte cu sens de bază identic nu există mari diferențe nici în dezvoltările metaforice, nici în ceea ce privește conotațiile stilistice. Principalul lor sens figurat este înregistrat de dicționare; în DEX, răscrucea este definită ca „moment hotărîtor în viața unui om, a unui popor etc.; cotitură”, iar răspîntia ca „moment hotărîtor în viața cuiva”. Cum se știe, dicționarele uzuale înregistrează sensurile figurate ale cuvintelor fără o marcare explicită a orientării lor spre o evaluare pozitivă sau negativă și deci fără indicații despre emoțiile pe care acestea le pot declanșa. Cred că sînt totuși indicii că sensul figurat al cuvintelor românești răspîntie și mai ales răscruce este marcat mai curînd negativ: a se afla la o răscruce presupune îngrijorare, anxietate, teama de greșeală; momentul de răscruce este unul dramatic, tensionat, în așteptarea unui viitor incert.

În vreme ce răspîntie este un împrumut din vechea slavă, deja prezent în primele scrieri românești (inclusiv în traducerile biblice: „Robii au ieșit la răspîntii...”), răscruce pare să fie un cuvînt mai nou, atestat de abia în secolul al XIX-lea, dar format tot din elemente vechi (crucea drumului avea de mult timp, în limbajul popular, același sens). Dicționarul purist al lui Laurian și Massim (1871-1876) recomanda pe răscruce ca înlocuitor (de origine latină, prin cruce) al lui răspîntie. Există, desigur, și alte cuvinte, cu sens mai general, care pot transmite același sens concret, în sintagme lămuritoare – încrucișare de drumuri, întretăiere de drumuri –, după cum există, în registrul popular, sintagma furca drumului. Cum s-a întîmplat în foarte multe alte cazuri, împrumutul modern, în secolul al XIX-lea, al unui termen latino-romanic – intersecție – a făcut ca răspîntie și răscruce să-și limiteze circulația, dar să-și accentueze valorile figurate. Noul cuvînt a devenit un termen tehnic, al descrierii obiective, în vreme ce denumirile mai vechi au fost simțite ca populare, ușor arhaice, poetice. În relatarea despre un accident, presa de azi nu mai recurge la cuvinte ca răscruce sau răspîntie, vorbind în schimb de intersecție. Răspîntia și răscrucea sînt folosite în continuare mai ales ca metafore clișeizate. În româna de azi, răscruce are și conotații suplimentare datorate titlului impus de tradiție – La răscruce de vînturi – pentru traducerea romanului lui Emily Brontë Wuthering Heights; de aici provin ecouri intertextuale și jocuri de cuvinte (ca la răscruce de gînduri).

Dacă încercăm să comparăm seria de sinonime din română cu termenii care denumesc aproximativ aceeași realitate în alte limbi – carrefour în franmceză, crossroad în engleză, crocevia din italiană etc. –, observăm că, dincolo de mici diferențe privind prototipul intersecției, există elemente comune, dar și destul de mari divergențe în metaforele asociate. Un contrast vizibil se poate stabili între românescul răscruce și termenul carrefour din franceză. Chiar sensul propriu al cuvîntului francez e ușor diferit: așa cum precizează Trésor de la langue française informatisé (TLFi), carrefour nu este o simplă intersecție, ci un loc mai larg, unde se întîlnesc mai multe drumuri care vin din direcții contrare. Din această accepție concretă se dezvoltă unele sensuri figurate comune cu cele din română („moment decisiv”), precum și unele sensuri negative contextuale, legate de viața marginală (cerșetorie, prostituție) din locurile intens circulate, dar predominante sînt metaforele pozitive, intersecția drumurilor fiind un model pentru locul de întîlnire, de confluență a unor culturi, limbi, idei etc. Între răscruce și carrefour echivalența figurată este redusă la minimum de o diferență de perspectivă: pentru primul cuvînt, dominantă este perspectiva omului ezitant și temător, care nu știe pe ce drum să o apuce. Celălalt cuvînt presupune o viziune de sus, în care drumurile duc către un punct comun, de întîlnire, schimb, interferențe.

Din motivele de mai sus, traducerea în română a unor sintagme care conțin carrefour (din franceză) sau crossroad (din engleză) nu sună (încă) foarte firesc. Se scrie și se vorbește tot mai mult de răscruce de culturi, dar riscul este ca formula să activeze mai curînd conotațiile predominant negative ale cuvîntului răscruce decît optimismul unei viziuni care valorizează interferențele, amestecul lingvistic și cultural.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

furtuna pe munte, foto iStock jpg
Actualizare ANM de vreme severă sâmbătă seară. Au fost emise avertizări de ploi torențiale, vânt și grindină pentru mai multe localităţi
ANM a emis avertizări de cod galben și portocaliu de furtuni, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină în mai multe județe, valabile sâmbătă seară.
Petrișor Peiu fb jpg
Un senator AUR cere anchetă de urgență privind „complicitatea politică” din spatele „găurii bugetare uriașe”: „Au tăcut”
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, acuză persoanele aflate în fruntea statului în 2024 — Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis — că au fost avertizate în mod oficial despre o gaură bugetară uriașă și totuși nu au luat nicio măsură pentru evitarea crizei economice.
Oleksandr Sîrski, in Harkiv, foto Telegram jpg
Comandantul armatei ucrainene a vizitat regiunea Harkov: „Ruşii încearcă să pună presiune prin număr”
Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a mers în regiunea Harkov, unde linia frontului rămâne tensionată, cu riscul unor noi ofensive rusești.
mamaia jpg
Ce poți să mănânci de 795 de lei pe zi, la all-inclusive în Mamaia. Turist: „Cam ăsta este”
În timp ce mulți români aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, alții rămân fideli litoralului autohton. Cu toate acestea, distracția la malul Mării Negre nu vine ieftin.
papagal care injura, foto facebook jpg
Cinci papagali au fost scoși din zona publică a unei grădini zoologice: „Toți au început să înjure”
Cinci papagali africani gri au fost scoși din zona publică a unei grădini zoologice din Marea Britanie după ce au început să înjure vizitatorii și să râdă de ei.
Trump vizită  Alcatraz Alligator FOTO Profimedia jpg
horatiu jpg
Drama neștiută a actorului român genial de comedie care a copilărit în sărăcie: „În clasa a V‑a un profesor mi‑a spus clar: Tu eşti un geniu!”
Horațiu Mălăele, unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori de comedie din România, este un exemplu rar de talent înnăscut și voință de fier. Cunoscut pentru umorul său rafinat, ironia fină și capacitatea de a da viață celor mai diverse personaje, puțini cunosc însă cât de grea a fost drumul său
image png
Bianca, soția lui Cornel Păsat, spune adevărul după 18 ani! A fost sau nu motivul despărțirii lui de Oana Roman? „Așa dă bine să se înțeleagă”
Au trecut aproape două decenii de când Oana Roman și Cornel Păsat și-au spus adio. Despărțirea lor a ținut ocupate primele pagini ale ziarelor. La acea vreme, se specula că relația lor ar fi ajuns la final din cauza actualei soții a dansatorului, însă Bianca Păsat susține că ea nu a avut nicio impli
Daniel David Foto  Mediafax  (4) jpg
Ministrul Daniel David vrea reducerea a 900 de posturi de directori de școli și clase cu mai mulți elevi: „Ei nu rămân pe drumuri”
Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat o serie de măsuri ce vizează restructurarea școlilor din România, cu scopul de a reduce fragmentarea sistemului educațional și de a eficientiza cheltuielile.