Poezia e în stradă

Cristian NEAGOE
Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Poezia e în stradă jpeg

„Te iubesc!“, zice el. „Ah, spune-mi-o cu pietre din pavaj...“, îi cere ea. E un fragment de dialog înregistrat pe zidurile Parisului în luna mai a anului 1968. Adevărata dragoste era atunci revoluţionară, iar fetele îi adorau pe băieţii care ştiau să lupte. Pe 15 ianuarie 2012, s-a consumat multă iubire şi în Bucureşti, strigată cu pietre din pavajul Centrului Istoric, şoptită cu bastoane din echipamentul Jandarmeriei. România nu a avut niciodată un Mai ’68, o revoltă în care studenţii, intelectualii şi artiştii să îşi ceară dreptul la imposibil („Soyez réalistes, demandez l’impossible!“). Ianuarie 2012 a părut momentul potrivit pentru mai – şaişoptul nostru.

Pe 19 ianuarie vorbeam pe chat cu Larisa Crunţeanu despre Piaţa Universităţii. Voiam să fim acolo la 8 seara ca să preîntîmpinăm şi noi, cu prezenţa noastră, transformarea protestului într-un miting politic. Se anunţaseră camioanele de „simpatizanţi“ USL plătiţi să umple Piaţa Victoriei şi ne era clar că vor veni peste noi la Universitate. Am făcut un ping-pong de idei şi am ales cîteva texte pe care să le scriem pe bannere. „Nu ne confiscaţi protestul!“, „Universitatea, zonă eliberată de clasa politică“ şi „Cultura protestului nu creşte în seră“ erau cîteva dintre ele. „Cine nu sare, zahăr!“ şi „Poezia e în stradă“ au fost altele, ceva mai subtile. Pînă la urmă, Larisa a sacrificat un cearşaf şi a ales două dintre texte. Ne-am întîlnit la Teatrul Naţional şi am traversat pasajul spre Universitate. Bulevardul Magheru era blocat de o mare de jandarmi îmbrăcaţi în ţestoase ninja. Cu doar cîteva zile în urmă, jandarmii loviseră în neştire pe toţi nefericiţii care se aflau între Unirii şi Universitate. Acum stăteau cuminţi, dar nervoşi, aşteptînd ordine. Am scos cearşaful cu „Poezia e în stradă“ şi ne-am postat în faţa lor pentru cîteva minute, să le dăm timp să-l citească. Apoi ne-am întors cu spatele la ei, ţinînd banner-ul la nivelul taliei, ca pe o subtitrare pentru mulţimea de jandarmi încordaţi. „Hai, hai, păpuşa, vino mai aproape, îndrăzneşte!“, îi striga Larisei jandarmul din spatele ei. „Ce-o să-mi faceţi?“, l-a întrebat ea. „Hai mai aproape şi-o să vezi!“ Normal că îi era frică, doar se uitase la atîtea filme pe net cu tineri ciomăgiţi de jandarmi care „doar îşi făceau treaba“. Numai că în 30 de secunde am fost înconjuraţi de blitzuri şi de camere de filmat. Asocierea producea sens.

Cristian Neagoe este masterand în Etică aplicată la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti. 

Foto: Simina Guga

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Întâlnirea dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski. FOTO EPA-EFE
Zelenski anunță că SUA au reluat livrările de armament către Ucraina. „Pregătim noi pachete de arme europene”
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri, 11 iulie, faptul că SUA au reluat livrările de armament către Ucraina.
combardament Columbia jpg
Armata Columbiei a bombardat un cartel de droguri. Explozia a provocat o alunecare de teren
Trei membri ai Clanului din Golf au fost uciși în atacul militar, iar autoritățile nu exclud posibilitatea ca sub dărâmături să mai fie victime.
Sofia Vergara a implinit 53 de ani, sursa foto Instagram jpg
Sofía Vergara, sexy în costum de baie de ziua ei. Cine este românca alături de care a sărbătorit împlinirea vârstei de 53 de ani?
Sofía Vergara a implinit ieri, 10 iulie, 53 de ani, iar cu această ocazie, actrița a sărbătorit pe cinste în Italia, înconjurată de apropiați. Printre ei s-a aflat și o româncă, prietenă la cataramă cu vedeta. Cine a fost marele absent?
Frank Timis FOTO BBC
Frank Timiș a scăpat de anchetele din Occident, dar e vânat de Fiscul din Senegal pentru 240 de milioane de euro
Controversatul om de afaceri australiano-român Frank Timiș a evitat anchetele penale din SUA, Marea Britanie și Elveția, dar autoritățile fiscale din Senegal îi cer acum plata unei sume uriașe.
u cluj fb jpg
Universitatea Cluj a dat de pământ cu Metaloglobus, în deschiderea noului sezon din Superliga
Formația bucureșteană, principala candidată la retrogradare.
Zelenski conferința de redredare ucraina roma FOTO EPA EFE jpg
Planul aliaților europeni pentru o forță multinațională în Ucraina prinde contur. Ce s-a stabilit la Roma
Țările pregătite să furnizeze trupe pentru o forță de asigurare în eventualitatea unui armistițiu în Ucraina au convenit să înființeze un cartier general la Paris pentru o desfășurare rapidă după încheierea ostilităților în războiul Rusiei împotriva țării vecine.
Regele Carol al II-lea și Regina Maria participând la Te-Deumul de Anul Nou (1935)
Regina Maria: „Carol, dacă ar fi fost însurat cu o scorpie, poate ar fi fost ținut în frîu”
Deși volumul VII din Însemnările Reginei Maria îl am în variantă EPub, lesne de citit și mai ales lesne de copiat citate, prefer lectura variantei tipografice. Pot descoperi astfel pasajele din care să extrag un Gînd de o pagină, două, sau doar de cîteva rînduri.
Adolescentă arestată în SUA pentru uciderea părinților
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat suspiciuni
O adolescentă în vârstă de 17 ani din statul american Georgia a fost arestată sub acuzația de ucidere a mamei sale și a tatălui vitreg, la câteva luni după ce a ținut un elogiu emoționant la înmormântarea acestora.
Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu jpg
„Sunt liberă!” Andreea Marin confirmă despărțirea de Adrian Brîncoveanu, după opt ani de relație
Andreea Marin a confirmat oficial despărțirea de partenerul ei, diplomatul Adrian Brîncoveanu, după o relație de aproape opt ani.