Mic exerciţiu de gospodărit urban

Valentina BÂCU
Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Mic exerciţiu de gospodărit urban jpeg

La ţară, toamna are culoare şi miros. De parcă s-ar pregăti de sărbătoare. Şi într-un fel, aşa şi este, fiindcă e timpul să arăţi cît de mult şi de bine ai roadele peste an. Este momentul în care toate rudele se reunesc în jurul gospodăriei, pentru roadele cîmpului. Pentru că nu s-au mai văzut din primăvară sau din toamna trecută, vorba curge domol, iar munca parcă se îmblînzeşte. Cum să fie altfel, cînd mustul este dulce şi bun, magiunul fierbe răspîndind arome dumnezeieşti în tot satul, gutuile, merele şi perele sînt frumos aranjate în coşurile pline ochi sau în beci, porumbul umple bătătura şi iarna pare hăt departe?

La oraş, însă, toamna nu este aşteptată cu atîta bucurie. Casa nu se umple de rude care să ajute la pregătirile de iarnă; în schimb, fiecare gospodină este prinsă de frenezia reorganizării întregului apartament. Moment în care copiii devin brusc interesaţi mai mult de şcoală şi de plimbări cu bicicleta, soţul îşi aminteşte de vizitele pe care le-a tot amînat, iar tu rămîi faţă în faţă cu zecile de cutii de la IKEA, care nu-ţi mai par prietene în momentul în care trebuie să reorganizezi întreaga garderobă a familei.

Haine vechi, haine noi, haine de dat, haine de vară, haine de iarnă... îţi spui că nu ai cum să te încurci dacă le aranjezi pe categorii, etichetezi cutiile şi dai de veste prietenelor pe Facebook că organizezi un free shop pentru hainele care nu-ţi mai trebuie. Dar după cîteva zile (în cazul cel mai bun, fiindcă această operaţiune se poate întinde pe cîteva săptămîni), te declari învinsă în faţa celor cinci munţi de haine care se înalţă zi de zi. Şi atunci, hotărăşti să recurgi la măsuri drastice (cum ar fi să renunţi la puloverul albastru din liceu, pe care însă nu-l mai porţi de vreo zece ani, dar pe care te-ai obişnuit să-l muţi din cutie în cutie, an de an). În schimb, nu poţi renunţa la hainele copiilor, care păstrează în ele, încă, amintirea unui moment important din viaţa în trei, apoi în patru. Cele mai multe poartă şi pete ori un petic în genunchi, dar încă nu te simţi pregătită să renunţi la ele, aşa că le aranjezi frumos în cutie. Pentru ca la primăvară să le rearanjezi, testîndu-ţi memoria, uimindu-te din nou cît de mult au crescut copiii. Pe care acum încerci să-i ademeneşti la treburile gospodăreşti.

Cel mai simplu şi interesant (crezi tu) ar fi să reorganizezi micuţa grădină de pe balcon, ignorată pe timp de vară şi care arată de nerecunoscut. Aşa că pregăteşti un atelier de grădinărit. La care să participe şi puştiul de 1 an, dar şi cel de 7. Pe cel mic îl încurajezi să se joace cu pămîntul de flori în cîteva ghivece goale şi să cureţe frunzele uscate ale florilor, activităţi care îl încîntă foarte mult, preţ de cîteva minute. Dar, ca orice joacă de copil, aceasta implică şi multă dezordine, fiindcă pămîntul devine mai interesant dacă e ud, iar stropitoarea udă mai mult gresia de pe balcon decît ghiveciul. Apa de pe balcon se transformă într-o baltă pentru micul grădinar, în care sare de zor, iar pămîntul de flori se întinde peste tot – pe gresie, faianţă, haine, faţă. Puştiul de 7 ani, care a terminat de plantat floarea pe care urmează să o îngrijească, se alătură săritului. Iar tu ai două posibilităţi: fie te alături lor şi întreţii voia bună, fie îi scoţi de pe balcon, punînd capăt distracţiei. În ambele situaţii, operaţiunea de grădinărit este încheiată pe ziua de azi. Promiţi s-o reiei mîine, dar fără ajutoare.

