Istorie şi isterie

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Istorie şi isterie jpeg

- argument -

● E deja un fenomen: de cîţiva ani răsar de unde nu te aştepţi „noi informaţii“ despre poporul dac, „noi dovezi“ ale superiorităţii acestei civilizaţii, „noi descoperiri“ care atestă că Dacia nu a fost niciodată romanizată. „Dacii sînt primii oameni care au populat Europa“. „Dacii erau creştini.“ „Iisus a fost dac.“ Citeşti şi te uimeşti cîtă trudă investesc unii pentru a rescrie istoria astfel încît să fie convenabilă. Sursele acestei dacomanii sînt vechi, iar fenomenul a căpătat amploare în timpul dictaturii ceauşiste. După cum explică Adrian Cioroianu, recursul la daci e revanşa pe care autohtonismul încearcă să şi-o ia în dauna sincronismului pro-european. 

● E amuzant şi totodată îngrijorător să descoperi pe blog-uri şi, uneori, chiar şi în publicaţii serioase articole pline de elucubraţii despre energii vindecătoare pe care le-ar emana artefacte de pe vremea dacilor sau despre tuneluri misterioase construite de daci cu ajutorul extratereştrilor. Dacomanie! Am încercat să culegem cîteva asemenea elucubraţii. Vladimir Brilinsky, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, povesteşte cum e să aperi patrimoniul de cei care, din prea multă iubire, îl distrug. 

● Dar cum e exploatată această dacomanie? În ce măsură cei care întreţin siturile dacice reuşesc să le şi pună în valoare astfel încît să obţină un profit din turism? Ce fac muzeele pentru a-şi expune colecţiile de obiecte de pe vremea civilizaţiei dacice? – se întreabă retoric Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor. Din păcate, muzeografii, arheologii, istoricii – adevăraţii specialişti în istoria antică – nu reuşesc să influenţeze opinia publică, să propună dezbateri pe marginea descoperirilor, să stîrnească un interes ştiinţific al publicului larg cu privire la istoria dacică. 

● Şi istoria limbii e oarecum necunoscută. L-am rugat pe Radu Borza să ne facă o listă cu toate cuvintele dacice din limba română. n În logica dacomanilor, Astérix ar putea fi fratele dacilor. Şi atunci cum de nu avem şi noi un personaj de bandă desenată la fel de haios ca invincibilul gal imaginat de Goscinny şi Uderzo?

vă propune, pentru prima dată, o bandă desenată despre un fel de istorie a dacilor.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ploaie de vara
Au fost emise avertizări Cod portocaliu de averse şi vijelii în mai multe judeţe din țară
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, avertizări nowcasting de Cod portocaliu pentru vreme instabilă, care sunt valabile pe raza a șase judeţe din țară.
Siegfried Muresan
Războiul din Ucraina schimbă prioritățile UE. România riscă să piardă bani pentru drumuri, spitale, școli
În UE se negociază bugetul pentru 2028-2034 iar, în contextul războiului din Ucraina, programe cum ar fi cel de coeziune, adică bani pentru drumuri, spitale, școli, riscă să fie diminuate. Raportorul șef al Parlamentului European cu privire la buget, Siegfried Mureșan explică ce s-a întâmplat.
Kate Middleton foto profimedia (49) jpg
Trucul de frumusețe pe care îl folosește zi de zi Kate Middleton, pentru a avea un ten impecabil. Cum se ține departe de acnee și riduri
Zi de zi, Kate Middleton folosește uleiul de măceșe organic (Trilogy Rosehip Oil) ca secret principal pentru un ten impecabil - o aplicație simplă după curățare face minuni pentru hidratare, luminozitate și prevenirea acneei și a ridurilor.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Cristiano Ronaldo are un nou antrenor la Al-Nassr. Cine îl va pregăti pe lusitan
Lusitanul are un nou tehnician la gruparea saudită.
oras roman algeria jpg
Orașe grandioase ale Imperiului Roman încă nedescoperite de turiști. De două milenii așteaptă în tăcere
La apogeul său, Imperiul Roman acoperea aproximativ 5 milioane de km pătrați, întinzându-se de la vest la est, din Portugalia până în Mesopotamia și de la nord la sud, din Scoția până în Sudan. Oriunde mergeau romanii
Canicula Spania FOTO EPA-EFE
Spania, sufocată de caniculă. Aproximativ 1.200 de decese în trei luni şi număr record de coduri roşii pentru temperaturi extreme
Spania se confruntă cu o criză generată de valurile extreme de căldură, care au dus la un număr record de decese în această vară: aproximativ 1.200 de persoane în trei luni.
banner gheorghe turda radu ile jpg
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
image png
Tinerii, orbiți de succes: concluzia lui Dan Negru după ce a prezentat festivitățile de absolvire ale mai multor facultăți din țară
Dan Negru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de televiziune ai țării noastre, emite o părere bazată pe ceea ce a observat în ceremoniile de absolvire pe care le-a prezentat, ale unor facultăți din România. Care sunt, mai nou, țelurile tinerilor absolvenți?
pensionari il
Pensii, alocații și șomaj. România, printre țările cu cele mai mici alocări bugetare din Europa
România ocupă ultimele poziții din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește alocarea cheltuielilor pentru protecție socială, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România.