România? „Salvați-o voi!“

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Avem o țară. Țara are un guvern și guvernul are și un ministru cu nume de pasăre. După propria lui mărturie, ministrul, care se ocupă de transporturi, s-a interesat de parlamentarii care urmau să sosească din provincie la București cu avioanele TAROM, ca să afle dacă sînt „bine“. În fapt, se pare că a încercat să o determine pe șefa agenției să țină în loc avioanele, pentru ca respectivii aleși să nu poată vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului său. Procedeu de mafiot.

Și totuși, șefa cică a rezistat cvasi-eroic, avioanele au zburat după program, parlamentarii Opoziției au venit și au votat moțiunea cu un neobișnuit succes. Guvernul a căzut, dar n-a murit, fiindcă trage încă hățurile în așteptarea formării noului guvern, care întîrzie. Ministrul cu nume de pasăre și apucături mafiote e demisionar, dar conduce, iar șefa-„eroină“ a fost demisă, după care, nemaiavînd ce pierde, a denunțat afacerea.

Mai înainte, președintele desemnează un premier liberal, care anunță că va forma cît mai repede un guvern care să curețe țara de mafiile de felul menționat mai sus, pe scurt, un guvern care să ne salveze țara. E de bine. Ne așteptam ca aceia care s-au chinuit și au dat jos guvernul, înfruntînd pînă și riscul de a fi reținuți pe aeroporturile țării, vreo șapte partide și partidulețe plus minorități, plus neafiliați, să se bată să intre în noul guvern, ca să curețe țara de mafii și de corupți. Ne era chiar teamă că apetitul lor pentru salvare îi va învrăjbi, că cearta pentru a avea întîietatea de a servi binele general îi va discredita îna­intea opiniei publice. Ar fi de rău. Dar, surpriză: nu se întîmplă asta: cu excepția liberalilor (cu instincte sinucigașe, zic unii), partidele și partidulețele spun passe. Nu vor să guverneze decît cu anumite condiții, care au marea calitate că nu pot fi îndeplinite de cei cărora le sînt adresate. Unele, ca aceea cu alegerile anticipate, practic sînt imposibile din cauza Constituției și a pensiilor speciale. Altele sînt contradictorii: ce vor unii cu ardoare resping alții cu toată îndîrjirea. Mai mult, toți amenință că nu vor da votul de învestitură noului guvern. Printre toți se remarcă un partid care are în denumire sintagma „Salvați România“. E un partid sincer, deci, ceea ce-i de bine: nu pretinde, în chip mesianic și narcisist, ca el personal să salveze țara de mafii și alte racile, ci cere asta (iau verbul drept un imperativ) celorlalți. Zice: „Salvați-o voi, dragi partide și partidulețe, dacă sînteți în stare, în timp ce noi stăm demni pe margine, cîrtim și strîngem puteri pentru la anul, cînd o să vă terminăm pe toți. Noi nu admitem desuetul principiu că politica e arta posibilului, ci, dacă nu primim imposibilul – alegeri anticipate –, nu dăm nimic. Altminteri, noi și cu marele partid al mafiilor vom face opoziție – numai că a lor e ticăloasă, iar a noastră e măreață. Electoratul nostru e deștept și va face diferența între nou și vechi, între bine și rău. El va aprecia nobila noastră puritate, abținerea de la negustoria funcțiilor, dezinteresul nostru sacru față de puterea obținută prin tîrguieli de partide.“

