Offshore Leaks

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Offshore Leaks jpeg

În primăvară, mai multe ziare europene, printre care Le Monde, au iniţiat o campanie de dezvăluiri despre titularii de conturi offshore. Seria de articole publicate sub genericul „Offshore Leaks“ a arătat, pentru prima dată într-o manieră coerentă şi concertată, cît de amplu e fenomenul, peste tot în Europa occidentală. Asta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru supravieţuirea sistemelor noastre politice – consideră şefa redacţiei Le Monde, Natalie Nougayrède.

„Cîte nu am auzit imediat după convulsiile financiare mondiale din 2007-2008! Lozinci cu duiumul: lumea financiară va fi mai bine reglementată, paradisurile fiscale vor fi îngenuncheate – pe scurt, vom termina cu găurile negre ale unui sistem care muşamalizează toate abuzurile. Concluziile unui G20 desfăşurat la Londra se doreau chiar a fi foarte virtuoase, o virtute închipuită. Statele acestui cenaclu promiteau «măsuri împotriva paradisurilor fiscale», fluturînd ameninţarea sancţiunilor, şi se angajau în faţa oricui credea că «timpurile secretului bancar şerauţ  apuse.» După criza care tocmai a zguduit Ciprul, bastion offshore îndrăgit de oligarhii ruşi şi de către alţi iubitori de opacitate în gestionarea afacerilor proprii, iată-ne, în Franţa, în bulboana cazului Cahuzac, un scandal de stat care readuce la lumina zilei subiectul integrităţii şi al transparenţei elementare, indispensabile din partea oricărui politician, cu atît mai mult din partea unui politician de înalt nivel. (...)

Expunerea de cazuri individuale, oricît de spectaculoase ar fi ele, nu trebuie să mascheze problema de fond: paradisurile fiscale reprezintă o ameninţare pentru democraţie. Ele subminează statul de drept prin promovarea disimulării. Ele sînt chilipiruri absolute pentru fraudatorii de toate soiurile. Ele favorizează deturnarea de resurse publice în statele în care darea de mită şi corupţia sînt în floare. În acest univers de creativitate juridică nemărginită, în spatele acestor societăţi-paravan sînt dosite sume colosale. Particulari bogaţi ar deţine, în total, echivalentul produsului intern brut al Statelor Unite ale Americii şi al Japoniei laolaltă.

Nimeni nu va putea pretinde, în lumina acestei anchete, că liderii politici, în ciuda spuselor lor, au căutat cu adevărat mijloacele de a acţiona. Este urgent să consolidăm reglementările, mijloacele de control, cooperarea transfrontalieră. Lupta împotriva spălării banilor trece prin acestea. Astfel, băncile occidentale atît de amatoare de sisteme opace nu vor mai putea fi zgîrcite cu răspunsurile clare. Cel puţin dacă vor, în ceasul crizei, să li se acorde credit pentru profesiile lor de credinţă despre «etică».“

Printre numele vehiculate în „Offshore Leaks“ se numără trezorierul campaniei preşedintelui francez François Hollande – Jean Jacques Augier; preşedintele Azerbaidjanului; soţia vicepremierului Rusiei, Igor Shuvalov; Maria Imelda Marcos Manotoc – fiica fostului preşedinte al Filipinelor, Ferdinand Marcos; şi playboy-ul şi omul de afaceri german Günter Sachs. (după presseurop.eu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg
N-ai mai mâncat omleta aşa! Frittata cu pește și legume
Clasica omletă îţi pare banală şi ai vrea ceva diferit? Această frittata merită încercată! Preparată de seara pentru a nu sta prea mult în bucătărie dimineaţa, este săţioasă şi-ţi dă energie pentru o zi întreagă.
banner Zoli Toth jpg
Donald Trump Friedrich Merz Biroul Oval 4 FOTO EPA EFE jpg
Germania va juca „un rol decisiv” în acordul SUA-NATO privind furnizarea de arme Ucrainei
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat luni că Germania va juca un „rol decisiv” în noul acord încheiat între NATO și SUA privind furnizarea de arme Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei, relatează AFP.
Gabriel Liiceanu wikipedia jpg
ChatGPT l-a lăsat perplex pe filosoful Gabriel Liiceanu. „M-am speriat teribil”
Filosoful Gabriel Liiceanu a mărturisit că s-a arătat „speriat” după ce ChatGPT i-a dat un răspuns „inteligent, cu parfum demonic, plin de umor și sarcasm”, atunci când l-a întrebat cu privire la numele unui personaj din romanul „Demonii”, scris de Feodor Dostoievski.
Denîs Şmîhal -nominalizat ministrul apărării FOTO EPA EFE
Remaniere guvernamentală în Ucraina. Zelenski îl nominalizează pe actualul premier în funcția de ministru al apărării
Volodimir Zelenski l-a nominalizat pe premierul în exercițiu Denîs Şmîhal în funcţia de ministru al Apărării, în cadrul primei remanieri de amploare a guvernului de la Kiev.
image png
Mihaela Bilic spune adevărul despre paiele din carton. Este sau nu sănătos să le folosim?
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, aduce în discuție un subiect de mare interes. Aceasta atrage atenția asupra reciclării - mai exact, folosirea paielor din carton.
CLICK RO priscilla du preez zprIOk vHQE unsplash jpg
Roșiile galbene: cum să le integrezi în rețete clasice fără să le strici farmecul
Roșiile galbene reprezintă una dintre cele mai fascinante descoperiri culinare pe care le poți face în propria bucătărie, transformând preparatele obișnuite în adevărate opere de artă gastronomică. Aceste fructe spectaculoase, cu nuanța lor solară și gustul delicat, îți oferă șansa să reinventezi re
CTP, foto Facebook CTP jpg
„Contează la oameni slabi de minte”. CTP explică de ce Simion a repetat obsesiv cuvintele „cinci vicepremieri” în discursul de la moțiune
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat discursul pe care George Simion l-a avut în Parlament, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură la adresa guvernului Bolojan, în care a repetat obsesiv cuvintele „cinci vicepremieri”.
George Simion FOTO EPA-EFE
AUR contestă la CCR „legea austerității”: „Este toxică și neconstituțională. Vom continua cu toate armele legale și democratice posibile”
AUR a atacat la Curtea Constituțională legea austerității adoptată prin angajarea răspunderii de către Guvernul Bolojan, după ce moţiunea sa împotriva pachetului fiscal a fost respinsă în Parlament.