Cortul, frate cu românul

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Cortul, frate cu românul jpeg

Vorba a făcut ocolul României în toate mijloacele de transport mediatic: „M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat.“ Nu e nevoie de identificarea rostitorului, îl ştie toată lumea. Iar asta e doar o probă din dosarul gîlcevei în jurul mingii. Sigur, fiind vorba de fotbal, nici nu prea ai avea la ce să te aştepţi. Dacă zăbovim, cu pupilele dilatate şi părul zbîrlit pe şiră, e vina noastră fiindcă preferăm hidrogenul sulfurat parfumului de zambile. Perfect, atunci să urcăm din smîrcurile Ligii I spre aerul alpin din Parlament. Şi să le descoperim aici pe sfioşeniile lor Nicolae Bacalbaşa („Dă cu labele, vezi că faci fractură, vezi, doamnă, că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să – aici, un gest de slavă zeului Onan – votezi“ – către Raluca Turcan) şi Corneliu Bichineţ („Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta“).

Ce leagă aceste derapaje din domenii care în mod normal n-ar trebui să aibă multe puncte de intersecţie? Presa. Mai precis, jubilaţia ei clocotitoare în faţa certurilor, a injuriilor, a apostrofărilor cu vorbe mai greu de găsit în dicţionare. Sigur, orice ziarist care consemnează şi reproduce insanităţi va invoca alibiul datoriei de a-şi informa publicul. Cum s-ar zice, „nimeni nu trebuie a mînca de la datoriile ce ne impun sfînta Constituţiune“ (a deontologiei). Aşa s-a întîmplat cu fiecare monstru pe care cine ştie ce doctor Frankenstein hăituit de simţul datoriei s-a simţit obligat să-l asambleze şi să-i dea drumul în lume. Ştim însă de la Mary Shelley că, odată sloboziţi, asemenea monştri nu mai pot fi chemaţi la ordine şi întinşi la loc pe masa din laborator. Au viaţa lor, cu care intră în viaţa noastră.

Celălalt argument justificativ al propagatorilor de certuri, mizerii şi schimburi de trivialităţi în spaţiul public e nevoia de antren şi variaţie. Celor care se declară sătui de programele TV infestate de Leo, Bianca, Guţă şi ceilalţi li se va răspunde cu o indignare de mahala: dar ce-aţi vrea, doar muzică preclasică, documentare despre budism, prognoze financiare şi filme de artă? Se mai distrează omul, după o zi de muncă. Ia mai toarn-un răhăţel, / Să ne veselim niţel. Nu vă mai purtaţi ca nişte ciocli, gustaţi viaţa din plin, cu toate aromele ei dulci sau tari, ameţitoare sau amuţitoare.

Indiferent dacă argumentele conving sau nu, presa îşi vede de treabă şi livrează calupuri după calupuri de Românie cu atît mai fascinantă, cu cît foloseşte mai puţine farduri. În acest efort nesmintit şi uneori nesimţit, „ceartă“ şi-a cîştigat, cu trudă şi perseverenţă, locul de click-bait printre celelalte cîrlige şi declanşatoare de curiozitate publică, fie ele cuvinte („şoc“, „bombă“, „incredibil“) sau enunţuri („n-o să-ţi vină să crezi“, „o să rămîi mut de uimire“, „n-o să ghiceşti niciodată“). Iar dacă ziaristul plecat la vînătoare de cititori vrea să nu-şi irosească gloanţele, metoda cea mai sigură e recursul la superlativul lui „ceartă“, şi anume „ceartă ca la uşa cortului“.

Pentru exemplificare, iată cîteva titluri din ultimele recolte:

„Ceartă ca la uşa cortului între Lia Olguţa Vasilescu şi Grindeanu“! (www.nasultv.ro, 13 mai 2017)

„Ceartă ca la uşa cortului în Parlament“ (www.gandul.info, 9 mai 2017). E vorba de sistemul bielă-manivelă (sau Bacalbaşa-Bichineţ) al insultei, evocat mai sus.

„Ceartă ca la uşa cortului pe Legea salarizării“ (www.mediafax.ro, 27 iunie 2017).

