Cluj-Napoca

Emil BOC
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Cluj Napoca jpeg

„În urmă cu cinci ani, Cluj-Napoca s-a angajat într-un proces care a dus la realizarea aplicaţiei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A fost un proces complex şi care îşi arată deja roadele. Munca de pregătire a dosarului de candidatură a produs deja efecte. Sîntem astăzi mai deschişi înspre noi înşine şi înspre Europa.

Prin proiectul pe care l-am propus îi invităm pe artiştii şi pe cetăţenii întregii Europe să ni se alăture într-un laborator urban în care experimentele şi inovaţiile noastre la scară mică sînt înălţate pe o nouă treaptă. Una în care vitalitatea culturală asigură tuturor temelia unei vieţi împlinite. În care sfera publică este imaginată şi construită pe principiul participării. În care principalele noastre atuuri – performanţa academică şi artistică, inovaţia socială, o populaţie tînără, diversitatea culturală şi o economie dinamică – pot fi catalizate, prin cultură, astfel încît să devină un model pentru viaţa urbană europeană. Cultura este calea noastră spre vindecare, conectare şi dezvoltare în ipostaza de comunitate, de oraş, de Europa. Titlul ar fi un important catalizator de energii pentru oraş, însă şi în lipsa lui, Clujul cultural îşi va continua călătoria. Cu siguranţă, proiectele majore pe care s-a construit aplicaţia vor fi continuate, indiferent de rezultatul competiţiei. Depinde doar de noi dacă sîntem în stare să ne planificăm de o manieră coerentă viitorul, să stabilim unde vrem să ajungem şi ce trebuie să facem pentru ca să reuşim.“

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

san fermin profimedia (2) jpg
S-au stropit cu vin și au fugit de tauri! Peste 25.000 de oameni au participat la deschiderea festivalului San Fermín
Momentul inaugural al festivalului San Fermín din Pamplona, Spania, a transformat orașul într-un spectacol de culoare și entuziasm, adunând zeci de mii de oameni îmbrăcați în alb, cu eșarfe roșii la gât, într-o atmosferă electrizantă.
netflix pexels jpg
Locul 2 în topul Netflix și un succes neașteptat. Serialul pe care toată lumea îl urmărește acum
Unele povești nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum. Îmbină visul cu realitatea, mitul cu prezentul și întrebările profunde despre viață cu o lume fantastică, plină de simboluri și personaje puternice. E genul de serial care te prinde de la primul episod și nu îți mai dă drumul. Iată ce prod
Igor Grosu lider PAS Chisinau FOTO Facebook jpg
Puterea din Rep. Moldova a reacționat la ieșirea unui partid din Blocul Împreună: Ne dorim unitatea forțelor proeuropene
PAS subliniază că este în discuții cu partidele proeuropene în contextul parlamentarelor, precizând că își dorește unitatea forțelor europene. Această reacție vine în urma faptului că LOC a părăsit Blocul Împreună, fiind împotriva ideii ca persoane și partide să candideze pe listele puterii.
inundatii texas profimedia (3) jpg
Tabără de fete, înghițită de ape în Texas! Cel puțin 5 copile au murit
Tabăra de vară creștină „Camp Mystic” din Texas, un loc care a fost pentru generații un refugiu plin de bucurie și speranță pentru fete cu vârste între 8 și 17 ani, s-a transformat în doar câteva ore într-un coșmar de neimaginat.
maslin creta 4000 ani jpg
Într-un paradis turistic uimește cel mai bătrân măslin din lume. Are 4.000 de ani, frunze tinere și măsline bune
Pe insula grecească Creta, un loc căutat de turiștii din toate colțurile lumii pentru peisajele sale spectaculoase și plajele aurii, se află un martor tăcut al istoriei omenirii. Pe un deal dintr-un sat liniștit,
WhatsApp Image 2025 07 07 at 15 23 01 jpeg
Gestul suprinzător la care a recurs soția lui Alexandru Mitriță, la scurt timp după transferul fotbalistului în China
Alesia Mitriță, 30 de ani, s-a pregătit de plecarea în China, unde și-a urmat soțul - Alexandru, golindu-și dulapul de haine.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Sorana Cîrstea defilează la Wimbledon: se luptă pentru semifinale la dublu
Românca a ajuns până în sferturile probei de dublu de la Wimbledon.
Teodosie rugaciuni pe camp captura video jpg
„Dă, Doamne, ploaie!” Arhiepiscopul Teodosie s-a rugat pe câmp, la Cumpăna
ÎPS Teodosie a oficiat o slujbă pe câmpurile din Cumpăna, cerând ploaie pentru pământurile pârjolite de soare şi îndemându-i pe toţi românii la rugăciuni, în plină caniculă.
mina lupeni
Scurtcircuit la Electrocentrale Paroșeni. Minerii de la Vulcan și Lupeni, evacuați preventiv
Un scurtcircuit produs, luni, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni a provocat întreruperi de curent și a dus la evacuarea preventivă a minerilor din subteranul exploatărilor Vulcan și Lupeni.