Gustul lecturii la elevii din alte ţări <p>- o convorbire între Ioana BOT şi Jacqueline DERRER-HUNKELER -

Publicat în Dilema Veche nr. 242 din 28 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Trăită în cotidian, nici lumea elveţiană nu-i perfectă, fireşte. Ea are în schimb gustul atractiv al normalităţii, pe cele mai diverse planuri. Între ele: şcoala, cartea, lectura deprinsă în copilărie. Am observat destul de repede că, spre deosebire de situaţia de la noi, "acolo" profesorii de liceu se plîng mult mai puţin - aproape deloc - că elevii lor nu citesc; atenţia mea faţă de asemenea teme ar trebui interpretată atît ca o deformaţie profesională, cît şi ca o consecinţă a normalităţii: prietenii şi colegii mei de generaţie, aici ca şi acolo, sînt cel mai adesea profesori de literatură, ca şi mine. I-am privit îndeaproape şi pe parcursul precariatului suplinirilor ("ca la noi"), şi de cînd s-au aşezat la catedrele lor (mai confortabil ca la noi). Aşa se face că am provocat-o în vara aceasta la discuţie pe Jacqueline Derrer-Hunkeler, care predă limba şi literatura franceză la Şcoala Cantonală din Baden (Argovia), adică - la liceeni germanofoni. E pasionată de meserie, elevii ei cîştigă concursuri naţionale de gen, şi - mai ales - ea însăşi nu se plînge. Cum îi face să citească literatură franceză? Încerc să rezum o discuţie "între profe’...". Înainte de orice şi din principiu, spune ea, un elev în faţa unui computer nu este neapărat un cititor pierdut pentru cauza literaturii. Dimpotrivă: acela e un mijloc de informare, care te poate ajuta - de pildă - să îl citeşti pe Tartuffe cu un ochi atent la fundamentalismele religioase ale zilelor noastre. Moli

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Luis Enrique Facebook jpg
Real Madrid a fost zdrobită la Mondialul Cluburilor. PSG n-are rivală nici la competiția din SUA
PSG a zdrobit-o pe Real Madrid, scor 4-0, în a doua semifinală de la Campionatul Mondial al Cluburilor. Francezii o întâlnesc pe Chelsea în marea finală, pe 13 iulie, de la ora 22:00, pe MetLife Stadium.
dragos anastasiu vicepremier foto fb jpg
„Am avut zece zile să tragem frâna de mână”. Vicepremierul Anastasiu explică de ce s-a optat pentru taxe mai mari şi nu pentru reduceri de cheltuieli
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat cum a ajuns Guvernul Bolojan la actualul pachet de austeritate care prevede majorarea TVA, tăierea pensiilor, mărirea accizelor, impozitarea jocurilor de noroc și a băncilor și de ce nu a început cu reduceri de cheltuieli.
medic ati jpg
Alertă! Caz grav de antrax în România: tânăr diagnosticat, mama moartă, tatăl cu simptome
Autoritățile medicale sun în alertă după ce un tânăr de 20 de ani din Ialomița a fost diagnosticat cu antrax și internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Suspiciunea de infecție a apărut după ce acesta a prezentat o leziune cutanată suspectă.
Cum imbunatateste Samsung Galaxy Z Fold 7 experienta utilizatorului fata de modelele anterioare jpg
Cum îmbunătățește Samsung Galaxy Z Fold 7 experiența utilizatorului față de modelele anterioare
Brandul Samsung și noul model Galaxy Z Fold 7 se remarcă prin inovații care aduc o schimbare semnificativă în experiența utilizatorilor.
slabit jpg
Cum și-a regăsit puterea o mamă la 42 de ani. A slăbit 30 de kilograme cu trei schimbări simple
Allison Huff-Ritchie, o mamă de 42 de ani, povestește cum a reușit să slăbească 30 de kilograme și să își transforme complet stilul de viață. După o accidentare gravă la spate care i-a afectat mobilitatea și starea de spirit, aceasta a trecut de la mărimea L la S, adoptând trei schimbări esențiale.
vlad voiculescu foto Inquam Photos / Ilona Andrei
Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID, spune că Ursula von der Leyen trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer
Europarlamentarul Vlad Voiculescu consideră că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru
De ce a revenit Trump asupra deciziei privind armamentul pentru Ucraina: „Rușii adună peste 100.000 de oameni pentru un asalt”
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va trimite arme Ucrainei după anunțul contradictoriu de zilele trecute. Unul dintre motive este legat de informațiile serviciilor secrete privind pregătirea de către Rusia a unei ofensive importante, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Viktor Orban si Vladimir Putin la Beijing FOTO EPA EFE jpg
Cum continuă să ajungă în UE petrolul rusesc, îmbogățind aliați ai lui Vladimir Putin și Viktor Orban
O investigație a publicației ruse Important Stories privind afacerile cu petrol ale Kremlinului cu aliații lui Orbán a scos la iveală modul în care o firmă obscură a contribuit la canalizarea a peste 10 miliarde de dolari din petrol de la cercurile legate de Putin către elita conducătoare a Ungariei
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Ora la care ar trebui să speli hainele vara pentru a reduce factura la curent. Mulți fac această greșeală!
Vara, când consumul de energie atinge valori ridicate din cauza folosirii intense a aparatelor de aer condiționat și electrocasnicelor, este esențial să știi când să folosești eficient mașina de spălat. Ora la care alegi să speli hainele poate influența semnificativ factura la electricitate.