Ce avem de conservat?

28 iunie 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cuvîntul "conservator" nu e deloc cool. Unul dintre colaboratorii noştri de astăzi spune că acesta e un rezultat al deceniilor de condiţionare mentală în comunism, cînd conservatorismul era curentul politic al moşierimii exploatatoare. S-ar putea să fie şi asta adevărat, deşi nu explică de ce cuvîntul are o patină "ne-cool" peste tot prin lume. Un coleg de redacţie căruia i-am spus că gîndeşte conservator aproape că s-a vexat, deşi fusese o constatare-compliment din partea mea. Oricine asistă la dezbaterea publică şi politică din România şi o compară cu cele din America şi vestul Europei va constata uşor că sîntem foarte conservatori pe aproape toate temele pe care le dezbat ei: drepturi pentru minorităţi de toate felurile, noile tehnologii, religia. Poate că de aceea nu avem un partid conservator (nu consider că e necesar să explic de ce partidul-televiziune al lui Dan Voiculescu nu merită discutat la această temă). Conservatorismul este prin natura sa o reacţie, nu o stare naturală. Marea revoluţie conservatoare a lui Reagan în America a venit ca reacţie la decenii de ofensivă culturală şi politică a mişcării de la ’68. Conservatorismul britanic revigorat de doamna Thatcher a fost o reacţie la decenii de politici dirijiste şi cheltuitoare ale laburiştilor. Ce trebuie remarcat este că, deşi conservatorismul reacţionează la ceva anume, niciodată societatea nu se întoarce la punctul iniţial. America de după Reagan era profund schimbată faţă de America lui Nixon, deşi mişcarea a dorit stoparea schimbărilor bruşte şi riscante în sistemul politic şi social american. Anglia moştenită de Tony Blair de la conservatori nu se compara cu Anglia lui Churchill. Ce relevanţă au aceste comparaţii pentru România? Poate că nu avem conservatorism ca atare pentru că nu ne-am hotărît ce merită conservat şi în faţa cui. Nu există la noi o mişcare serioasă politic de schimbare a simbolurilor sociale, religioase şi familiale. Drepturile homosexualilor, de pildă, sînt susţinute de cîţiva oameni şi au fost recunoscute pentru alinierea oficială la norme occidentale, nu dintr-un impuls intern. Nici un partid politic nu îşi asumă această agendă, candidatul Băsescu a fost invadat de reacţii homofobe chiar dinspre stînga politică, în 2004, cînd a deschis subiectul. Cam la fel stă situaţia cu laicitatea, minorităţile culturale şi naţionale, valorile familiei " şi cam toate temele noii stîngi occidentale. În schimb, există mişcări dure de conservare a tot felul de aberaţii moştenite din comunism sau din tranziţie " privilegii ale unor caste de funcţionari sau angajaţi ai statului, sisteme de pensii paralele, sisteme de sănătate croite în beneficiul medicilor şi finanţate prin şpagă, sindicalism furibund, categorii sociale apte de muncă, dar dependente de stat. Ce să conservăm deci în România? Şi de ce? Acest număr a plecat dintr-o curiozitate şi o frămîntare personală. (C. G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Calin Georgescu Foto AP jpg
Călin Georgescu e din nou în vizorul autorităților: încă două amenzi de peste 50.000 de lei. Acuzaţiile vizează activităţi din campania electorală
Aflat sub control judiciar, Călin Georgescu este din nou în vizorul autorităţilor, care i-au aplicat două amenzi în valoare totală de peste 50.000 de lei.
albert nbn foto instagram png
Amenda primită de Albert NBN, după ce a înjurat România pe scena Festivalului „Beach, Please!”
Trapperul Albert NBN, care a înjurat România atunci când se afla pe scenă la festivalul „Beach, Please!”, a fost amendat miercuri, 16 iulie, de către Jandarmeria Română.
Gv99ZuaWkAEwcDF 1080x675 jpg
Drone rusești au lovit o fabrică poloneză din Ucraina: „A fost un atac intenționat”
Polonia a acuzat Rusia că a atacat cu drone o fabrică de pardoseli din lemn aparținând unui grup polonez în urma unui bombardament în Vinniţa (sud-vestul Ucrainei), marți, soldat cu cel puţin opt răniţi, relatează EFE.
Fiul ei, Cezar, a împlinit 7 ani, iar soțul ei, Silviu Bulugioiu, a schimbat prefixul
Roxana Ciuhulescu și-a serbat băieții la dublu, fiul și soțul. Unde vor pleca în vacanța de familie: „Până acum am fost doar la noi, la Constanța”
Roxana Ciuhulescu (46 de ani) a avut parte de un eveniment frumos în familie, pe 12 iulie, atunci când și-a sărbătorit băieții la dublu.
anibal augustus milhais featured image 90101 768x492 png
Anibal Milhais, soldatul care a înfruntat de unul singur o coloană de nemți în Primul Război Mondial
Anibal Augusto Milhais (supranumit și “Milhoes” sau “soldatul de milioane” deoarece superiorii săi militari credeau că el valora “cât un milion de oameni”) a fost un soldat portughez care a luptat pe Frontul de Vest, în timpul Primului Război Mondial, fiind decorat pentru vitejia arătată pe câmpul
sothebys md brightspotcdn jpg
Toussaint Louverture, sclavul ajuns general, care a condus Revoluția Haitiană
Francois-Dominique Toussaint Louverture (cunoscut mai simplu ca Toussaint L’Ouverture/ Louverture sau după primul său nume Toussaint de Breda) a fost un sclav, devenit după eliberarea sa, general și om politic franco-haitian, care a condus Revoluția Haitiană, desfășurată între 1791-1802, în urma că
tunel feroviar la bata foto pro infrastructura png
Se inaugurează un nou tunel feroviar în județul Arad, după 8 ani de când au fost anunțate lucrările
Scopul variantei este asigurarea vitezei de 160 km/h între Curtici și Simeria, potrivit Asociației „Pro Infrastructură”.
image png
Ceaiul din 3 plante pe care trebuie să îl consumi dacă petreci prea mult timp în fața calculatorului: „E foarte liniștitor pentru sistemul nostru nervos”
Timpul îndelungat petrecut în fața computerului are efecte negative asupra sănătății noastre, motiv pentru care trebuie să ne luăm măsurile necesare de precauție. Astăzi vom vorbi despre ceaiul din trei plante și modul în care el acționează pentru a ajuta buna funcționare a sistemului nervos.
CFR Paski jpg
În cupele europene, România pune Ungaria cu botul pe labe de 47 de ani. CFR Cluj, obligată să nu strice palmaresul
Aflată într-o formă sportivă de nivelul FCSB-ului, dar măcinată și de probleme financiare, CFR Cluj tremură înaintea returului de mâine, cu Paksi.