Alertă, hărțuitor!

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Alertă, hărțuitor! jpeg

Am povestit că mă duc la sală; cam răruț, dar mă duc. Ce n-am povestit (dar povestesc acum) e ce-am pățit acolo – nu, n-am luat bătaie! Altceva am luat: acuza de „Alertă, hărțuitor!“. Știți ce-i aia? Nici eu nu știam, pîn-am aflat pe pielea mea, și-avînd în vedere că habar n-aveam ce-i ăla „hărțuitor“ (generația noastră n-a avut parte de cuvîntul ăsta), am rugat-o pe acuzatoare să mă dumirească. După ce mi-a explicat, am căscat ochii cît cepele: eu, hărțuitor?! Doamne apără și păzește! Nici nu poate fi vorba de așa ceva!

Dar apoi a început să mă cuprindă, încet-încet, îndoiala. Chiar nu poate fi vorba? Ia să luăm firele la depănat: indiferent ce înseamnă hărțuirea, este ceva ce face plăcere hărțuitorului și displace profund hărțuitei – cred că definiție mai minimalistă de-atît e greu de inventat! Be mic, este un „ceva“ de natură sexuală, altfel s-ar chema „bullying“ (alt termen pe care-a trebuit să-l învăț la bătrînețe, nu că n-aș fi avut parte de asta în copilărie); iar ca ultim punct în efortul de definire, presupun că hărțuirea are un statut destul de nebulos, de interpretabil. Nu e nici tentativă de viol, dar nici compliment cu două înțelesuri, plutește în marea zonă gri dintre aceste limite. Cumva, se presupune (social) că inițiativa îi aparține bărbatului/băiatului, iar rolul femeii/fetei este cel de încurajare sau descurajare a inițiativei; dar dacă presupunerea este greșită sau, mai rău, perimată? Cum se mai descurcă oamenii? Tinder, și gata?

Mi-e destul de greu să mă văd în postura de hărțuitor, dar fac efortul și pentru asta apelez desigur la memorie, la amintiri; sînt în clasa a VII-a, elev la școala „Elena Farago“ din Berceni (atunci se numea „129“, în bună tradiție stalinistă) și mi se atrage atenția, mai pe ocolite, mai de-a dreptul, că dacă nu schimb ceva la stilul de dans nu voi mai fi invitat la petrecerile colegilor (în general, zile de naștere). Nu pricep despre ce e vorba și atunci mi se explică franc: la „bluzuri“ le strîngeam prea tare pe fete-n brațe, se pare. Ceea ce le displăcea profund celor interesate de atenția altor băieți – iată, avem aici prima mostră de hărțuială de care-mi pot aduce aminte, poate extrem de familiară pentru mulți.

Un al doilea exemplu (și ultimul, din fericire) vine din Vama Veche, pe vremea președinției lui Emil Constantinescu (nu pot recupera din fișierele minții anul exact). Greu de imaginat cum s-ar putea vorbi de „hărțuire“ în Vama Veche, acest loc de legendă, acest cuibușor etc., dar unu-i Buzea, ghinionistul de serviciu, deci iată că se poate: fata care dormea cu mine-n cort m-a trimis pînă-n sat după niște cumpărături, pîine, iaurt, mezel, pepeni, iar de întors m-am întors abia după vreo oră și ceva (am făcut și-o baie, am trecut și pe la Ovidiu), ca să văd ieșind din cortul meu nu o pereche de tălpi, ci două: tălpile cele mici erau cu degetele îndreptate-n sus, iar tălpile cele mari, cu degetele-ndreptate-n jos, în nisip. Evident, am apucat vîrtos de care glezne am apucat și-am tras afară tot conținutul cortului, ceea ce nu mi-a priit deloc, dat fiind că fata care dormise pînă atunci în cortul meu a făcut un tapaj pe cinste în timp ce-și strîngea lucrurile: din țipete nu m-a scos, numindu-mă cînd „obsedat sexual“, cînd „maniac sexual“, cînd (mai simplu, dar de efect) „bolnav sexual“, spre deliciul vecinilor de plajă. Și-al celor apropiați, și-al celor îndepărtați. Fata avea o voce foarte bună, dăduse de-a lungul timpului diverse examene pe la Conservator și la Școala Populară de Artă… avea multe octave la-ndemînă.