La bucătărie, lucrurile ar trebui să fie mai simple. Îţi aminteşti cum asistai în copilărie la pregătirea murăturilor – aveai voie să le aranjezi, dar într-o anumită ordine, să nu rămînă goluri prea mari în borcan, după care te retrăgeai într-un colţ, fără a-i încurca pe cei mari. La dulceaţă, aveai voie să pregăteşti bucăţile de celofan pe care mama le lipea bine pe buza borcanelor încă aburinde. Îţi propui să-i implici mai mult pe copiii tăi în aceste activităţi. Aşa că îi laşi să-şi testeze creativitatea în faţa borcanelor cu murături, fără a interveni în vreun fel, doar la final, etichetînd borcanele cu numele micilor artişti bucătari. Mizezi, pe ascuns, pe faptul că se vor plictisi la un moment dat şi vei putea continua activitatea de una singură. Între timp, cauţi un loc potrivit pentru depozitarea primei tale producţii de toamnă. Oricît de mult ai încerca, însă, nu ai cum să găseşti un colţ neutilizat în toată bucătăria. Aşa că recurgi la o soluţie provizorie, îţi spui. Între rafturile de pe balcon care adăpostesc colecţia de Dilema veche şi reviste franţuzeşti, ai acum un raft de borcane cu dulceaţă, compot, zacuscă şi murături. Făcute de tine.

Şi mai ai satisfacţia că mica ta gospodărie este pregătită de toamnă. Şi că ai reuşit, ocolind cuvîntul „muncă“, să-i implici pe toţi membrii familiei. La fel ca în copilărie, la ţară. Doar că acum, toamna nu are culoare, ci doar miros. Iar constatarea puştiului de 7 ani te pune pe gînduri: „Mama, toamna asta miroase a murături de la un capăt la altul al oraşului!“

Valentina Bâcu este specialistă în comunicare şi imagine, pune la cale proiecte culturale şi educaţionale în cadrul Asociaţiei „Cîte-n lună şi-n mansardă“, al cărei membru fondator şi preşedinte este.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ruble foto shutterstock
Băncile rusești se pregătesc pentru un val de neplată a creditelor, pe fondul unei datorii de 16,3 miliarde de euro
nflația se menține în jurul valorii de 9%, motiv pentru care Banca Centrală a Rusiei a fost forțată să majoreze ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.
Bărbat arestat preventiv după ce a amenințat doi polițiști mp4 thumbnail png
„Vino tu mâine și îmi închide tarabă, că te omor acolo”. Bărbat arestat preventiv după ce a amenințat mai mulți polițiști pe Facebook
Un bărbat din Prahova, care a amenintat cu moartea doi politisti, pe rețelele de socializare, a fost săltat la câteva zile distanță de oamenii legii. El a fost arestat preventiv, marți, pentru ultraj.
Partenon din Acropole - Atena Foto Daciana Stoica
Valul critic de caniculă pârjolește Europa: Muncitorii au oprit lucrul, turiștii caută răcoarea, în timp ce pompierii se luptă cu flăcările
Grecia și celelalte țări din regiunea balcanică au fost marți, 22 iulie, sufocate de cel de-al treilea val de căldură al verii. Muncitorii au oprit lucrul, pompierii au luptat cu flăcările, iar orașele s-au confruntat cu pene de curent.
image png
Ce se întâmplă cu Ruby? De ce a „dispărut” din lumina reflectoarelor: „De ce să încarc lumea cu problemele mele?”
Ruby, una dintre cele mai efervescente cântărețe ale showbzi-ului românesc, și-a îngrijorat fanii cu lipsa din mediul online și de la diverse evenimente mondene. Deși zilnic furniza conținut urmăritorilor săi, iată că ceva s-a întâmplat cu vedeta noastră. Despre ce este vorba, a spus chiar ea.
Cătălin Predoiu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Predoiu, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI): „Apărarea civilă și militară trebuie integrate după model NATO”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat marți, 22 iulie, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Copenhaga, Danemarca.
Piedone la Promenada FOTO captura ANPC png
Când ar putea să fie schimbat Piedone din funcția de președinte al ANPC. Dogioiu: „Cazul va fi analizat”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Dogioiu, a afirmat marți seara că premierul Ilie Bolojan va analiza cazul preşedintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone.
piedone perchezitii inquam jpg
Piedone a sunat la hotelul lui Rușanu și a anunțat că vine în control. Stenograme DNA: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate”
Potrivit unor stenograme, Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), și-a anunțat controlul la Hotelul International din Sinaia. El a sunat un angajat vechi al unității: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă”.
sorin grindeanu si dragos anastasiu colaj foto facebook png
Vicepremierul Anastasiu răspunde acuzațiilor lui Grindeanu cu privire la „grupul de influență” de la Guvern: „Vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia”
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a răspuns, marți, 22 iulie, acuzațiilor liderului PSD Sorin Grindeanu, care a declarat că ar exista un grup de lucru la Guvern cu oameni din privat care fac „trafic de influență”.
horoscop png
Horoscop miercuri, 23 iulie. Gemenii trebuie să facă alegeri cu inima, iar Vărsătorii trec totul prin filtrul emoțiilor
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 23 iulie.