O dramoletă

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
O dramoletă jpeg

- argument -

Undeva într-o ţară săracă, în care bugetul pentru cultură se ridică (mai precis: coboară) la 0,12% din PIB; asta înseamnă zero virgulă ceva din nimic. Majoritatea teatrelor sînt finanţate de autorităţile locale; încasările din bilete acoperă o parte neînsemnată din cheltuielile de funcţionare ale teatrelor; şcolile de teatru produc actori pe bandă rulantă – mult mai mulţi decît ar putea angaja teatrele, care au o schemă fixă de personal.

Personajele: FUNCŢIONARUL, REGIZORUL (genial, deci neînţeles), SPECTATORII (mulţi, dar cam săraci cu duhul)
REGIZORUL (cu emfază): Am nevoie de un buget generos, de soluţii de finanţare flexibile, de actori buni, de timp pentru producţie. Spectacolele bune costă bani – iar autorităţile trebuie să-şi asume aceste costuri. Ca să mă pot concentra asupra artei îmi trebuie un mediu prietenos, în care să n-am de-a face cu treburi birocratice şi să nu fiu evaluat precum un angajat la fabrica de chibrituri. De la „fiecăruia după buget“ la „fiecăruia după nevoi“ – aceasta ar trebui să fie filozofia funcţionarilor culturali. „Artă pentru artă“ e un concept perimat. În teatru se lucrează cu (şi de) plăcere, dar pe bani!

FUNCŢIONARUL (scoţînd limba de lemn): E criză. Cheltuielile trebuie reduse cu orice preţ. E nevoie de responsabilitate în cheltuirea banului public. Şi de criterii de evaluare ale actului artistic. În instituţii trebuie reduse schemele de personal pentru a eficientiza prestaţia. Grilele de salarizare să corespundă performanţelor. Iar fişele de pontaj să fie introduse la scară largă în toate instituţiile teatrale. La fel ca peste tot în serviciile publice, şi în teatru trebuie adoptat un sistem de coplată: beneficiarii acestor servicii trebuie să se obişnuiască să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru fiecare spectacol – că doar n-o să plătească pentru ei contribuabilii cinstiţi care nu accesează acest serviciu.

SPECTATORUL (vădit dezgustat): Vreau teatru accesibil. Adică bilete ieftine la spectacole pe înţeles. Dar şi: creaţii originale, decoruri somptuoase, efecte speciale, fotolii confortabile. Plus distracţie – că doar de-aia plătesc bilet, să mă distrez, de dormit pot să dorm şi acasă, în faţa televizorului.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Russkaya Obshchina jpg
Patrule paralele: cum au ajuns grupările naționaliste să înlocuiască poliția pe străzile Rusiei
Pe fondul unui deficit grav de personal în structurile de ordine publică, grupuri de patrulare naționalistă preiau controlul în tot mai multe orașe rusești, scrie The Wall Street Journal .
Nadia Comaneci 18 iulie 1976 primul 10 FOTO AP
18 iulie: Ziua în care Nadia Comăneci a uimit lumea, după ce a obținut primul 10 perfect din istoria gimnasticii artistice
La 18 iulie 1918 s-a născut Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud. Tot într-o zi de 18 iulie au venit pe lume actorul Florin Piersic Jr. și vedeta de televiziune Andreea Raicu.
Felix Baumgartner png FOTO Facebook
Prima imagine de la locul unde Felix Baumgartner și-a dat ultima suflare. Detalii cutremurătoare despre ultimele momente din viața partenerului Mihaelei Rădulescu
O veste tragică a venit joi seară din Italia: Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac cunoscut pentru săritura sa din stratosferă în 2012, a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui accident de paragliding la Porto Sant’Elpidio.
Mihaela Radulescu, foto Instagram jpg
Cine au fost bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Vedeta fost căsătorită de trei ori înainte de relația cu Felix Baumgartner
Viata amoroasă a Mihaelei Rădulescu a fost una plină cu suișuri și coborâșuri până să îl cunoască pe Felix Baumgartner. Vedeta a fost căsătorită de trei ori și a avut mai multe relații celebre, care au ținut primele pagini ale ziarelor.
soldati rusi
Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată
În estul Ucrainei, în zona localității Panteleimonivka (regiunea Donețk), cel puțin patru militari ruși ar fi decedat în urma ingerării unor lichide suspectate că ar fi fost contaminate, într-un posibil act de sabotaj.
Regina Camilla a implinit 78 de ani, foto Instagram jpg
Regina Camilla a implinit 78 de ani. Cum apare îmbrăcată Majestatea Sa în portretul aniversar
Regina Camilla a împlinit 78 de ani. Cu această ocazie, Palatul Buckingham a publicat un portret oficial cu soția Regelui Charles al III-lea, în care aceasta apare zâmbitoare, într-o ținută lejeră.
insta (2) jpeg
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că a murit Felix Baumgartner. Ce scrie presa din Austria
Felix Baumgartner, faimosul sportiv austriac cunoscut pentru spectaculoasa sa cădere din stratosferă din 2012, a murit la 56 de ani într-un tragic accident de parapantă petrecut în Porto Sant’Elpidio, Italia. De unde a aflat Mihaela Rădulescu despre tragedie?
Sală inundată la Academia de Poliție 17 iulie 2025 mp4 thumbnail png
Inundații majore la Academia de Poliție: acoperișul a fost luat de vânt, iar în săli a turnat cu găleata. Reacția MAI
Ministerul Afacerilor Interne a reacționat în urma a apariției în spațiul public a informațiilor privind situația clădirii Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost avariată în urma fenomenelor meteorologice care au afectat Capitala joi după amiază.
denivelare pod braila FOTO captura video Youtube webp
Podul din România care riscă să se prăbușească: „A început să se clatine!” VIDEO
Dorian Curcanu, consilier municipal din partea USR Arad, atrage atenția asupra riscurilor asociate noului pod construit peste râul Mureș. Deși investiția depășește 165 de milioane de lei, lucrarea nu a fost recepționată oficial din cauza unor probleme tehnice.