Băiatul cu chitara

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Băiatul cu chitara jpeg

Peste drum de culcuşul Silviei stă Tavi. „Băiatul cu chitara.“ Tavi a văzut maşina de la Samusocial, pe care o ştie foarte bine, şi s-a apropiat. A primit şi el paharul cu supă caldă şi nişte haine groase. Tavi are 42 de ani. E timid şi… „mai sentimental, că sînt Rac. Şi ştiţi că Racii sînt mai sentimentali…“ Îl întreb unde locuieşte şi-mi spune glumind: „E, unde locuiesc? Aici, la vilă…“ Traversăm strada şi mă duce să‑mi arate adăpostul lui. În curtea unei case părăsite, şi-a făcut un cort. Îmi atrage atenţia să nu mă împiedic de sîrmele care sînt înşirate strategic de jur împrejur. „Pentru musafiri nepoftiţi!“ – îmi explică Tavi. „Dacă vine cineva peste mine, se împiedică de sîrmele astea!“ În cort, Tavi are o chitară. Îmi spune că, pe vremuri, a cîntat la Cenaclul „Flacăra“, că a fost dat şi la radio cu trei piese instrumentale, iar acum se pregăteşte pentru un festival de muzică folk. Dar ar avea nevoie de cineva care să cînte cu vocea. Despre el, despre cum a ajuns în stradă, vorbeşte puţin. Spune scurt că aşa a fost soarta. Aflu, însă, din vorbă în vorbă, că sîntem din acelaşi oraş. De undeva de la Dunăre. Şi că am locuit în acelaşi cartier. Nu ne vine nici unuia să credem. Fiecare cere amănunte despre celălalt… Unde a făcut şcoala, de cînd n‑a mai fost în oraş şi așa mai departe. Ca două vechi cunoştinţe pe care viaţa le-a adus, prin nu ştiu ce întîmplare, faţă-n faţă. Ne aşezăm pe treptele casei părăsite, îşi încălzeşte degetele şi îşi acordează chitara. „E, dacă tot sînteţi din Giurgiu, haideţi să vă cînt ceva! Ce să vă cînt eu dumneavoastră? Hai să vă cînt ceva frumos!“ Şi-mi cîntă „Balada“ de Ciprian Porumbescu, în timp ce, de pe partea cealaltă a străzii, cîinii Silviei latră.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

colaj (5) jpg
Un apropiat al bărbatului din Mureș suspectat că și-a ucis iubita colaborează cu anchetatorii
Anchetatorii sunt tot mai aproape de locul în care se ascunde Gânj Emil, bărbatul în vârstă de 37 de ani, suspectat că și-a ucis iubita, incendiind apoi casa acesteia în județul Mureș.
Imagini prin satelit baza americană Qatar FOTO Captură jpg
Imagini din satelit arată pagube la baza aeriană a SUA din Qatar, după atacul Iranului
Pentagonul a admis vineri că o rachetă balistică iraniană a lovit luna trecută o bază militară americană din Qatar, imagini din satelit dezvăluind anumite daune provocate echipamentelor din cadrul instalației.
marea neagra mare agitata valuri foto primaria constanta
Tragedie la 2 Mai. Un bărbat a murit după ce a căzut de pe placa de surfing în mare
Un bărbat de 55 de ani a murit înecat, sâmbătă, 12 iulie, după ce a căzut de pe placa pentru surfing în apa Mării Negre, în localitatea 2 Mai.
camera de hotel jpg
O cameristă româncă din America a spus totul! Ce găsește mereu în camerele turiștilor: „Am gustat din...”
Viața din spatele ușilor închise ale hotelurilor americane este rar văzută de turiști. În timp ce camerele impecabile par să se curețe singure, în realitate, munca discretă a cameristelor ascunde povești surprinzătoare. O tânără româncă stabilită în Statele Unite a decis să documenteze pe TikTok exp
atac suedia uppsala foto x
Încarcerare în masă. Suedia nu mai are loc în închisori și vrea să închirieze celule în altă țară
Suedia se îndepărtează de tradiția reabilitării infractorilor și se apropie de modelul american de încarcerare în masă, avertizează experții.
mitra golab jpg
Ilie Bolojan FOTO gov.ro
Bolojan, la Congresul PNL: „Nu promitem miracole. A venit timpul să schimbăm lucrurile din temelii”. Care este ținta prioritară a premierului
Premierul Ilie Bolojan a vorbit, într-un discurs susținut în cadrul Congresului PNL, despre o reformă profundă a modului de guvernare, punând capăt perioadei de supraviețuire politică. El a subliniat că PNL nu promite miracole sau iluzii, ci direcții clare care să pună bazele unui stat care nu risip
ceo lufthansa acc  jpg
Soția șefului Lufthansa a ucis o tânără de 24 de ani pe trecerea de pietoni, într-o stațiune din Sardinia
Vivian Spohr, soția CEO-ului Lufthansa, este cercetată de autoritățile italiene după un accident rutier în Porto Cervo, Sardinia, în care o tânără de 24 de ani a fost ucisă pe loc. Incidentul s-a petrecut pe 8 iulie, iar victima traversa legal pe trecerea de pietoni.
gabriel Fătu jpg