„După cum spuneam ieri“

Elena BORRÁS
Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
„După cum spuneam ieri“ jpeg

Spre norocul meu, plecările mele au început de la o vîrstă destul de fragedă, fiindcă părinții mei au hotărît să mă trimită în străinătate cîte o lună în fiecare vară. Țin minte că prima dată (aveam 11 ani) nu am vrut să fac asta, am plîns întruna, am amenințat că intru în grevă, că nu o să mai vorbesc cu ei. Dar bineînțeles că, la plecarea din orășelul din Anglia în care petrecusem o vreme, am plîns din nou, de data asta pentru că deja mă contaminasem cu virusul dorului de ducă. Și bineînțeles că am vorbit în continuare cu ai mei, nu am mai făcut nici o grevă. Și de atunci am tot plecat. Însă nu atunci a fost momentul în care am plecat cu adevărat de acasă. Nici măcar cu mulți ani după aceea, cînd am trăit pentru o perioadă mai lungă la Bruxelles. Atunci am început să savurez pe bune acel Cola-Cao trimis de maică-mea, care îmi amintea fără îndoială de gustul copilăriei, al adolescenței și al primei mele tinereți, în timp ce în paralel învățam să beau cafea dimineața, pentru că simțeam că acel praf maro venit direct din cămara familiei mele era prea prețios ca să-l consum în fiecare zi. Obiceiul de atunci mi-a rămas pînă în ziua de astăzi: „acasă“ este locul unde pot să-mi beau cana cu Cola-Cao rece, în diminețile acelea în care nimic altceva nu ar fi putut să mă bucure mai mult.

Sau cel puțin, în felul ăsta, un loc poate să devină la fel de acasă, mai degrabă decît „acasă“. Dar faptul că ceva ajunge să fie „acasă“ nu înseamnă neapărat că așa va rămîne pentru totdeauna. Acasă poate fi o stare, o perioadă. Acasă poate fi în mai multe locuri deodată. În același timp, un loc devine acasă dacă există persoane care te ajută să așezi cărămizile ei. Nu aș putea să trăiesc într-un loc în care nu ar exista oameni dragi, oameni cu care să mă înțeleg și cu care să pot să mă simt cu adevărat în siguranță, fără să conteze că sînt îmbrăcată în trening și port un tricou vechi. Uneori călătorești pînă la capătul lumii, ajungi să vezi locuri minunate și tot la aceleași ritualuri te întorci. Pentru că sîntem făcuți din obiceiuri, pînă la urmă, iar acestea sînt o parte importantă a fundației.

Bineînțeles, fiind plecată, îmi lipsesc anumite persoane, mai ales în momentele importante. Distanța fizică joacă un rol destul de important: în ciuda faptului că am acces la Internet tot timpul și că aș putea să vorbesc cu oricine, aproape în orice moment, comunicarea devine mai dificilă cînd nu împarți un loc în spațiu și un timp comun cu cealaltă persoană. Dar la fel cum trece viața pentru mine, trece și pentru cei care au rămas acolo. Nu afli lucrurile care se întîmplă în viața de zi cu zi, ori ajungi să le afli online, la mîna a doua, și acest fapt poate să devină destul de frustrant. La un moment dat, nu ai decît să accepți situaţia, să-ți asumi că atunci cînd ești departe, trebuie să înveți să selectezi și să sintetizezi orice informație. Te înveți cu gîndul că oamenii dragi se vor căsători, vor face copii, vor merge la petreceri, se vor supăra unii pe ceilalți, și așa mai departe… chiar dacă tu nu ești acolo să vezi, să plîngi cu ei sau să stai peste noapte cu copiii lor. În același timp, am devenit, oarecum, mai selectivă față de cum (sau cu cine) îmi petrec timpul cînd mă întorc într-unul dintre locurile pe care le consider „acasă“: fie în orașul meu natal, fie la capătul lumii, unde acum un an îmi petreceam cîteva săptămîni la cort și salutam berzele în fiecare dimineață înainte de culcare, fiindcă acolo se luminează la ore absurde pentru o ființă obișnuită cu nopţi mai întunecate și mai lungi. Această senzație de întoarcere la ceva cunoscut, de stat la mai multe pahare de vorbă, ca și cum spațiul nu ne-ar fi despărțit pentru cîteva luni, sau chiar ani, este ceea ce mă face pe mine să identific acel „acasă“. „Acasă“ sînt toate momentele în care poți să începi o discuție cu o propoziție celebră la Salamanca: ,,După cum spuneam ieri...“