Îmi imaginez că pînă aici textul a fost ușor de urmărit, c-a mers cumva în spiritul „bulei“ Dilemei vechi (da, există o astfel de bulă, din păcate), dar de-aici sînt nevoit să schimb placa, pentru că chiar vreau să spun ceva. Am un punct de vedere (discutabil, și tocmai de aceea merită discutat): violența asupra femeii e o problemă gravă, infinit mai gravă decît hărțuiala. Mai direct: hărțuite se pot simți (și de multe ori chiar sînt) femeile și fetele din clasa mijlocie a societății, iar abuzate sînt femeile (și fetele) din clasele sărace. Paranteză: am folosit intenționat singularul și pluralul, pentru că atunci cînd sîntem (sau vrem să fim) în clasa mijlocie ne străduim să fim toți la fel, pe cînd la săraci nu-i așa, fiecare este sărac în felul lui, nici un sărac nu vrea să-l imite pe alt sărac; am închis paranteza. În zonele rurale foarte înapoiate, în zonele „excluse“ din orașe, în mediile interlope, violența asupra femeii este la cu totul alt nivel. Teoretic, toți știm asta, toți am citit atîtea și atîtea reportaje (o pomenesc doar pe Elena Stancu pentru că numele ei îmi vine primul în minte, dar e o listă lungă de autoare și autori care au documentat excepțional amploarea fenomenului), dar practic nu se întîmplă nimic, pentru că n-are ce să se întîmple. Oamenii care-și abuzează (citește: „schilodesc în bătaie“, „omoară“, „violează“ etc.) soțiile, concubinele, fiicele și vecinele trăiesc după regulile altei lumi, o lume care pentru noi a murit, dar pentru ei e cît se poate de actuală. Din nou, toți știm că sărăcia abjectă și lipsa de educație sînt cauzele înapoierii și-ale consecinței lor directe (violența asupra femeii), dar degeaba știm; nu dispar ele că știm noi. S-ar putea micșora în timp (poate chiar pînă la extincție) dacă s-ar înhăma la muncă și guvernanții, și guvernații, nu doar cîțiva inimoși și cîteva ONG-uri, dar asta ar costa mulți bani și-ar strica multe afaceri. E greu de crezut că România ar putea fi capabilă de un astfel de efort. Nu acum, nu în viitorul previzibil.

Și iată care este punctul meu de vedere: violența asupra femeii, fie în forme minore (hărțuială), fie în forme majore (agresiune, tîlhărie, viol), deși a scăzut foarte mult din 1989 pînă în 2019, rămîne o problemă gravă în această țară, cu perspective sumbre. De ce sumbre? Pentru că ascensiunea „ruralilor“ în funcții de conducere sabotează orice efort social de combatere a sărăciei și de îmbunătățire a educației. Omul care și-a văzut mama și surorile bătute de-a lungul întregii lui copilării, care n-a avut parte de școală, care a bătut și el pe alții cînd a fost în stare, care a-nvățat pe propria piele ce grea e parvenirea și cum trebuie să ­storci bani de la cei mici ca să dai la cei mari – omul acesta ajunge șef. Ministru, director de direcție, președinte de consiliu de administrație: e problema lui să-i ajute pe cei din mijlocul cărora s-a ridicat? Îi știe, îi cunoaște, n-are nimic de stimat la ei: de ce i-ar ajuta, în loc să se ajute pe sine? „Să bag bani în curu’ la bețivii ăia? Da’ ce-s prost? P-ăia nici dracu’ nu-i mai face oameni, băi băiatule!“ – iată un exemplu de microdiscurs al omului politic desfăcut la cravată și la nasturii de sus ai cămășii.

Dacă nu se-ntîmplă o minune de la Dumnezeu, depopularea satelor continuă ca și pînă acum, pe două direcții principale: Vestul și orașele mari. Din sate pleacă oameni săraci și slab educați, în al căror cod comportamental stă la loc de cinste violența asupra femeii; cu acest bagaj ajung în marile orașe, unde se simt detestați și respinși, deși ei nu înțeleg de ce, ce-are lumea cu ei. „Fă, ce ți-aș face de te-aș prinde!“ e o abordare foarte populară din punctul lor de vedere, dar orășencele, fițoase, îi privesc ca pe niște viermi. Glumițele devin altceva cînd intervine și „factorul alcool“, iar dacă la acest peisaj simpatic se mai adaugă și persoanele care n-au muncit niciodată, așa-zișii „recidiviști liberați“, mi-e greu să trag altă concluzie în afară de „Scapă cine poate“. Cu alte cuvinte, deși marile orașe ale țării au devenit extraordinar de sigure față de acum 40 de ani, să zicem (violența urbană s-a mutat în trafic, unde înjurătura e la modă, nu pumnul și piciorul), această siguranță e o gheață foarte subțire, o pojghiță care poate crăpa în orice clipă. „A-ți purta singur de grijă“ mi se pare o lozincă foarte utilă, atît pentru prezent, cît mai ales pentru viitor; a învăța generațiile care vin să-și poarte de grijă mi se pare ceva ce-ar trebui să fie de la sine înțeles, dar nu e. Mult mai iubite sînt: „Nu se poate așa ceva!“ și „Cineva să facă ceva!“. Poate că ăsta-i micul secret al hărțuitorului: el știe că n-o să facă nimeni nimic. 

Mihai Buzea este scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Jimmy, Editura Polirom, 2018.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.