Despre rușine, cu nerușinare

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Despre rușine, cu nerușinare jpeg

Mi s-a întîmplat de nenumărate ori să scriu articole, să concep răspunsuri la diverse solicitări sau să rezolv problemele de serviciu mult după miezul nopții. Am grijă, de fiecare dată, să programez mail-urile așa încît să fie primite a doua zi de dimineață. Nu vreau ca oamenii să vadă orele reale la care le expediez eu. Nici să mă gîndesc la ce și-ar putea imagina despre stilul meu de viață. Pe scurt: mi-e rușine.

Rușinea pare a fi acea emoție universală și, în același timp, personală, despre care nimeni nu prea vrea să vorbească. O emoție dobîndită, nu înnăscută. Ideea că cineva ne-ar putea judeca, disprețui, ironiza pentru felul în care sîntem și dorința de a fi acceptați, integrați într-o societate care ne presează zi de zi cu conformismul ei și de care, din păcate, depindem pentru supraviețuire ne fac să omitem cel mai important aspect. Acela că doar punînd toate reflectoarele pe rușine o putem reduce la tăcere.

Am încercat, în acest Dosar, să vorbim despre rușine. Despre locul ei în societățile tradiționale și felul în care s-a schimbat raportarea la ea, în timp. Despre a te rușina și a fi făcut de rușine. Despre curajul de a expune ceva din tine în fața nemiloasei lumi virtuale și despre rușinea publică în spațiul asiatic, sentiment vecin cu pieirea. Despre rușine ca însingurare și faptul că alături de noi sînt miliarde de semeni, cu rușinile și singurătățile lor.

În final, i-am dat dreptate lui F. Scott Fitzgerald, care spunea că „lucrurile de care oamenii se ruşinează duc, de obicei, la o poveste bună”. Și am înțeles că singurul posibil antidot pentru rușine rămîne empatia – cea adevărată, care presupune deschiderea și curiozitatea de a afla poveștile celorlalți. Le vom putea trata cu îngăduință doar după ce ne vom accepta rușinea de sine. După ce o vom privi drept în față, cu nerușinare.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

inec mare mamaia jpg
Tragedie pe Dunăre! Un copil s-a înecat și a murit. Avertisment: Părinții să nu-și lase copiii singuri în astfel de locuri!
Un adolescent, din județul Dolj, și-a pierdut viața în apele Dunării, după ce a intrat singur în fluviu, în zona localității Ciuperceni Noi. Autoritățile au desfășurat o amplă operațiune de căutare, însă trupul băiatului a fost găsit abia după câteva ore.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr Bucurwsti  FOTO Fb jpg
Admitere liceu 2025. Top 20 licee din ţară după ultima medie de admitere
Ministerul Educației și Cercetării a dat publicității lista primelor 20 de licee din țară ordonate după ultima medie de admitere. În Top 3 licee nu au loc cele din provincie.
China Rusia Uniunea Europeana FOTO Shutterstock
China protestează faţă de noile sancţiuni UE împotriva Rusiei, care includ și două instituţii financiare chineze
Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, a protestat pe lângă omologul său european cu privire la includerea a două bănci chineze în cele mai recente sancţiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană, din cauza războiului din Ucraina.
Iubite de fotbalisti jpeg
Aparatul foto cu care fac ravagii iubitele fotbaliștilor din Superligă. Au plătit o avere, ca să arate toate de la fabulos în sus
Iubitele fotbaliștilor sunt obsedate de același aparat de fotografiat. Unealta de înfrumusețare care a costat o avere.
elev jpg
Rezultate admitere licee: Unde au vrut să meargă cei mai mulți elevi și ce opțiuni au cei rămași pe dinafară
Emoțiile au fost la cote maxime pentru mii de absolvenți ai clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională. Ministerul Educației a publicat, miercuri, 23 iulie 2025, rezultatele repartizării computerizate în licee, moment așteptat cu nerăbdare atât de elevi, cât și de părinți.
Anda Ivan jpeg
Soția lui Andrei Ivan, reacție acidă după plecarea fotbalistului de la Craiova: „Pleacă cu capul sus!”
Andrei Ivan (28 de ani), un fotbalist-problemă, a fost pus pe liber de către Universitatea Craiova.
criminal Mures Foto noua captura Pro TV png
Polițiștii, îndrumați zile întregi pe piste false de un cioban, în căutările criminalului din Mureș. De ce a mințit bărbatul
Anchetatorii au mers zile întregi pe o pistă greșită, după ce un bărbat a mințit autoritățile că l-a văzut pe Emil Gânj pentru a obține recompensa.
litoral jpg
Fenomenul neobișnuit care a dat peste cap planurile turiștilor de pe litoral. De ce s-a răcit brusc apa Mării Negre
Nenumărați români se află în această perioadă pe litoral, pentru a se bucura de câteva zile libere alături de rude și prieteni. Însă, deși vremea din ultimul timp a fost una fierbinte, un fenomen paradoxal și bizar a fost sesizat pe malul Mării Negre. Temperatura apei a scăzut brusc și simțitor.
image png
Imagini nemaivăzute din arhive dezvăluie relația apropiată a lui Trump cu Epstein. Reacția Casei Albe: „Era un ciudat”
Imagini video și fotografii de arhivă recent descoperite dezvăluie detalii noi despre relația din trecut a lui Donald Trump cu Jeffrey Epstein.