Copiii lui Ceaușescu

Ana Maria CIOBANU
Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Copiii lui Ceaușescu jpeg

„Astăzi, asistenții sociali simt o schimbare de mentalitate. Motivul principal al separării copilului de familie este în continuare sărăcia, dar părinții nu mai cred că e mai bine să-și lase copiii la stat. Studiile, în special Bucharest Early Intervention Project – care a analizat comparativ o grupă de copii instituționalizați și o alta crescută în asistență maternală (de la primele luni de viață pînă la 12 ani), au demonstrat fără echivoc că lipsa de stimulare și de atenție inerente copilăriei într-o instituție produc o încetinire a creierului – mai mare sau mai mică în funcție de vîrsta la care copilul este plasat într-un astfel de loc. Organizații ca Hope and Homes for Children România lucrează împreună cu autoritățile publice la închiderea tuturor instituțiilor și avem deja județe 100% „curate“ (Bacău, Maramureș).

De la 700 de instituții-mamut, pentru 100.000 de copii – cîte număra România imediat după Revoluție –, astăzi mai avem 90 de centre structurate după vechiul model (în care locuiesc aproape 11.000 de copii) și 84 care au fost reamenajate în sistem modular, cu dormitoare cu mai puține paturi. Mai sînt, de asemenea, 58 de centre de plasament clasice pentru copii cu dizabilități și 45 de centre restructurate. În 24 de ani, de la o mortalitate infantilă postnatală de 18% în primul an de viață (8471 de decese în 1990), România a ajuns la o rată de 4,2% (2250 în 2009).“

(Ana Maria Ciobanu, „Copiii lui Ceaușescu“, în Decât o revistă, nr. 18, decembrie 2014, articolul întreg aici: http://www.decatorevista.ro/dor-18-copiii-lui-ceausescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pepene, foto shutterstock jpg
Trucul mai puțin cunoscut prin care verifici cât de gustos este pepenele. Ce presupune metoda „moneda”?
Pepenele verde este vedeta fructelor în perioada verii, iar pentru a-l alege pe cel mai copt, gustos și zemos, oamenii folosesc diferite trucuri. Unii bat cu degetele pe coajă, alții se uită la aspectul său, însă mai puțin cunoscută este metoda „monedei”, la fel de eficientă. Ce presupune?
Flavius Cladoveanu foto Incetrans jpg
Primul „bugetar de lux” care şi-a tăiat singur salariul la un sfert a explicat decizia: „Din respect față de cei care duc greul acestor vremuri”
Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans, a devenit primul șef de instituție de stat care își reduce voluntar salariul, tăindu-și venitul la un sfert din cât încasa anterior.
Înșelăciuni online sau prin telefon Foto Colaj Adevărul
Zeci de mii de cartele prepay, găsite în casa unui bărbat din Zalău, bănuit de înșelăciuni prin telefon. Metoda folosită de escroc
Peste 20.000 de cartele prepay și 30 de modemuri cu multiple porturi pentru cartele telefonice au fost găsite de oamenii legii în casa unui suspect.
munteanu louis rps6794 jpeg
image png
Eugen Cristea, mărturisiri sfâșietoare despre ultimele clipe de viață ale Cristinei Deleanu. Care au fost ultimele cuvinte ale actriței
Eugen Cristea încearcă să își găsească puterea de a merge mai departe, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu. La aproape două luni de la dispariția acesteia, actorul face noi mărturisiri despre ultimele ei clipe de viață, cuvintele rostite înainte de sfârșit și semnele care i-ar fi prev
Irina Fodor si sora ei, Teodora, sursa foto Instagram jpg
Irina Fodor, mândră de sora ei. Teodora a absolvit Facultatea de Economie cu rezultate deosebite: „Azi, ea e șefă de promoție și mă învață ce înseamnă ambiția”
Irina Fodor (37 de ani) strălucește de fericire și mândrie. Sora prezentatoarei TV, Teodora, a absolvit Facultatea de Economie cu rezultate excepționale. Ea a terminat studiile ca șefă de promoție, iar Irina a publicat un mesaj emoționant pe rețelele de socializare dedicat realizării sale.
Maria Andreea 00 01 15 107 png
ParkLake Alina Podar Rapid jpg
Baschetul 3x3, „rege” la București în weekend! Capitala găzduiește două turnee turnee FIBA 3x3
Baschet 3x3 de top mondial revine la București: ParkLake găzduiește două turnee oficiale FIBA între 11 și 13 iulie. La feminin suntem reprezentați de două echipe.
profimedia 0887430409 jpg
De ce jucătorii sunt obligați să poarte alb la Wimbledon? Tradiția și regulile explicate
Descoperă de ce Wimbledon impune codul vestimentar alb, ce înseamnă „aproape complet alb” și ce excepții s-au făcut de-a lungul timpului.