Asta-i situația pe moment: avem o țară cu guvern căzut, dar în funcție și cu miniștri dispuși la acte de mafioți. Iar cei care ar trebui să se lupte ca să-și împartă puterea cîștigată pentru a-i alunga pe acești mafioți se bat de zor să scape de ea, sub tot felul de pretexte. Motivul adevărat e că se tem că cei alungați vor reveni la putere în forță peste un an, dacă ei, cei nou-veniți, vor guverna prost. S-a mai întîmplat, nu-i așa? Dar, dragii mei revoltați, oare n-ați putea să guvernați bine într-o coaliție? Sau măcar mulțumitor? La urma urmelor, față de hăul în care a ajuns guvernarea cea căzută, o mică înălțare nici n-ar fi prea greu de realizat și ar fi de efect! Cel puțin am scăpa de mafioții ajunși miniștri. La ifosele voastre din ultimul timp s-ar cădea să încercați să salvați voi înșivă ceva. Iar dacă ați încerca cu hotărîre, poate că v-ați merita mai puțin numele și mai mult votul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Trump ar putea schimba șeful Fed înainte de termen
În ciuda presiunilor președintelui SUA de a scădea rata de dobândă de referință, președintele Fed, Jerome Powell a evitat această măsură, ceea ce l+a determinat pe Trump să demareze procedura de selecție a unui nou șef al Rezervei Federale.
Nicusor Dan , arhiva FB jpg
Nicușor Dan, plimbare la 33 de grade alături de Cătălin Predoiu, spre Muzeul Național de Artă
Președintele Nicușor Dan a dat miercuri, 15 iulie, încă un exemplu de modestie, după zborul low cost de luni, alături de fiica sa. De data aceasta, șeful statului a parcurs, pe arșiță, distanța între MAI și Muzeul Național de Artă, deși avea la dispoziție coloana oficială.
Calin Georgescu Foto AP jpg
Călin Georgescu e din nou în vizorul autorităților: încă două amenzi de peste 50.000 de lei. Acuzaţiile vizează activităţi din campania electorală
Aflat sub control judiciar, Călin Georgescu este din nou în vizorul autorităţilor, care i-au aplicat două amenzi în valoare totală de peste 50.000 de lei.
albert nbn foto instagram png
Amenda primită de Albert NBN, după ce a înjurat România pe scena Festivalului „Beach, Please!”
Trapperul Albert NBN, care a înjurat România atunci când se afla pe scenă la festivalul „Beach, Please!”, a fost amendat miercuri, 16 iulie, de către Jandarmeria Română.
Gv99ZuaWkAEwcDF 1080x675 jpg
Drone rusești au lovit o fabrică poloneză din Ucraina. Polonia denunță „un atac intenționat”
Polonia a acuzat Rusia că a atacat cu drone o fabrică de pardoseli din lemn aparținând unui grup polonez în urma unui bombardament în Vinniţa (sud-vestul Ucrainei), marți, soldat cu cel puţin opt răniţi, relatează EFE.
Fiul ei, Cezar, a împlinit 7 ani, iar soțul ei, Silviu Bulugioiu, a schimbat prefixul
Roxana Ciuhulescu și-a serbat băieții la dublu, fiul și soțul. Unde vor pleca în vacanța de familie: „Până acum am fost doar la noi, la Constanța”
Roxana Ciuhulescu (46 de ani) a avut parte de un eveniment frumos în familie, pe 12 iulie, atunci când și-a sărbătorit băieții la dublu.
anibal augustus milhais featured image 90101 768x492 png
Anibal Milhais, soldatul care a înfruntat de unul singur o coloană de nemți în Primul Război Mondial
Anibal Augusto Milhais (supranumit și “Milhoes” sau “soldatul de milioane” deoarece superiorii săi militari credeau că el valora “cât un milion de oameni”) a fost un soldat portughez care a luptat pe Frontul de Vest, în timpul Primului Război Mondial, fiind decorat pentru vitejia arătată pe câmpul
sothebys md brightspotcdn jpg
Toussaint Louverture, sclavul ajuns general, care a condus Revoluția Haitiană
Francois-Dominique Toussaint Louverture (cunoscut mai simplu ca Toussaint L’Ouverture/ Louverture sau după primul său nume Toussaint de Breda) a fost un sclav, devenit după eliberarea sa, general și om politic franco-haitian, care a condus Revoluția Haitiană, desfășurată între 1791-1802, în urma că
tunel feroviar la bata foto pro infrastructura png
Se inaugurează un nou tunel feroviar în județul Arad, după 8 ani de când au fost anunțate lucrările
Scopul variantei este asigurarea vitezei de 160 km/h între Curtici și Simeria, potrivit Asociației „Pro Infrastructură”.