„Laudă nebuniei”

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

În mod ritual, în fiecare an cînd vine timpul testelor naționale și al Bac-ului, presa, ONG-urile și cîțiva demnitari gem pe întrecute că rezultatele sînt rele, promovabilitatea mică, lamentîndu-se că nu s-a avansat deloc pe calea unei reforme a sistemului educațional. Eu însă cred că această lamentare e fără temei. De fapt, rezultatele la cele două examinări sînt neașteptat de bune, chiar dacă în mod absolut ele sînt proaste. Nu înțelegeți contradicția? Mă explic.

Ce le-ar trebui copiilor noștri pentru ca să aibă rezultate școlare mai bune, pentru ca să nu trateze școala ca pe o osîndă și, mai ales, pentru ca și peste zece sau treizeci de ani să mai știe oleacă de istorie ori de fizică și, mai ales, să fi cîștigat pe viață gustul și plăcerea lecturii? Îi excludem aici pe cei mai deosebit dotați natural pentru o disciplină sau alta, ori pe cei foarte curioși, ori pe cei care au norocul să dea peste vreun profesor de excepție, capabil să trezească vocații, sau care s-au bucurat de un mediu familial stimulant. Ce le-ar trebui celorlalți, care, nativ, nu-s nici proști, nici lipsiți de spirit de observație, pentru a deveni niște oameni cărora școala le-a fost realmente de folos? Sigur, un mediu familial cît de cît favorabil. O programă mai puțin încărcată și, mai ales, mai puțin concepută de dragul meditatorilor și nu al copiilor. O atenție psihologică din partea educatorilor, îndeosebi la vîrste mici și la adolescență. Și așa mai departe.

Dar mai ales cred că au nevoie de modele sau, mai bine spus, au nevoie să nu mai aibă înainte constant numai contramodele. Or, media, rețelele sociale, viața de fiecare zi îi învață cu o forță de necontrariat că învățătura și cartea multă nu-ți asigură succesul în viață, ba de obicei chiar dăunează. Cazul recent al unui politician de rang înalt la județ, care abia la patruzeci și ceva de ani încearcă să-și ia bacalaureatul și, vai, îl pică, e cumva exemplar: omul s-a descurcat de minune fără Bac, a făcut afaceri profitabile, a ajuns un „greu” pe plan politic. Pînă la urmă, va lua trudnic Bac-ul și, presupun, va avansa și politic – poate la centru. Nu cu mult timp în urmă, elevul nostru corijent, dar isteț, a văzut o doamnă prim-ministru care avea dificultăți majore de exprimare, cu mari lacune de cultură generală, ba nu cunoștea nici măcar formula ariei cercului, deși pretindea că dăduse meditații la matematică. V-o amintiți? N-au dreptate cei care afirmă că elevii sînt puși să tocească inutil matematică? Dar uitați-vă la mai toți oamenii politici, miniștri, parlamentari etc., de ieri și de azi: cîți reușesc în mod spontan să vorbească fără să tortureze gramatica română și vocabularul? Și totuși au prosperat! Ce folosește mai mult? Să ai note de peste 9 la Bac sau să duci la școală copiii unui boss politic local, care să te propulseze? Elevul nostru e leneș, dar nu imbecil; vede, aude, observă ce se întîmplă în jurul lui, așa că va alege rezonabil.

Ce mai sesizează el în fiecare zi? Ce aude din familie, din vecini, ceas de ceas? Cumva că cineva, foarte talentat în copilărie la mate-fizică sau la pictură, a ajuns acum să aibă vilă cu bodyguarzi, mașini scumpe, colecție de ceasuri de lux etc.? Să fim serioși. Le vede mai curînd umilința, dezabuzarea, greața foștilor olimpici. Știe că agramații, imbecilii, ba chiar corupții urcă rapid și fără eforturi intelectuale treptele afirmării sociale și materiale. Iar fetele văd că puține femei inteligente și talentate prosperă în cariere prin meritele profesionale și că cele care urcă sînt propulsate fie ca foste secretare ale unor domni puternici, fie ca amante ale unor inși bogați. Nu-și va rîde fata cea deșteaptă și drăguță de toate discursurile feministe? Și, în general, nu-și va rîde elevul – fată sau băiat – de toate planurile de reformă a învățămîntului cînd aude limba de lemn a miniștrilor Educației? Va fi el îndemnat să citească mai mult și nu doar SMS-uri, ci și cărți, cînd vede că cei care citesc mult – tocilarii, altfel zis – abia dacă reușesc să ocupe un umil post de prof titular sau ceva similar? Și chiar dacă IT-iștii stau ceva mai bine material decît profii, sînt ei invidiat? În schimbul muncii în multinaționale, omul trebuie să știe o grămadă de lucruri grele – matematică, informatică – deși, dacă ar avea relațiile potrivite și instinctele de prădător deșteptate, n-ar avea nevoie nici de tabla înmulțirii ca să „se ajungă”.

