ANNOUNCER (voce masculină caldă, adîncă): Uneori, cu toții ne simțim singuri. Și cu toții avem nevoie de un suflet alături de noi, care să ne spună o vorbă blîndă sau o glumă haioasă, sau cu care să vorbim pur și simplu despre ce se mai întîmplă prin lume. (tonul devine brusc promoțional) De acum înainte, singurătatea ta aparține trecutului! Cumpără-ți chiar astăzi oaia vorbitoare Miorița! Un tovarăș de nădejde pentru orice situație, alături de care nu te vei plictisi niciodată! Vrei să știi cele mai noi bîrfe și clevetiri din vecini? Oaia vorbitoare Miorița ți le spune cît ai zice pește! Simți că se uneltește un complot împotriva ta? Oaia vorbitoare Miorița este spionul perfect! N-ai pe cine să însărcinezi cu pregătirea funeraliilor tale? Oaia vorbitoare Miorița îți stă cu plăcere la dispoziție! Ai nevoie de un sfat de viață? Oaia vorbitoare Miorița le știe pe toate! Iată ce zic utilizatorii:

FEMEIE: (voce feminină, 30-35, emo­ționată, dicție imperfectă): Mi-am luat oaia Miorița pentru că bănuiam că soțul mă înșală cu cea mai bună prietenă, și… după scurt timp, oaia Miorița mi-a confirmat bănuielile. Acum, cînd soțul e plecat la… la cealaltă, oaia Miorița îmi șterge lacrimile și încearcă să mă înveselească! Nici nu știu ce m-aș face fără ea!

BĂTRÎN (voce masculină, 70-75, pierdută, bolnăvicioasă, abia se înțelege): Am făcut cancer acum șase luni. Am încercat să-i spun nevesti-mii ce model de sicriu să-mi ia, ce vorbe să spună popa… dar n am avut cu cine să mă înțeleg, ea tot zicea că să mă duc la spital să mă operez. Da’ de ce să mă operez? Nu mai bine las lucrurile orînduite cumsecade? Așa că mi-am luat oaia vorbitoare Miorița și i-am spus ce și cum. Nici măcar n-a fost nevoie să repet, a înțeles totul imediat și sînt convins că o să am o înmormîntare cum n-a mai avut nimeni la noi în oraș!

BĂRBAT: (voce masculină, 40 45, serioasă, cumpătată): Mi-am deschis un magazin de electrocasnice împreună cu cumnatul meu și cu încă un amic al lui. La început lucrurile mergeau bine, ne înțelegeam bine, dar apoi mi-am luat oaia vorbitoare Miorița și am aflat că cumnatul și cu prietenul lui plănuiau să mă ucidă. Că, vezi Doamne, eu fiind acționarul majoritar la noi, că am făcut un împrumut la bancă, îmi iau o parte prea mare din profit. Oaia vorbitoare Miorița m-a sfătuit să-mi iau un cîine și să fiu vigilent, a fost un sfat bun, cu siguranță că mi-ar fi folosit. Dar nu fac eu d-astea, nu umblu cu tertipuri, acum ce-o fi o fi, am înțeles că mîine or să-mi vină de hac cei doi, asta e, n-am ce să-i fac, așa-i viața.

ANNOUNCER (entuziast): După cum vezi, oaia vorbitoare Miorița este de folos în orice situație! Comandă chiar astăzi oaia vorbitoare Miorița, la doar 349 de lei, TVA inclus! Oaia vorbitoare Miorița, un produs 100% românesc, este antidotul perfect pentru singurătate, nesiguranță, paranoia sau plictiseală!

DISCLAIMER (voce masculină grăbită, cu timbru enervant; a se citi cît se poate de repede): Producătorul nu garantează pentru daune și pagube produse de oaia vorbitoare Miorița; produsul poate amplifica anumite boli psihice preexistente ale cumpărătorului; oaia vorbitoare Miorița poate vorbi pînă la 72 de ore fără oprire; producătorul nu oferă garanție pentru produs; oaia vorbitoare Miorița nu este destinată consumului alimentar; oaia vorbitoare Miorița este o entitate fără personalitate juridică și nu poate fi desemnată drept executor testamentar. 

Alex Tocilescu este scriitor.

Foto: flickr