Elena Borrás este traducătoare de literatură română în limba spaniolă și trăiește la București de șase ani.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ozzy osbourne FOTO Facebook jpg
Mai multe trupe aduc omagii după moartea lui Ozzy Osbourne. UB40: „Nu doar că ai modelat o cultură, ci ai și definit-o”
După vestea tragică privind moartea lui Ozzy Osbourne, trupa Black Sabbath, fondată de artist, a publicat mesajul „Ozzy Forever” (Ozzy pentru totdeauna).
image png
Cele două zodii își clarifică relația cu partenerii de viață. Adevărul iese la suprafață în scurt timp!
A venit clipa ca două zodii ale horoscopului european să aibă parte de momente decisive pentru a clarifica relația de cuplu în care se află. Sub influența unor aspecte astrale puternice, adevărul iese la suprafață, iar discuțiile devin mai clare ca niciodată. Vezi dacă și tu te regăsești în cele dou
sobolan cambodgia mine TBT Foto AP News webp
Șobolani antrenați pentru depistarea minelor terestre. Dresor: „Suntem ca o familie”
Șobolani uriași de până la 1,5 kg sunt dresați și folosiți în prima linie pentru depistarea minelor terestre, localnicii spunând că au un miros extrem de dezvoltat și nu au ratat nicio mină până acum.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 011INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Primarii PSD au sărit la gâtul lui Grindeanu: „De ce n-am luat noi Ministerul Dezvoltării?”. Baronii locali amenință că trec la AUR| SURSE
Sute de primari PSD s-au revoltat după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat că taie fondurile din programul Anghel Saligny, dedicat dezvoltării locale. Edilii PSD i-au reproșat lui Sorin Grindeanu că nu a revendicat Ministerul Dezvoltării la negocierile pentru formarea guvernului.
radu miruta foto facebook jpg
Ministrul Economiei sugerează că Grindeanu ar fi preocupat de prezența consilierilor din privat la Guvern din motive de „auto-protecție”
Radu Miruță, ministrul Economiei, a declarat marți, 22 iulie, că declarațiile președintelui PSD, Sorin Grindeanu, privitor la grupul de consilieri din privat de la Guvern vine fie dintr-o preocupare de a proteja companiile astea de stat, fie de auto-protecție.
radunovic jpg
Liga Campionilor, turul doi preliminar: Shkendija - FCSB 1-0. Campioana României pleacă răpusă de la Skopje și tremură pentru calificare
FCSB continuă rezultatele slabe în Europa, după umilința din Andorra a urmat eșecul din Macedonia de Nord.
litoral jpg
Litoralul românesc, lovit de o furtună puternică! Plaja din Eforie Sud a fost spulberată de valuri de nisip și vânt
Turiștii de pe litoralul românesc au fost martorii unui fenomen meteo extrem de neplăcut. Astăzi, 22 iulie 2025, pe plaja din Eforie Sud, s-a iscat o furtună de nisip provocată de vântul care a bătut cu intensitate. Particulele fine de nisip ridicate în aer au făcut dificile vizibilitatea și șederea
dominic fritz foto facebook png
Dominic Fritz: „Vin niște schimbări reale, care dor, mai ales pentru partidele și funcționari care s-au lăfăit”
Președintele USR, Dominic Fritz, a declarat marți, 22 iulie, că măsurile care vin vor fi unele „care dor, care sunt incomode, mai ales pentru partidele și funcționari care s-au lăfăit”.
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 23 iulie. Taurii își surprind persoanele dragi, iar Gemenii fac alegeri cu inima
Leii sunt sfătuiți să nu intre în conflicte. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 23 iulie.