Și așa se lămurește paradoxul de la început: ținînd seama de aceste teribil de puternice contramodele și de toate circumstanțele care îndeamnă spre disprețuirea învățăturii și a culturii, numărul celor care perseverează să ia 9 și 10 la testele naționale și la Bac rămîne neobișnuit de mare. E aproape un miracol că mai sînt în țara asta atîția „proști” care, pur și simplu, dau „școala vieții” pe școala-școală și care mai sînt și încurajați la această alegere împotriva firii de cîțiva profi și părinți nebuni!

Așadar, să nu ne mai lamentăm, ci dimpotrivă. Mare dreptate avea bătrînul Erasmus din Rotterdam cu a sa „Laudă nebuniei”!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 baie oglinda jpg jpeg
Amestecul ieftin și natural care te ajută să cureți eficient oglinzile din baie. Ai nevoie de 3 ingrediente
Oglinzile din baie sunt adesea expuse la abur, pete și urme de apă, iar curățarea lor poate deveni o adevărată provocare. Din fericire, există o soluție simplă, naturală și eficientă, pe care o poți prepara acasă, folosind doar trei ingrediente.
Mohammad Reza Ashtiani jpg
Iranul nu se dă bătut: „Putem susține un război timp de zece ani”
La aproape o lună după confruntarea violentă cu Israelul și Statele Unite, Iranul lansează un nou semnal de forță, anunțând o extindere semnificativă a capacităților sale militare.
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax
Congresul PSD, în toamnă. Sorin Grindeanu: „Eu sunt mai taliban decât Marcel Ciolacu”
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni seară, la România TV, că viitorul congres al partidului va avea loc „mai mult ca sigur în această toamnă”.
facturi
Românii muncesc doar ca să-și poată plăti facturile. Pentru distracție au nevoie de un al doilea job
Românii muncesc doar ca să-și plătească facturile și să-și asigure necesarul de zi cu zi, nemaiavând bani și pentru distracție, conform unor studii de specialitate, care arată că o bună parte dintre repondenți își caută asiduu un al doilea job, pentru a-și suplimenta veniturile.
Cazanele Dunării  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (40) JPG
Chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării, kitsch sau reper istoric? „S-a lucrat zece ani, dar nu seamănă deloc cu Decebal”
Cazanele Dunării sunt una dintre cele mai spectaculoase zone ale României, iar peisajul sălbatic al defileului este completat de sculptura imensă care îl înfățișează pe regele Decebal. Monumentul atrage numeroși turiști, dar și contestatari.
image png
Grindeanu spune că pachetul doi de măsuri fiscale trebuie să corecteze inechităţile: „Supraimpozitarea se va aplica şi la bănci”
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni seară că, pentru a echilibra povara fiscală, al doilea pachet cu măsuri fiscale trebuie să conţină corecţii esenţiale
piatra din rosetta foto wikipedia JPG
15 iulie: În urmă cu 226 de ani, a fost descoperită Piatra din Rosetta - cheia descifrării hieroglifelor egiptene
Pe 15 iulie au avut loc evenimente ce au schimbat istoria lumii, de la descoperirea Pietrei din Rosetta, la naşterea pictorului olandez Rembrandt, moartea dramaturgului rus Anton Cehov sau asasinarea creatorului de modă Gianni Versace.
Alina Sorescu, sursa foto Instagram jpg
Alina Sorescu a împlinit 39 de ani. În compania cui a sărbătorit artista și ce dorință și-a pus: „Îmi imaginam un traseu mult mai lin”
Alina Sorescu a împlinit 39 de ani, iar de ziua ei a radiat de fericire. Cântăreața a marcat acest moment important printr-o ședință foto deosebită, în compania fiicelor sale și a dezvăluit ce își dorește cel mai mult în noua etapă a vieții sale.
Tanczos Barna, fb jpg
Tanczos Barna spune că se putea și fără majorarea TVA, dar era nevoie de o măsură similară ca impact: „Puține tipuri de impozit ar fi putut-o suplini”
Puține tipuri de impozit ar fi putut suplini majorarea TVA, a spus Tanczos Barna, luni, la Digi24. Vicepremierul a afirmat că „nu este o măsură de dorit, dar a fost o decizie necesară”.