- argument -
 
● E deja un fenomen: de cîţiva ani răsar de unde nu te aştepţi „noi informaţii“ despre poporul dac, „noi dovezi“ ale superiorităţii acestei civilizaţii, „noi descoperiri“ care atestă că Dacia nu a fost niciodată romanizată. „Dacii sînt primii oameni care au populat Europa“. „Dacii erau creştini.“ „Iisus a fost dac.“ Citeşti şi te uimeşti cîtă trudă investesc unii pentru a rescrie istoria astfel încît să fie convenabilă. Sursele acestei dacomanii sînt vechi, iar fenomenul a căpătat amploare în timpul dictaturii ceauşiste. După cum explică Adrian Cioroianu, recursul la daci e revanşa pe care autohtonismul încearcă să şi-o ia în dauna sincronismului pro-european. 
 
● E amuzant şi totodată îngrijorător să descoperi pe blog-uri şi, uneori, chiar şi în publicaţii serioase articole pline de elucubraţii despre energii vindecătoare pe care le-ar emana artefacte de pe vremea dacilor sau despre tuneluri misterioase construite de daci cu ajutorul extratereştrilor. Dacomanie! Am încercat să culegem cîteva asemenea elucubraţii. Vladimir Brilinsky, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, povesteşte cum e să aperi patrimoniul de cei care, din prea multă iubire, îl distrug. 
 
● Dar cum e exploatată această dacomanie? În ce măsură cei care întreţin siturile dacice reuşesc să le şi pună în valoare astfel încît să obţină un profit din turism? Ce fac muzeele pentru a-şi expune colecţiile de obiecte de pe vremea civilizaţiei dacice? – se întreabă retoric Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor. Din păcate, muzeografii, arheologii, istoricii – adevăraţii specialişti în istoria antică – nu reuşesc să influenţeze opinia publică, să propună dezbateri pe marginea descoperirilor, să stîrnească un interes ştiinţific al publicului larg cu privire la istoria dacică. 
 
● Şi istoria limbii e oarecum necunoscută. L-am rugat pe Radu Borza să ne facă o listă cu toate cuvintele dacice din limba română. n În logica dacomanilor, Astérix ar putea fi fratele dacilor. Şi atunci cum de nu avem şi noi un personaj de bandă desenată la fel de haios ca invincibilul gal imaginat de Goscinny şi Uderzo? Dilema veche vă propune, pentru prima dată, o bandă desenată despre un fel de istorie a dacilor.
 
Ilustraţie realizată de Ion BARBU