Dincolo de cifre

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Dincolo de cifre jpeg

-argument -

Calitatea unui sistem de educaţie este reflectată prin două categorii mari de indicatori. Primul este cel de participare, iar aici intră, ca indicatori negativi, absenteismul, abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, iar ca indicatori pozitivi, rata de supravieţuire într-un ciclu şcolar, rata de trecere de la un ciclu şcolar la altul etc. Al doilea depinde de rezultatele la evaluările şi examenele naţionale, la evaluările internaţionale – PISA, TIMSS, PIRLS –, de rata de absolvire a unui nivel de învăţămînt care oferă calificări pentru piața muncii, de rata șomajului în rîndul absolvenților etc. Așadar, un sistem este cu atît mai bun cu cît menţine participanţii la educaţie cît mai mult timp în sistem: nivelul de educaţie absolvit se corelează pozitiv cu veniturile personale, cu starea de sănătate, cu posibilitatea de angajare. Mai concret, în România, fiecare an de educație în plus îți crește veniturile cu 8%, reduce șansa de a fi bolnav cu 8% și crește șansele de angajare tot cu 8% (conform studiului UNICEF despre „Costurile investiției insuficiente în educație“). De asemenea, un sistem e cu atît mai bun cu cît obține, la acești participanți, rezultate ale învățării cît mai bune. În ultimul timp, rezultatele la PISA sînt cele luate în considerare, de cele mai multe ori. Inclusiv „Strategia EU 2020“ a fixat ca țintă, la nivel european, reducerea procentului de tineri cu performanțe slabe la PISA la 15%. Dacă am atinge această țintă, cîștigul pentru România ar fi, pînă în 2090, de 2571 de miliarde de euro, reprezen¬tînd 1150% din PIB-ul din 2010 (conform „The Cost of Low Educational Achievement in the European Union“). 

Dincolo de aceste date furnizate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar – ARACIP, avem un sistem de învățămînt din ce în ce mai blamat în ultima vreme, fiindcă opinia publică a devenit, în sfîrșit, sensibilă la subiectul educație. La nivel național avem strategii, însă nu există metode de implementare sau lucrurile se mișcă greu. Doar 4% din PIB este alocat educației. Și mai avem organizații nonguvernamentale care se implică, accesînd fonduri europene. Despre o parte din rezultatele lor, dar și despre problemele „sistemului“ veți citi în acest Dosar. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Obiectul după restaurare – restaurator: Ioana Popițiu (Foto: Iosif Vasile Ferencz)
Istoria unui artefact rar: O încuietoare sofisticată din Dacia preromană
Acest artefact este până în prezent unul dintre cele doar 33 de obiecte care pot să fie încadrate în această categorie, descoperite pe teritoriul Daciei preromane.
Kyoto, foto Shutterstock jpg
Unde se află cea mai vizitată destinație religioasă din lume. Nici vorbă de Roma sau Ierusalim!
Cea mai vizitată destinație religioasă din lume nu se află nici la Roma și nici la Ierusalim, așa cum am putea crede, ci… în Japonia. Datele unui studiu recent au scos la iveală ce oraș ocupă prima poziție în clasamentul global al turismului spiritual.
BeFunky collage   2025 07 10T152139 229 jpg
Benzinăria „Flintstones”, destinația care a cucerit turiștii. Unde se află stația inspirată din celebrele desene animate. VIDEO
Într-un colț neobișnuit al Bulgariei, o benzinărie cu totul specială a devenit rapid o destinație surprinzătoare pentru localnici și turiști. Benzinăria Flintstones, inspirată de celebra animație cu aceeași denumire, aduce un suflu nostalgic și o experiență inedită peste hotare.
Wilmark trăiește într-o armonie deplină și coregrafie perfectă și la el acasă
Cine cheltuie cei mai mulți bani acasă la Wilmark și cine e campion la cadouri, el sau soția? „Cred că secretul căsniciei noastre este comunicarea corectă!”
Wilmark trăiește într-o armonie deplină și coregrafie perfectă și la el acasă. În familia sa, celebrul coregraf se simte cel mai bine pentru că se completează de minune cu jumătatea perfectă a vieții lui, soția sa, Ioana.
copii lasati in masina captura video jpg
Doi copii au fost salvați dintr-o mașină încinsă după apelul rapid al unor trecători
Doi copii mici au fost salvați dintr-o mașină încinsă, parcată în afara unui mall din Georgia, după ce trecătorii au auzit plânsetele și au sunat la 911, alertând autoritățile.
Mircea Abrudean Foto Gov jpg
Președintele Senatului, despre moțiunea de cenzură AUR-SOS-POT: „Parcă şi-ar dori ca România să intre în criză şi să fie izolată economic şi politic”
Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument legitim al Opoziţiei parlamentare, dar cea iniţiată de partidele AUR, S.O.S. şi POT este doar „o acţiune propagandistică, cu zero soluţii sau propuneri”, susține preşedintele Senatului, Mircea Abrudean.
Parlamentul European jpg
Cine sunt cei opt eurodeputaţi români care au votat pentru moţiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen
Opt eurodeputaţi români au votat joi, 10 iulie, pentru moţiunea de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi s-au abţinut de la vot, iar 12 au votat împotrivă.
banner alchimistu jpg
Faceți cunoștință cu Alchimistu` cafelei, senzația TikTok-ului! Cine este, de unde a pornit pasiunea pentru cafea și cum a devenit viral: „Îmi place adevărul concentrat. În viață și în ceașcă”
Are 25 de ani și e viral pe TikTok și nu numai! Marius, cunoscut drept Alchimistu` cafelei, a devenit un real fenomen, așa că ne-am dorit și noi să-l cunoaștem mai bine, dar să-l cunoașteți și voi!
Bloc în flăcări în Bahmut, Donețk-Război Ucraina FOTO Profimedia
CEDO acuză Rusia că a comis abuzuri flagrante ale drepturilor omului în Ucraina încă din 2014
Rusia a comis abuzuri flagrante și fără precedent ale drepturilor omului de la invadarea Ucrainei în 2014, inclusiv execuții extrajudiciare, violență sexuală și muncă forțată, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).