Nu avea vîrstă

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Nu avea vîrstă jpeg

Ne-am intersectat în redacția Dilemei, pe vremea cînd eu eram încă studentă la master și îi ajutam pe colegii mei la suplimentul Vineri al revistei. Citeam ce scria, dar n-am avut curaj să vorbesc cu el atunci. Oricum, mi se părea atît de flamboaiant și de colorat, că m-aș fi îndoit că m‑ar fi putut remarca în vreun fel. Am vorbit prima dată în redacția Observatorului cultural, unde am lucrat după ce am terminat facultatea, iar el venea aproape săptămînal. Umplea încăperea cu vocea lui ușor pițigăiată și mi se părea că poveștile despre festivalurile de film din străinătate și orașele pe care le vedea îl făceau omul cel mai cool pe care îl întîlnisem. Printr-o întîmplare, am ajuns apoi să locuim în același bloc cu patru etaje: el la unu, prietenul nostru Mihai Chirilov la trei, iar eu la patru. Așa se face că, odată creat acest mic grup de oameni, care ne simpatizam deja, am devenit din ce în ce mai apropiați. Am creat o comunitate ca în Seinfeld și ne-am bucurat de această vecinătate cîțiva ani buni. Parisul l-am descoperit împreună și Lisabona tot el ne-a convins că e musai s-o vizităm. Am făcut schimb de cărți, am rîs, am dansat, am băut vin și am mîncat împreună. Plecările lui din ce în ce mai lungi în ultima perioadă de viață nu m-au pregătit pentru cea finală. Am păstrat optsprezece cartoline pe care ni le-a trimis din diverse colțuri ale lumii. E el în fiecare dintre rîndurile scrise. Nu știu cum reușește.

Trec în continuare, zi de zi, pe lîngă ușa lui. Chiar dacă am văzut muncitorii care au renovat garsoniera și acum sînt acolo niște vecini noi, pentru mine „locul“ lui a rămas intact. Aș putea să spun cu ochii închiși cum sînt aranjate cărțile și cum se uită Marilyn spre canapea. Unde e volumul À la recherche du temps perdu și unde își ține fotografiile. Ce se vede pe geamul mic, de lîngă birou, și cum stă tava de argint pe un geamantan vechi, maron.

Leo ar ar fi avut azi 60 de ani. Pentru mine el nu avea vîrstă nici cînd trăia. Era o prezență atît de familiară, cu toate contrastele ei: și un puști rebel și încăpățînat, și un domn înțelept, și un dandy pretențios și rafinat, și un prieten care putea face să te simți special cît timp stăteai cu el, și un băiețel care și-a dorit să-și cunoască tatăl.

Dosarul de acum de la această idee a plecat: cum ni-l amintim și ce am păstrat din toți acei Leo pe care i-am cunoscut. Sînt doar cîteva mărturii ale acestei călătorii pe care a făcut-o alături de cîțiva oameni care l-au cunoscut și l-au citit de-a lungul timpului.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

protest al lunguletu    foto FB bazinul legumicol lunguletu jpg
Îndemn la răzmeriță la Lungulețu. Fermierii reclamă abuzuri, Apele Române spun că apa bucureștenilor este în pericol
Un protest spontan a avut loc miercuri, 16 iulie, înainte de prânz, în fața primăriei din Lungulețu, Dâmbovița. Fermierii din zonă vorbesc de abuzuri, Apele Române îi acuză în schimb pe legumicultori de furt de apă din râu, care ar pune în pericol aprovizionarea APA NOVA.
GGG1 gif
Continuă căutările pentru capturarea individului care și-a ucis și incendiat iubita. Apropiați ai criminalului, aduși la poliție
Emil Gânj, bărbatul suspectat că și-a ucis și incendiat iubita, este căutat de poliție iar miercuri polițiștii au descins în 17 locații.
Alexandru Rogobete FOTO gov.ro
Medicii care pleacă din spital în timpul programului pentru a lucra „la privat” riscă să fie concediați. Schimbare importantă pentru rezidenți
Ministrul Sănătății avertizează că medicii care părăsesc spitalul public în timpul programului pentru a lucra în privat riscă să fie concediați şi anunţă schimbări şi pentru rezidenţi.
Cristi Chivu (Facebook) jpg
Colonel SBU  împușcat la Kiev FOTO Profimedia jpg
Un grup extremist bănuit de legături cu Kremlinul avertizează că uciderea colonelului SBU „este doar începutul”
Aripa ucraineană a unei organizații teroriste de extremă dreapta, bănuită de legături cu Rusia, susține că a avut un rol în asasinatul comis asupra unui ofițer de informații al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) la Kiev, relatează The Guardian.
AQNkhukiK808i401FD2MT bxbeSUyQsveoZZRciJL86snZTH1yNLi1ZSnlZMPg6a631Lff31IZQk9XukSdRGp4hGgrQ1SoIwoFUpDEJnVg mp4 thumbnail png
Un nou accident mortal în Olt. Un adolescent a decedat, un altul este grav rănit
Un nou accident rutier grav s-a produs în județul Olt, un adolescent de 17 ani, care conducea un scuter, decedând. Un alt adolescent a fost preluat de către un elicopter SMURD și transportat în stare gravă la spital.
georgescu jpg
Fanii lui Călin Georgescu, entuziasmați că „avocata” lui Trump, Stormy Daniels, vine în România. „Doamne ajută!”
O postare a devenit virală pe Facebook și TikTok, mai ales în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu, după ce s-a menționat că Stormy Daniels, „celebra avocată a lui Donald Trump”, ar urma să vină în România pe „31 septembrie” pentru a-l apăra pe Călin Georgescu.
esca 88 webp
Andreea Esca, apariție inedită la bazin alături de o fostă campioană olimpică la natație. Cum arată vedeta PRO TV în costum de baie la 52 de ani. FOTO
Andreea Esca și Camelia Potec au atras atenția la bazin, unde au fost surprinse într-un moment amuzant și relaxat. Cele două se antrenează împreună, iar apariția lor inedită a stârnit aprecierea fanilor.
muncitori străini
România angajează muncitori străini pentru că ai noștri nu vor să muncească cu forme legale. Deficitul de forță de muncă este de peste 600.000
Angajatorii români încearcă să acopere cu muncitori aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.000 de persoane, în condiţiile în care la ora actuală peste 500.000 de oameni activi nu sunt în câmpul muncii.