Europeni mediocri

12 ianuarie 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Sîntem o ţară mediocră", a spus preşedintele Traian Băsescu în 2006 şi a stîrnit indignarea multora. Dar, după un an în Uniunea Europeană, afirmaţia sa merită reluată. Căci aşa se prezintă România după un an de apartenenţă la "clubul" pe care l-am visat cu toţii de-a lungul tranziţiei. Au fost "bifate", în 2007, şi lucruri bune, şi lucruri rele (aşa cum rezultă din articolele publicate în paginile următoare). Dar nu numai despre chestiunile concrete este vorba, ci şi despre starea de spirit, despre dezbaterile publice, despre temele considerate prioritare în agenda publică, despre calitatea actului de guvernare. Or, la aceste capitole, constatăm că sîntem în continuare cufundaţi în veşnicele scandaluri dîmboviţene, că acordăm o atenţie excesivă contrelor între palate, că interesul cetăţenilor pentru politică scade - pe scurt, că nu părem să fi asumat "valorile europene" despre care ne place să vorbim. E adevărat, nici nu se putea ca, într-un an, să devenim o ţară modernizată şi să căpătăm un spirit civic ca în Danemarca sau Suedia. Dar problema este că nici nu ne interesează prea mult să pornim cu adevărat în direcţia cea bună. Aderarea la UE ne-a luat tuturor o piatră de pe inimă, aşa încît politicienii s-au apucat de unele zbenguieli pe care pînă în 2007 nu şi le permiteau (de teama Bruxelles-ului), iar noi, cetăţenii, ne-am relaxat şi "ne vedem de ale noastre". Ocupaţi cu creşterea economică şi cu creditele de uz personal, riscăm să nu ne mai dăm seama cît de "ale noastre" sînt guvernarea de proastă calitate, somnolenţa civică, administraţia bleagă, justiţia obosită şi coruptă. Totul e să nu ne dăm seama prea tîrziu. Sau e deja tîrziu?... (M. V.) N. red.: Materialele apărute în acest grupaj tematic ne-au fost puse la dispoziţie de Freedom House România, care a realizat o sinteză despre primul an de apartenenţă a României la Uniunea Europeană, în urma unui proiect finanţat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Alte informaţii şi opinii puteţi găsi pe http://fh.eurolobby.ro/ freedom/index.ph.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

CFR Calatori FB jpg
CFR Călători, acuzată de reținere și neplată a impozitelor sau contribuțiilor datorate legal. Dosarul se află la Parchetul General
Dosarul în care compania de stat CFR Călători este acuzată de neplata impozitelor și/sau contribuțiilor datorate legal, se află supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Zona ,,Hanul cu Tei”, ,,cartierul general” al traficanților din București în anul 1945
Hanul cu Tei, „cartierul general” al traficanților din București în anul 1945
Un alt eveniment cu iz penal despre care cotidianele bucureștene au relatat în primele zile ale anului 1945 a fost razia pe care Poliția Capitalei a organizat-o la „Hanul cu Tei” și cafeneaua „Elita” de pe strada Lipscani.
Banner Amna
image jpeg
fructe de padure  jpg
Fructele de pădure, rare și scumpe! Producătorii sunt disperați. Prețurile cerute în piețe
Fructele de pădure sunt tot mai greu de găsit și mult mai scumpe decât în anii trecuți. Din cauza vremii instabile și a secetei, recolta este slabă, întârziată, iar prețurile în piețe sunt destul de mari. Zmeura, murele și afinele sunt pe cale de dispariție.
Eric Trump și Ștefan Berciu
Trump investește în România!!
The Trump Organization și SDC Imobiliare anunță parteneriatul care aduce, în premieră, brandul Trump pe piața imobiliară din România.
index webp
Ilie Bolojan: „Autorizarea jocurilor de noroc va trece la nivel local”
Reforma companiilor de stat, a sistemului de pensii speciale, a modului de autorizare a jocurilor de noroc, digitalizarea ANAF și noi reguli în managementul spitalelor. Sunt câteva dintre principiile din al doilea și al treilea pachet de austeritate al Guvernului Bolojan.
SIMN vizual 2025 lanndscape jpg
Maturitatea creatoare a evenimentului. „Săptămâna Internațională a Muzicii noi”
In adevăr, la aproape trei decenii și jumătate de la prima sa ediție, Festivalul SIMN își menține cota înaltă, aceea de a reflecta cât se poate de fidel evoluția valorilor componistice ale ultimelor decenii.
Diana Șoșoacă FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Șoșoacă, scandal cu jandarmii după discuțiile cu premierul. „Vrei să-l sun pe Bolojan să-i spun că mă abuzezi?”
După ce s-a întâlnit cu premierul Ilie Bolojan vineri, 11 iulie, la Palatul Victoria, Diana Șoșoacă, liderul S.O.S, s-a oprit în fața clădirii Guvernului cu telefonul în mână, filmând, moment în care jandarmii i-au atras atenția că nu are voie să facă acest lucru.