Plicul

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Plicul jpeg

- argument -

Unii sînt de părere că şpaga este, pentru un sistem obişnuit cu corupţia, precum o tumoră inoperabilă. O formaţiune malignă care s-a ataşat de un organ sănătos, de prea mult timp, şi este deja mult prea vascularizată ca s-o mai poţi îndepărta, fără a distruge întregul sistem. Alţii, ale căror voci se fac din ce în ce mai auzite, condamnă cutuma plăţilor informale, la fel de vehement cum ai condamna o ucidere din culpă. Căci şpaga nu este un mecanism prin care „se ung“ rotiţele greoaie ale unui sistem învechit, ci un instrument periculos care, vizînd doar interesul personal, exclude orice etică, atentînd, direct sau indirect, la siguranţa naţională.

Ecourile acestor voci există. Justiţia începe să funcţioneze fără ham politic. Societatea civilă se face simţită, nu doar prin discursuri, ci prin fapte concrete (e suficient doar să vizitaţi site-ul www.piatadespaga.ro ca să descoperiţi cum poţi lupta, real, nu doar din vorbe, contra corupţiei).

Cu toate acestea, mentalitatea generală e încă greu de urnit. Lipsa de informaţii ne lasă la îndemîna manipulărilor. Mediatic, ni se canalizează frustrările într-un mod eronat, dîndu-ni-se exemple izolate care înlocuiesc analize pertinente ale fenomenului. Periodic, în loc de dezbateri despre realele probleme din sistemele de bază ale societăţii (sănătate, educaţie, justiţie), avem parte de reportaje şi ştiri „de ultimă oră“ despre un profesor care „bagă mîna în fondul clasei“; despre un medic care „cere plicul ca să facă o cezariană“; despre un poliţist care dă carnetul de condus contra unor „mici atenţii“. Publicul se lasă astfel gîdilat de poveşti minore de glorie justiţiară, dîndu-i-se impresia că, de acum, lucrurile vor merge în învăţămînt sau în sănătate, doar pentru că la ştiri a mai fost demascat cîte unul care a luat şpagă. În schimb, cînd justiţia prinde un peşte gras, cînd vreun politician sau om de afaceri este condamnat pentru luare sau dare de mită, ni se sugerează, deloc discret, că aici ar fi vorba despre o răzbunare politică, nu de faptul că în sfîrşit avem o justiţie independentă.

Ce se întîmplă, aşadar, cînd accentul este pus în mod greşit? Cînd sîntem persuadaţi că profesorii sau doctorii nu merită „salarii decente“ pentru că oricum „îşi trag“ vile din şpăgi, meditaţii şi alte atenţii – pui pe tapet lacunele şi problemele sistemului sau doar personifici, facil şi sumar, un fenomen mult mai complex?

Canalizînd frustrările, în acest mod superficial, dînd doar exemple de suprafaţă, vei reuşi să vindeci tumora, sau, aplicînd doar un plasture pe deasupra, nu faci decît să întreţii, de fapt, putreziciunea dinlăuntru?

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Impactul fenomenelor meteorologice severe asupra patrimoniului din Sinaia (© Ministerul Culturii)
Patrimoniul din Sinaia, afectat de fenomene meteorologice severe
În urma fenomenelor meteorologice extreme care au afectat orașul Sinaia și împrejurimile, Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), a inițiat demersuri pentru evaluarea situației patrimoniului cultural din zonă.
Donald Trump Casa Albă FOTO Profimedia jpg
Donald Trump impune noi taxe vamale majorate pentru alte șase țări, printre care R. Moldova: „Nu vor exista alte amânări”
Statele Unite impun tarife de până la 40% pentru exporturile din mai multe țări, inclusiv Moldova, începând cu 1 august.
cub constantin enceanu png
Constantin Enceanu muncește toată vara! Ce sumă mare câștigă, pe minut, din muzică? Cât costă ciorba de curcan și supa de praz, la localul familiei?
Constantin Enceanu muncește toată vara! Cât câștigă, pe minut, din muzică? La ce preț vinde ciorba de curcan și supa de praz, la localul familiei?
Castelul Peleș (foto: Historia)
Castelul Peleș, afectat de furtuna care a lovit Sinaia. Ministerul Culturii evaluează pagubele produse
Ministerul Culturii a transmis miercuri, 9 iulie, că evaluează situația patrimoniului cultural din Sinaia, afectat de fenomenele meteo extreme.
Insula Ada-Kaleh, în secolul XIX. Gravură de Auguste Dieudonne (© Muzeul Municipiului București)
Pe Dunăre în secolul XIX: insula Ada-Kaleh
În 1865, cu mai bine de un secol înainte de dispariția sub apele Dunării a insulei Ada-Kaleh, un gravor francez, Auguste Dieudonne Lancelot, care explora lumea de pe malurile Dunării, a imortalizat-o într-o schiță.
Robert Francis Kennedy Jr FOTO EPA-EFE
Robert F. Kennedy Jr. promovează o companie alimentară cu produse ultraprocesate. Mesele ajung la pacienți recent externați
Secretarul pentru sănătate al Statelor Unite, Robert F. Kennedy Jr., a lăudat luni o companie care oferă mese la 7 dolari bucata, livrate direct la domiciliul beneficiarilor de programe guvernamentale precum Medicaid și Medicare.
furtuna 2 jpg
Fenomenele meteo extreme au devenit o normalitate în România. Climatolog: „Ar trebui să ne obişnuim cu astfel de episoade”
Fenomenele meteorologice extreme au devenit o normalitate în țara noastră. Specialiștii avertizează că astfel de episoade vor fi din ce în ce mai dese.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orbán o atacă pe Ursula von der Leyen înaintea votului decisiv din Parlamentul European: „E timpul să pleci”
Premierul Ungariei își întețește retorica împotriva șefei Comisiei Europene, pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de conducerea Uniunii Europene.
Bombardamente Fâșia Gaza FOTO PROFIMEDIA jpg
Locuitorii din Gaza resping planul de relocare al lui Trump și Netanyahu: „Aceasta este țara mea”
Cu ocazia vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu, luni, la Casa Albă, a fost readusă în prim-plan o inițiativă controversată de a reloca populația din Fâșia Gaza în alte țări din regiune.