Baia Mare

Vlad CHERECHEŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Baia Mare jpeg

„La Baia Mare sîntem obişnuiţi să luăm în serios lucrurile în care ne implicăm, nu să le facem cu jumătate de măsură. Prezenţa noastră pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a produs o mobilizare generală în jurul acestui proiect, cel mai important demers din ultimii zeci de ani ca anvergură şi complexitate pentru soarta oraşului nostru. Nu doar cred în şansele noastre, ci vreau să le transform în rezultate concrete. Obiectivele asumate în caietul de candidatură – transformarea Băii Mari într-un centru regional al industriilor creative, proiecte masive de reconversie urbană şi de reabilitare, programe de incluziune socială prin artă şi educaţie, evenimente de amploare naţională şi internaţională – s-au transformat deja în agendă publică, susţinută şi asumată de întreaga comunitate. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este pentru mine prioritatea numărul unu în acest an şi în anii care urmează. Merităm nominalizarea pentru că, de-a lungul anilor, am dovedit că ştim şi putem să facem performanţă, în administraţie, sport sau economie. A venit momentul să dovedim acelaşi lucru în educaţie şi cultură.“

Vlad Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Kontinental 25   DSC 0521 credit raluca munteanu jpeg
Protagonistul filmului românesc premiat la Berlin: „Multă lume a făcut o facultate și muncește altceva. O soprană livra mâncare“
Filmul lui Radu Jude, „Kontinental ’25“, este o radiografie completă a Clujului, un oraș care pare că și-a exilat la periferie locuitorii cu mai puțini bani și în care poți avea un trai decent doar dacă lucrezi în domeniul IT. Adonis Tanța joacă rolul absolventului de Drept care livrează mâncare.
menopauza jpg
Simptomul suferit de milioane de femei este asociat cu un risc crescut de infarct și accident vascular cerebral
Simptomul lunar de care suferă milioane de femei este asociat cu o creștere uriașă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral - în timp ce numărul cazurilor crește în rândul tinerilor.
gradinarit jpg
Cum să protejezi florile din grădină de dăunători timp de luni bune. Ai nevoie doar de un ingredient banal
Dacă vă numărați printre românii care au propria curte, cu siguranță că deja știți că plantele voastre au nevoie de mult mai multă atenție decât ar crede mulți oameni.
FOTO Alexandru Rogobete / Facebook
Când va fi finalizat noul corp de clădire al Spitalului Județean Bistrița. Ministrul Sănătății: „Dovada clară că se poate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a vizitat șantierul noului corp de clădire al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, finanțat prin PNRR, și a transmis că exemplele pozitive din sistemul sanitar trebuie să devină regulă, nu excepție.
bega jpg
Sute de pești morți plutesc în râul Bega. Ce spun autoritățile despre dezastrul ecologic
Un adevărat dezastru ecologic a afectat județul Timiș. Sute de pești morți au fost descoperiți pe râul Bega, în apropiere de ecluza de la Sânmihaiul Român. Autoritățile spun că devină ar fi furtunile care au lovit această regiune a țării, cât și variațiile semnificative de temperatură.
banner Tudor Sisu png
Sișu, fără filtre. Artistul a vorbit despre femei, familie și un moment stânjenitor: „M-am trezit cu părinții ei la ușă”
Festivalul Beach, Please! a adunat și anul acesta zeci de mii de tineri la Costinești, unde muzica, energia și vibe-ul de vacanță s-au împletit într-un spectacol de neuitat. Printre artiștii care nu aveau cum să lipsească de pe scenă s-a numărat și Sișu, una dintre figurile emblematice ale rapului r
swiatek anisimova wtatennis jpg
Finală rușinoasă la Wimbledon. Spectatorii, sfătuiți să-și ceară înapoi banii pe bilete
Ultimul act al turneului londonez s-a încheiat în 57 de minute.
Bulgaria foto Unsplash jpg
Încă o amenințare la granița României. Cum încearcă Rusia să saboteze intrarea Bulgariei în zona euro
Serviciile de informații din Bulgaria avertizează că aderarea țării la zona euro ar putea fi sabotată până în 2026, în contextul unor operațiuni străine, inclusiv din Rusia, care vizează destabilizarea țării și slăbirea Uniunii Europene.
Irina V (O are Muzeul Marinei, da ma indoiesc ca i a lor) jpg
Destinul trist al primei românce ofițer: a sfârșit în sărăcie, muncind ca femeie de serviciu
A spălat puntea, dar a dus și nava prin furtună. A iubit și a suferit deopotrivă. Irina Constanziu-Vlassopol a rămas o legendă pentru marinari, însă pentru comuniști a fost doar o pensionară. Prima femeie ofițer din Marina Comercială Română a murit în anonimat.