Capital pentru Capitala Culturală

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Capital pentru Capitala Culturală jpeg

În 2021, România va găzdui, din nou, o capitală europeană a culturii. Capitala europeană a culturii din 2007, Sibiu, a marcat istoria micului oraș transilvănean: astăzi, Sibiu este unul dintre orașele cu cea mai vastă infrastructură culturală. În afară de deja celebrul Festival Internațional de Teatru (unul dintre cele mai mari din lume) au apărut zeci de festivaluri, instituții și mici organizații culturale. Pentru un leu investit în cultură, comunitatea cîștigă alți patru lei – spunea directorul festivalului, Constantin Chiriac. Asta e încă o miză importantă pentru capitala europeană a culturii: să arate că banii publici acordați culturii pot genera și profit. Să nu uităm că industriile culturale și creative au o pondere de 7-8% în PIB‑ul României. Altminteri, bunăstarea, calitatea vieții unui oraș nu se măsoară doar în autostrăzi, canalizare, parcuri și blocuri reabilitate. Ci și în creație culturală.

Nu e de mirare că în competiția pen­tru Capitala culturală a anului 2021 s-au înscris 14 orașe ro­mânești. Toate s-au angajat, prin aleșii locali, să continue să investească în sectorul  cultural indiferent dacă obțin sau nu titlul. Așa că această competiție e un cîștig în sine: administrația locală și-a pus la punct politicile culturale și și-a i­ma­ginat viitorul localității por­nind de la investiția în cultură. Pa­tru au obținut statutul de oraș-can­didat: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Pînă în septembrie, cînd comisia de experți va stabili cîștigătorul, re­pre­zentanții celor patru orașe își vor defini strategiile și vor pregăti programele detaliate.

Am adresat directorilor de programe care au creat dosarele de candidatură același set de întrebări cu privire la oferta lor. În­cercăm, în Dosarul de față, să vedem care e oferta celor patru orașe candidate la acest titlu foarte rîvnit. Cum arată acum – și unde își propun să ajungă peste cinci ani. Este, cred, prima încercare sistematică a unei publicații românești de a analiza, în detaliu, oferta. Și nu, nu vom deveni arbitrii acestei întreceri, ci doar spectatorii ei. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

antiparos istock1 jpeg
curtea constitutionala 0 jpeg
CCR dezbate marți sesizarea AUR privind Legea „austerității”. Opoziția acuză „abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români”
Curtea Constituțională a României analizează marți, 22 iulie, sesizarea depusă de AUR în legătură cu Legea „austerității”, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului condus de Ilie Bolojan.
image png
Adolescentul care s-a accidentat grav după ce a sărit de pe scenă la „Beach Please”, transferat cu elicopterul la Sibiu
Nicolas, adolescentul care s-a lovit grav după ce a sărit de pe scena festivalului "Beach, Please!" la cererea rapper-ului american Destroy Lonely, a fost transferat cu un elicopter de la Spitalul Județean Constanța la Spitalul din Sibiu.
New York pixabay jpg
Taxă suplimentară „de integritate” pentru românii care vor viză pentru SUA. „Un uriaş pas înapoi”
Românii care vor să călătorească în Statele Unite vor trebui să scoată din buzunar o sumă suplimentară: „taxa de integritate a vizei”, în valoare de 250 de dolari. Noua măsură, introdusă de administrația Trump, se aplică tuturor solicitanților de viză
Mihai Leu foto OK Magazine DSC 7706 (4) jpg
Un leu de pluș și lumânări veșnic aprinse. Cum arată mormântul lui Mihai Leu, la trei săptămâni de la deces
Trei săptămâni au trecut de când Mihai Leu a fost condus pe ultimul drum, însă mormântul său rămâne un loc al reculegerii, vizitat zilnic de cei care l-au iubit și admirat. Flăcările lumânărilor ard neîncetat, dovadă a prezenței constante a celor care vin să-i aducă omagii.
cancer pancreatic jpg
Aceste semne pot anunţa cancerul de pancreas. Medicul explică
Manifestările principale ale cancerului pancreatic apar târziu, ceea ce explică de ce multe dintre cazuri, aproape 80%, sunt depistate târziu.
image png
Polițiști locali, ceferiști, siderurgiști și angajați din Romsilva sunt așteptați marți la un miting de protest în Piaţa Victoriei
Câteva mii de de angajați din Romsilva, poliția locală, ceferiști și siderurgiști sunt așteptați, marți, în Piața Victoriei, la un protest.
piedone jpg
Procurorii DNA au descins acasă la Piedone. Șeful ANPC, ridicat dintr-un complex de pe litoral ca să asiste la percheziții
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, este vizat de un dosar de corupție instrumentat de DNA. Procurorii au descins marți dimineață în locuințele sale din Bragadiru și Sinaia
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Luna august aduce vești senzaționale pentru o zodie care a trecut prin momente dificile în prima parte a anului. După eforturi, renunțări și multe semne de întrebare, vine, în sfârșit, răsplata!