Buricul pămîntului

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Buricul pămîntului jpeg

De cele mai multe ori, cînd vine vorba despre România, sintagma cea mai folosită este „aici nu se schimbă niciodată nimic“. Și, deși au trecut aproape treizeci de ani de la Revoluție, în ciuda zecilor de reforme, a intrării în Uniunea Europeană și a schimbărilor masive care au avut totuși loc în țara noastră, suferim în continuare de o frustrare a stagnării. Este autosuficiența o trăsătură caracteristică a românului… care „se pricepe la toate“? A devenit un soi de maladie care ne paralizează dorința și capacitatea de a ne dezvolta?

Într-o anumită măsură, toți trăim episoade de autosuficiență. Cînd sîntem comozi și ne spunem „atît pot eu să fac“ sau cînd avem nevoie de o încredere excesivă în noi și, pentru a nu ceda din „teritoriu“, sîntem surzi la orice fel de argument. Dar, dacă avem noroc, lăsăm aceste accese de autosuficiență să ne prindă doar temporar. Ne oprim la timp. Conștientizăm că poate nu sîntem mai buni decît restul și sîntem dispuși să acceptăm critici. Ne permitem să învățăm de la alții. Iar atunci avem toate șansele să evoluăm.

Cînd ne priponim însă pe picioarele din spate, adoptînd o mentalitate de catîr, și respingem cu vehemență și cu aroganță faptul că nu sîntem chiar buricul pămîntului, atunci apare acea autosuficiență malignă. Ne oprim la un nivel și de acolo mergem pe o linie moartă, convinși însă că urcăm spre stele.

Atunci, autosuficiența de tipul „las’ că merge și așa“ devine malignă, prinde accente obraznice, capătă o atitudine sfidătoare și devine platoșa omului incompetent care, în dorința de a epata, va nega orice tentativă de dialog și va continua să-și impună punctul de vedere prin forță. Iar această platoșă este cu atît mai grea cu cît cel care o poartă este „ajutat“ să avanseze pe o scară ierarhică, în ciuda capacităților sale reale. Iar acest paradox devine un model care întreține cercul vicios al autosuficienței: dacă un incompetent a reușit fără să depună efort, eu de ce m-aș agita?

Despre autosuficiență nu există studii. Nu există statistici. Există însă realitatea imediată la care ne putem raporta, iar autorii articolelor din acest Dosar tocmai asta au făcut. Au disecat problema pe mai multe paliere – educație, sănătate, politică, mass-media, parenting și social –, căutînd acel sîmbure maladiv al stagnării de care ne plîngem. De aproape treizeci de ani de democrație încoace. 

Ilutraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

emmanuel macron lasat cu mana intansa de briggite captura video jpg
Emmanuel Macron, umilit de soţia sa în faţa cuplului regal William – Kate Middleton. Gestul transformat în moment stânjenitor
Brigitte Macron a transformat un gest de curtoazie al soţului său într-un nou moment extrem de stânjenitor pentru preşedintele Franţei, chiar în faţa William – Kate Middleton, imediat după ce au ajuns în Marea Britanie.
afine 0 jpeg
Afinele românești, mai ieftine în Marea Britanie decât în unele magazine din țară: „La noi sunt mai proaspete cu 2 zile”
Afinele românești au ajuns pe rafturile celui mai mare lanț de supermarketuri din Regatul Unit, Tesco. Delicioasele fructe se vând la prețuri chiar mai mici decât cele practicate de unele lanțuri de retail din România.
image png
Ceaiul care îți „resetează” colonul în timp record! Se consumă doar 3 zile: „Este foarte bun antiparazitar, este și antistres, ajută și la tensiunea arterială”
Deși există nenumărate modalități prin care colonul poate fi detoxifiat, unele persoane le preferă pe cele naturale, pregătite în casă. Astăzi vom vorbi despre ceaiul care curăță colonul în doar trei zile și are mai multe beneficii pentru organismul uman.
Traian Halalai seful Eximbank foto facebook jpg
Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank: „Pur şi simplu m-a revoltat această situaţie”
Primul-ministru Ilie Bolojan a anunțat că a solicitat Ministerului Finanțelor să demareze procedura de înlocuire a directorului EximBank.
aexandru nazare FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România evită retrogradarea ratingului de țară. Alexandru Nazare: „Suntem într-o direcție bună”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că România a reușit să evite suspendarea fondurilor europene și riscul de retrogradare a ratingului de investiții, după adoptarea pachetului fiscal și discuțiile de la ECOFIN.
Furtună în Timiș FOTO Facebook / Meteoplus
Panică în Timiș: o fetiță a fugit de acasă speriată de furtună, iar un băiețel a fost rănit de o bucată de acoperiș
În timp furtunii violente de marţi din Timiş, o fetiţă de 6 ani, singură acasă şi speriată de tunete, a fugit pe geam, rătăcind pe străzi, iar un copil de 10 ani a fost lovit de o ţiglă desprinsă din acoperişul casei.
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
Luna marilor victorii! Zodia care dă lovitura pe toate planurile: câștiguri neașteptate și noroc cu carul
Luna iulie reprezintă renaștere și noi oportunități pentru unul dintre nativii horoscopului european. Mai concret, viața îi surâde pe toate planurile și se anunță schimbări radicale care vizează toate aspectele: de la bani și carieră, până la viață personală și amoroasă.
GvA5f64XYAAw67g jpg
E scurt războiul. Ba e lung
Războaiele se încep cu ușurință și se încheie cu greutate. Războaiele cu mulți spectatori au cel mai îndepărtat sfârșit. Sunt precum serialele lacrimogene în care speranța trăiește până la sfârșit deși ea a murit odată cu primele replici.
Prim-ministrul Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre noile măsuri fiscale, la Palatul Victoria din București.  FOTO Inquam Photos / George Călin
Anomaliile din sistemul public: funcționari cu sporuri de 110% și pensii de 5.000 euro. Bolojan: „Aceste lucruri nu pot continua”
Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți, 8 iulie, ce va conține pachetul 2 de măsuri, care urmează să fie prezentat la finalul lunii și a vorbit despre anomaliile din sistem care trebuie corectate.