Absența obligatorie

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
Absența obligatorie jpeg

- argument -

Am fost şi eu, ca şi dvs., nemuritoare. Am avut destui ani în care să trăiesc ca şi cum moartea ar fi fost doar unul dintre finalurile posibile (celelalte implicînd o prelungire pe termen nelimitat a vieţii mele şi a celor la care ţin, plus destule croaziere pe mare şi pe ocean). Inconştienţa asta dulce s-a terminat în primăvară, cînd mi-a murit un bun prieten. Pînă şi „mi“-ul spune ceva, e senzaţia că cel care a murit ţi-a făcut ţie personal o nedreptate, că te-a lăsat singur şi neconsolat, încercînd cu disperare să umpli golul din urma lui. Oricum, nu e vina mea că am fost nemuritoare. Speranţa de viaţă creşte galopant, medicamente noi se inventează în fiecare zi, bolile cele mai crunte sînt învinse ca prin miracol. Dacă mănînc mure şi beau ceai verde, o să trăiesc mai mult. Dacă fac sport, o să trăiesc mai mult. Dacă rîd des, o să trăiesc mai mult. Şi cum nimeni nu ştie exact ce înseamnă „mai mult“, puteam bănui că e „cît mai tîrziu“, cea mai mare amînare pe care poţi s-o obţii.

Acum sînt numai pe jumătate nemuritoare, în sensul în care mă gîndesc mai des la moarte, sînt atentă la orice proiect artistic care pune în discuţie chestiunea doliului şi-a absenţei, mă străduiesc să-mi aduc aminte din ce în ce mai des că, la un moment dat, timpul meu expiră. Nu reuşesc întotdeauna. Acest dosar este, de fapt, o paranteză în vieţile noastre agitate, un scurt interval în care ne-am încumetat să ne gîndim la moarte. Într-o epocă în care Philippe Ariès (şi alţii) au decretat că noul subiect tabu nu mai e sexul, ci moartea, am încercat să vedem ce loc mai ocupă acest tabu în vieţile noastre. Veţi citi în paginile următoare texte despre neputinţa de a mai fi protejaţi de promisiunile Vieţii de Apoi („acest Moş Crăciun pentru adulţi“, după cum scrie Cristian Neagoe), despre felul în care medicina a preluat asupra ei responsabilitatea salvării noastre, despre cît de departe poate merge filmarea ultimelor zile din viaţa unui om, despre obiceiuri vechi şi noi ale trecerii de cealaltă parte, despre arta necrologului, moartea pe Facebook (da, a ajuns chiar şi-acolo) şi degradarea trupului. Plus un articol neliniştitor, din care aflăm că s-ar putea să fim zombie, şi un portret emoţionant al scriitoarei la bătrîneţe. Toate astea doar ca să avem impresia că sîntem mai bine pregătiţi pentru ieşirea din scenă şi adio-ul final. Deşi ştim cu toţii că e doar o impresie.

Apropo, ce răspuns aţi da întrebării nr. 22 din „Chestionarul lui Proust“ – Cum v-ar plăcea să muriţi?.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Vila Plahotniuc Grecia FOTO Kathimerini gr jpg
Percheziții după arestarea lui Vladimir Plahotniuc: Ce au găsit polițiștii în vila luxoasă în care locuia oligarhul
Polițiștii au efectuat percheziții într-o vilă luxoasă din localitatea Saronida, unde locuia în ultima perioadă oligarhul Vladimir Plahotniuc. În interior au găsit 17 pașapoarte false, ceasuri de lux și 155.000 de euro în numerar.
george ivanescu insula iubirii jpg
Cine e George Jaguarul de la „Insula iubirii”. Le spune femeilor „Ciao, bambolina” și se crede bărbatul fatal
Reality show-ul „Insula iubirii” revine în forță în 2025 cu un sezon 9 plin de provocări, tensiuni și apariții care nu pot trece neobservate. Printre noile ispite masculine, una iese deja în evidență: George Ivănescu, cunoscut și sub porecla de „Jaguarul”. Cu un look de bărbat sigur pe el, replici
Vlad Plahotniuc FOTO REUTERS
Percheziții în vila din Grecia în care se ascundea oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc. Ce au găsit anchetatorii
Autoritățile din Grecia au efectuat percheziții în vila din Saronida unde se ascundea oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, împreună cu Constantin Țuțu.
image png
Trump a anunțat semnarea unui acord comercial istoric cu Japonia: „Va crea sute de mii de locuri de muncă. Nu a existat niciodată ceva asemănător”
Preşedintele Donald Trump a anunţat, marţi seară, un acord comercial mult aşteptat cu Japonia, un cadru între aliaţi şi parteneri comerciali majori care părea evaziv cu doar câteva săptămâni în urmă.
bruce willis 2 jpg
Bruce Willis nu-și mai amintește că este un celebru star de cinema: „Nu mai poate citi, vorbi sau merge”
Starea de sănătate a actorului Bruce Willis este din ce în ce mai gravă. Potrivit presei internaționale actorul „nu poate citi, vorbi sau merge din cauza deteriorării recente a stării sale”.
tanc laser ALKA KAPLAN /FOTO:X
Turcia prezintă primul tanc din lume capabil să doboare drone folosind tehnologii laser și bruiaj electromagnetic
Turcia a prezentat, în premieră mondială, un vehicul blindat capabil să neutralizeze drone ostile în zbor folosind tehnologii laser și bruiaj electromagnetic.
constipatie_shutterstock 1376799560 jpg
5 remedii blânde, ca să scapi de constipație în mod natural
Constipația este o problemă comună, dar neplăcută. Vestea bună e că nu ai nevoie întotdeauna de laxative agresive ca să-ți redobândești confortul digestiv. Poți folosi ceea ce ai în bucătărie!
shutterstock 2607045851 jpg
Folosește coji de banană ca fertilizator pentru plante!
Cojile de banana sunt un adevărat elixir natural pentru plantele tale, coaja de banană fiind unul dintre cele mai bune îngrășăminte naturale pe care le poți face acasă, cu efort minim și beneficii maxime.
pisiici jpg
Testul care îți spune dacă ești geniu. Doar persoanele cu vedere perfectă pot găsi cele 11 pisici ascunse în imagine
O simplă imagine a devenit provocarea momentului pe internet. La prima vedere, pare doar o scenă liniștită cu o bătrână care tricotează într-o cameră obișnuită.