„Ceartă ca la uşa cortului într-o emisiune TV între Boureanu şi Pelican“ (ce frumoasă pildă de zoomahie, cu aluzii david-goliatiene) (www.youtube.com, 8 iunie 2017)

„Ceartă ca la uşa cortului în Consiliul Judeţean Vaslui pentru cetăţenii din Rebricea (www.vremeanoua.ro, 27 mai 2017)

„Ceartă ca la uşa cortului pe plajă între concurenţi“ (casting.kanald.ro). Pentru cei interesaţi, e vorba de disputarea unui loc în platoul emisiunii de dezbatere şi alonjă spirituală Te vreau lîngă mine.

„Ceartă ca la uşa cortului în cea mai mare catedrală din Cluj“ (www.stirilekanald.ro, 8 mai 2017).

„Ceartă ca la uşa cortului între Conte şi Mourinho“ (www.libertatea.ro, 14 martie 2017).

„Ceartă ca la uşa cortului între Moise Guran şi Eugen Nicolicea“ (www.curentul.ro, 14 iunie 2016).

Concluzia e simplă. A venit momentul să ne părăsim apartamentele, să ieşim din case, să plecăm din vile. Să ne mutăm cu toţii la cort – cu sau fără uşă, preferabil cu. Căci, aflăm din presa noastră încleiată în clişee, cortu-i frate cu românul. 

Radu Paraschivescu este scriitor, jurnalist şi traducător.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Andreea Esca, foto Instagram jpg
Andreea Esca și-a cucerit fanii cu un desert răcoritor: „Nicolai Tand m-a învățat”. Ce ingrediente conține rețeta
Andreea Esca impresionează în bucătărie! Prezentatoarea Știrilor Pro TV și-a surprins urmăritorii de pe Instagram cu rețeta unui desert delicios pe care a învățat-o de la nimeni altul decât Nicolai Tand.
Seismograf - cutremur- seism  FOTO Shutterstock
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade a făcut ravagii într-o țară din Europa. Oamenii au intrat în alertă, după ce tavanul unui aeroport s-a prăbușit
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter a zguduit luni dimineață coasta Almeriei, în largul Cabo de Gata, la aproximativ 32 de kilometri de Níjar. Seismul s-a produs la ora 7:13 și a fost resimțit de localnici, stârnind îngrijorare în regiune, potrivit cotidianului El Pais.
malarie jpg
Specialiştii nu exclud posibilitatea existenţei unui focar de malarie în România. „Considerăm că este posibilă o transmitere locală”
Primul caz de malarie al unui pacient care nu a părăsit ţara ridică suspiciuni cu privire la posibilitatea existenţei sau apariţiei unui focar local în România.
mike tyson jake paul x jpeg
Nicusor Dan ziua Frantei png
Nicuşor Dan spune că Franţa joacă un rol esenţial în apărarea Flancului estic al NATO: „Inclusiv prin conducerea Grupului de luptă desfăşurat pe teritoriul României”
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat luni, la recepţia organizată la București de Ziua Naţională a Franței, că această țară joacă un rol esenţial în apărarea Flancului estic al NATO, inclusiv prin conducerea Grupului de luptă desfăşurat pe teritoriul României.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Moțiunea de cenzură inițiată de AUR împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă. Ce a transmis premierul României
Moțiunea de cenzură inițiată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) împotriva Guvernului Bolojan, intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, nu a reușit să obțină voturile necesare în Parlament și a fost respinsă.
518488248 1268936587936938 6443137465326814418 n jpg
Cine a fost femeia care a trăit până la 122 de ani. A avut o viață desprinsă din filme și câteva obiceiuri toxice, dar nu s-a îmbolnăvit niciodată
Jeanne Calment, o franțuzoaică născută în Arles în anul 1875, deține recordul mondial pentru cea mai înaintată vârstă documentată oficial: 122 de ani și 164 de zile. A murit în 1997, după o viață care pare desprinsă din paginile unui roman.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump amenință Rusia cu tarife „severe” dacă nu ajunge la un acord cu Ucraina. Ultimatumul dat lui Putin
Statele Unite vor impune Rusiei „tarife severe” dacă nu va ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina în termen de 50 de zile.
sm FB CSM jpg
Reacția CSM la declarația lui Bolojan despre judecătorii care se pensionează la 48 de ani: „Are ca scop dezinformarea societăţii”
Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat la afirmațiile premierului, potrivit cărora „pensionarea magistraţilor este „prea rapidă”, precizând că vârsta medie de pensionare, în perioada februarie - mai, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni.