Ţîţă de mîţă

29 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Expresia colocvial-argotică ţîţă de mîţă, cu rol de intensificare şi apreciere superlativă, e destul de surprinzătoare. Atestările sale în scris nu par mai vechi de cîteva decenii, dar, în ciuda noutăţii, originea expresiei nu e deloc evidentă. Desigur, reperul comparaţiei nu e de luat în serios ca etalon al perfecţiunii; mai curînd este vorba de o formulă glumeaţă, bazată pe joc de cuvinte şi pe asocierea sonoră a cuvintelor care o compun.

Formula superlativă – folosită ca adjectiv şi uneori ca adverb – e destul de cunoscută în prezent. Are deja şi atestări literare, de exemplu la Dumitru Radu Popescu – „Domnilor... e colosal... va ieşi un studiu! Ţîţă de mîţă!” (Rezervaţia de pelicani, 1983); „Va ieşi o teză de doctorat ţîţă de mîţă!” (Moara de pulbere, 1989), la Dan Lungu – „Nu mai ştiu cum ne-am miştocărit mai departe, dar ţin minte că am băut o sticlă de rom a-ntîia, ţîţă de mîţă, cum se zice...” (Băieţi de gaşcă, 2005) –, la Cristian Tudor Popescu – „una de prin nordu Moldovei, douăşunu de ani, ţîţă de mîţă...” (Cuvinte rare, 2009) etc. În textele de pe Internet, sintagma poate produce lecturi extrem de derutante, în lipsa diacriticelor (tata de mata); am completat şi am uniformizat, de aceea, ortografia exemplelor: „E un băiat ţîţă de mîţă” (click.ro); „mi-ai făcut de shis kebab. Am mîncat în Turcia, tîţă de mîţă de bun” (reteteinimagini.ro); „Am nevoie de o siglă, de un logo «ţîţă de mîţă». Inteligibil de pe Marte” (gsp.ro) etc.

E foarte posibil ca expresia să provină dintr-o simplă amplificare prin rimă – procedeu frecvent în limbajul popular şi argotic – a unui cuvînt cu sens superlativ. În acest caz, cuvîntul mîţă ar fi apărut doar ca rimă la ţîţă. Iar baza de la care s-a dezvoltat jocul aliterativ – şi aici intrăm şi mai adînc în domeniul presupunerilor – s-ar putea să fie cuvîntul ţuţ, care are – tot în limbajul colocvial – şi rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia. E o valoare neînregistrată de dicţionarele generale şi care nu are atestări prea vechi; apare totuşi în literatura din ultimele decenii – „Hai că eşti o femeiuşcă ţuţ, placi oricui” (StelianTănase, Corpuri de iluminat, 1990) – şi în glosarele şi dicţionarele de argou: la Traian Tandin, Limbajul infractorilor (1993), la George Volceanov, Dicţionar de argou al limbii române, 2006 („ţuţ – adjectiv invariabil – bun, frumos, de calitate superioară; excelent”) etc. E greu de spus în ce relaţie se află adjectivul invariabil cu valoare superlativă cu ţuţ din expresia a lăsa ţuţ („a  uimi, a lăsa cu gura căscată”) sau cu substantivul regional ţuţ, al cărui sens de bază este „proeminenţă, vîrf”. Pentru sensul superlativ, mi se par de luat în seamă două posibilităţi: fie ţuţ şi-a specializat o utilizare apreciativă în mod similar cu alte cuvinte populare şi regionale care însemnau iniţial „extremitate, vîrf” (cele mai pitoreşti exemple fiind muc şi sfîrc), fie este vorba pur şi simplu de transcrierea unui sunet expresiv, a unei interjecţii exprimînd admiraţia. Către a doua explicaţie ne-ar putea îndrepta un text al lui Vlaicu Bârna, publicat în România literară, nr. 42, 2001, cu titlul „Un cuvînt nou în limba română” şi prezent în volumul Între Capşa şi Corso, din 2014 („Martor la intrarea unui cuvînt în limba română”). Memorialistul povesteşte că, la cenaclul Sburătorul, un poet evreu ar fi explicat cuvîntul ţuţăr: „Maestre, a început acesta, ţuţăr e un cuvînt din ghetoul evreiesc şi înseamnă admirator plătit în slujba celor mari. Aşa, de pildă, la sinagogă sau la alte adunări, cînd ia cuvîntul unul mare, un huhăm, el are grijă să-şi pregătească dinainte un ţuţăr sau mai mulţi, care în timp ce el vorbeşte să se minuneze de ceea ce îi aud urechile, ţîţîind din buze, făcînd ochii mari şi cîte un gest de înaltă estimare, schiţat cu mîna. Ţuţăr vine deci de la litera ţ repetată ca un plescăit bucal delicat (ţ-ţ-ţ)”. Apoi, termenul amuzant ar fi intrat în uzul ludic al lumii scriitoriceşti. Cuvîntul ţuţăr (sau ţuţer) apare în Groapa lui Eugen Barbu (1956): „Trăia ca la mă-sa acasă, ţinea ţuţări de-l serveau şi făcea pe nebunul” şi a fost înregistrat de Florica Dimitrescu, în Dicţionarul de cuvinte recente, ediţia a II-a (1997), cu mai multe exemple din presa anilor '90. Desigur, orice explicaţie trebuie luată cu rezerve; dacă povestea poetului era adevărată, informaţia poate folosi şi la stabilirea originii adjectivului şi adverbului invariabil ţuţ.

Cred că de la ţuţ se putea ajunge, prin joc de cuvinte şi amplificare glumeaţă, la ţîţă de mîţă. Iar jocul poate continua, conducînd la ţîţă de maimuţă („unii din ăştia cu apartamentul «ţîţă de maimuţă»”, softpedia.com). Evident, cele de mai sus sînt pure supoziţii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.