Cernobîl

Mihail-Valentin CERNEA
Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Cernobîl jpeg

„Cu fiecare minciună pe care o spunem, rămînem datori adevărului. Mai devreme sau mai tîrziu, acea datorie va fi plătită.“ Aceste cuvinte pline de înțelepciune rostite de profesorul Legasov în excepționalul serial HBO Cernobîl oferă, cred, esența catastrofei explorate cu tact și curaj de noua producție. Departe de a fi o recenzie, articolul de față e mai degrabă o meditație provocată de Cernobîl cu privire la ceea ce este, din punctul meu de vedere, cea mai hîdă hibă a oricărui mod intens birocratizat și totalitar de organizare a societății umane: impulsul de neoprit dezvoltat de toți cei subsumați acelei birocrații (nomenclaturi, în cazul sistemelor comuniste) de a face în așa fel încît „să nu apară probleme“. Această mantră proprie oricărui sistem politic corupt generează un fenomen social de dimensiuni enorme – o operațiune generalizată de a ascunde orice gunoi sub preș pentru evitarea cu orice preț a „problemelor“ mai sus menționate. Prin „probleme“ înțeleg orice consecință neplăcută pe termen scurt pentru persoanele implicate: de la un simplu scandal cu șefu’ pînă la închisoare sau, mai bine spus în context, gulag. Constelația de minciuni care se formează în urma acestei operațiuni de cosmetizare a realității este specifică, într-adevăr, națiunilor aflate sub jugul totalitar, dar nu lipsește, din păcate, nici în Vest.

În fapt, ceea ce vedem de-a lungul celor cinci episoade cutremurătoare ale miniseriei este o dezascundere explozivă, la propriu și la figurat, a gunoiului măturat, decade la rînd, sub preșul industriei nucleare sovietice tocmai spre a preveni potențiale „probleme“ cu Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice sau, mai rău, cu KGB-ul. Paradoxal și, într-un anumit sens, tragic, aceste două „organe“ ale poporului sovietic, la rîndul lor, aveau cam același scop: eludarea proverbialelor „probleme“ în relațiile cu competitorii capitaliști.

Chiar și după producerea dezastrului, guvernanța sovietică este mult mai preocupată să țină gunoiul, acum radioactiv, sub același preș, închizînd gura oricărui individ îndeajuns de fraier încît să-și dorească să rezolve adevărata problemă. De asemenea, operatorii centralei nucleare de la Cernobîl nu sînt deloc interesați de efectele pe care accidentul ar putea să le aibă asupra oamenilor nevinovați din jur, ci au o singură misiune: pasarea vinei de la unul la altul. La final, aflăm că pînă și cei prezentați de serial ca eroi au fost complici la cauzele dezastrului, fapt ce confirmă una dintre mărturiile cele mai frapante ale lui Mihail Gorbaciov, anume că disoluția Uniunii Sovietice începe odată cu Cernobîl – bucățile de grafit radioactiv au topit, pînă la urmă, preșul cu totul.

La 33 de ani distanță, sistemele comuniste au colapsat, locul tragediei a fost securizat (de-abia în 2017, de o echipă internațională la cererea Ucrainei independente, printr-o reală minune inginerească), dar fuga disperată de „probleme“ nu a dispărut niciodată din Estul Europei – ea nu are timp de înjumătățire. O vedem, de pildă, în zecile de documente și hîrtii inutile cerute de orice autoritate publică de la noi „ca să nu avem probleme“. O vedem și în reacția stupidă a Kremlinului și a presei sale aservite la succesul serialului Cernobîl: acuze de conspirații împotriva industriei nucleare rusești și dezinformare (deși la baza serialului stau chiar înregistrările și notele lui Legasov și ale altor oameni de știință sovietici) – pe scurt, tot ce și-au dorit creatorii serialului, conform actualilor KGB-iști reșapați în neocapitaliști conservatori, e să-i facă „probleme“ Federației Ruse. Îi contrazic cu dezgust. Tot ce și-au dorit mințile înțelepte din spatele Cernobîl este să ne aducă aminte că adevărul este un recuperator dur și nemilos, iar dobînzile sale sînt, de multe ori, apocaliptice. 

Mihail-Valentin Cernea este doctor în filozofie al Universității din București și asistent universitar la Departamentul de Filozofie și Științe Socioumane, Facultatea de Management, Academia de Studii Economice din București.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Pacient venit din Camerun şi diagnosticat cu malarie, internat la Iaşi FOTO Shuttestock jpg
Malarie confirmată la un pacient din București: nu a călătorit recent în străinătate
A fost confirmat un caz de malarie, în București, persoana respectivă fiind un bărbat de 69 de ani, despre care Ministerul Sănătății spune că „nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă”. În prezent, pacientul este internat la spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.
barbat retinut in urma unui conflict spontan, in tandarei foto facebook png
Bătaie la Țăndărei, între mai mulți bărbați: doi au ajuns la spital și cinci în arest
Cinci persoane au fost implicate într-un conflict spontan joi, 10 iulie, în orașul Țăndărei din Ialomița, motiv pentru care polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore.
Louis Munteanu (Sportpictures) jpg
CFR Cluj nu se descurcă nici în Europa fără Louis Munteanu. Atacantul ar fi în clinciuri cu conducerea
Formația din Cluj a debutat astă-seară în preliminariile din Liga Europa cu gândul doar la calificarea în grupele competiției.
Tanar copil adolescent catuse arestat FOTO Shutterstock jpg
Românul care a ucis cu duba o tânără mamă, în Danemarca, va fi expulzat. A avut o alcoolemie de peste patru ori limita legală
Judecătorii au menținut sentința de șase ani de închisoare în cazul românului de 23 de ani, Andrei-Vlad Cojocariu, care a provocat un accident rutier mortal. El se afla în stare avansată de ebrietate.
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax
Grindeanu speră ca la pachetul doi de măsuri Bolojan „să ţină mai mult cont de PSD”
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a afirmat joi, 10 iulie, că partidul său nu a intrat la guvernare pentru a pleca, coaliţia având un protocol semnat şi spră că acesta să fie respectat.
trandafiri pixabay jpg
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna august, ca anul viitor să facă buchete colosale de flori. Trucurile știute de grădinarii de top
Pentru ca trandafirii să ofere o înflorire spectaculoasă în anul următor, luna august joacă un rol esențial în îngrijirea lor. Este perioada în care planta își pregătește structura internă pentru sezonul rece și pentru formarea mugurilor floriferi din primăvară. Grădinarii cu experiență știu că trat
 Edi Rama îngenunchează în așteptarea Georgiei Meloni FOTO AFP
De ce îngenunchează premierul Albaniei în fața Giorgiei Meloni, la fiecare întâlnire publică
Premierul Albaniei, Edi Rama, a fost protagonistul unui moment teatral la conferința pentru reconstrucția Ucrainei, întrucât a îngenuncheat, din nou, în fața omologului său italian, Giorgia Meloni.
Economii la factura de energie ENGIE jpg
Pașii pe care trebuie să-i urmeze românii cu venituri mici pentru a beneficia de voucherele la energie
Ministrul Muncii, Florin Manole, a detaliat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze românii cu venituri mici pentru a beneficia de voucherele la energie.
Bogdan Ivan FOTO Mediafax
Ministrul Energiei, dispus să-și scadă 20% din salariu dacă directorii din companiile de energie fac același lucru
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, 10 iulie, că dacă directorii din companiile de energie aleg să-şi scadă voluntar 20% din salariu, este dispus să-și aplice aceeași corecție.