ultimele articole
Noul Testament american
Teodor BACONSCHIVolumul fixează într-un stil fluent vocabularul religios și contextul social din care s-a cristalizat ideea „destinului manifest” al viitoarei superputeri globale.
» Citește totPrăbușirea autorității
Petre GURANAutoritate desemnează primordial puterea legitimă și acceptată sau chiar învestită de o largă majoritate a unei societăți, ceea ce-i permite să funcționeze fără ajutorul nemijlocit al forței coercitive.
» Citește totMaria Skobțova sau fidelitatea în jertfă
Bogdan TĂTARU-CAZABANViața Mariei Skobțova face să pălească cele mai palpitante și neverosimile aventuri, iar, pentru ochiul credinței, devine o parabolă a imprevizibilității lui Dumnezeu.
» Citește totSărbătoarea în vreme de coronavirus
Anca MANOLESCUAstfel de adaptări cer inventivitate spirituală, cer reflecţie asupra însemnătăţii de căpătîi a Paştelui.
» Citește totÎnapoi la izvoare
Teodor BACONSCHIPărintele McGuckin – care oficiază azi sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române – a devenit un herald apusean al creștinismului răsăritean.
» Citește totEducația națională și sfîrșitul școlii
Petre GURANDacă a putut da faliment Banca Lehman Brothers, probabil că și sistemul de învățămînt poate ajunge la limita raționalității economice și sociale.
» Citește totManuscrisele lui Eliade
Bogdan TĂTARU-CAZABANManuscrisele lui Eliade trebuie să se afle într-o arhivă publică spre a fi studiate.
» Citește totCritica ritualismului
Anca MANOLESCUExistă ispita de a reduce relaţia cu divinul la gestică ceremonială, la procedură bătută în cuie, la act pe cît de precis detaliat, pe atît de exterior.
» Citește totTrup și carne
Teodor BACONSCHIA fi „trupesc” înseamnă a lupta cu Dumnezeu, prin ignoranță, invidie, furie și blasfemie.
» Citește totDe ce mergem la școală?
Petre GURANCreștinismul primelor secole a funcționat ca o comunitate de învățătură.
» Citește totFilosofia ca exercițiu spiritual
Bogdan TĂTARU-CAZABANDacă filosofia era percepută ca un mod de viață, aceasta poate justifica într-un sens asumarea termenului și aplicarea lui la viața spirituală ca realizare a credinței
» Citește tot„Ce este aceasta?”
Anca MANOLESCUEl însuşi, cuvîntul divin, îl îndeamnă pe credincios la acest dialog.
» Citește totSă luăm aminte
Teodor BACONSCHISemințele ideatice ale acestui nonconformist tobă de carte și totodată sătul de sterilități strict erudite vor putea fertiliza științele politice de la noi.
» Citește totStrecurătorii de țînțari
Petre GURANBotezul este rezumatul progresului omului întru credință, de la lepădarea de satana pînă la primirea triplei calități sacerdotale, regale și profetice prin mirungere.
» Citește tot