Praful luminos

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Praful luminos jpeg

Un posibil scop al Dosarului de față ar fi să dovedească că nu există teme sau subiecte mărunte și neînsemnate. Poți emite banalități soporifice despre viață și univers sau poți întrezări un sens și înțelege lumea, în mod pasionant și convingător, pornind de la un fir de praf. Dacă o astfel de știință, a firelor de praf, ar exista, ea s-ar numi „coniologie” (praf = kónis, în greacă). De altfel, ea există, dar e acaparată, ca studiu al prafului atmosferic, de domeniul științelor exacte.

Fără să fie unul dintre elemente, praful e elementar, e constitutiv, e particulă primă și ultimă, început și sfîrșit – cu ilustrările clasice din textul biblic: de la episodul Genezei, în care Dumnezeu îl face pe om suflînd peste „țărîna din pămînt”, pînă la scena tragică a ispitirii lui Iov, luată, parcă, dintr-un italo-western cu Bud Spencer: „Mi-era destul de bine, dar El m-a sfărîmat. M-a luat de ceafă şi m-a făcut praf […]” (Iov, 16:12).

Imaginea țărînei asupra căreia se suflă pare să fi marcat adînc reprezentările despre praf, evocat atît de frecvent alături de vînt: într-adevăr, ce e praful fără vînt? Abia cînd e răscolit, înălțat în aer, praful învie, capătă anvergură și prestanță – în literatură, în arte și în viața de zi cu zi.

Omniprezent pînă la sufocare, praful poate impune și printr-o prețioasă puținătate, ca „minoritate decisivă”, ca masă critică în economia creației: „Lumea toată, înaintea Ta, este ca acel pic de praf, care face cumpăna să se plece […]” (Solomon, 11:22).

La celălalt pol, abundența prafului simbolizează o benignă prolificitate: „Voi face pe urmașii tăi mulți ca pulberea pămîntului”, îl blagoslovește Dumnezeu pe Avram, în Geneză.

Norii de praf pot fi, asemenea fraților lor cerești, negri, întunecați, dar și diafani, luminoși. Odată ridicate în văzduh, în bătaia razelor de soare, particulele de praf se irizează, răsfrîng lumina și o modulează imprevizibil. Aurorele, inelele planetare, nimburile pot fi văzute ca stări aureolare ale materiei, ca praf luminos.

Praful e felul pămîntului de a se supune, prin fluidizare, „imperativului heraclitic” al curgerii, al trecerii și schimbării.

Există oare un ADN al prafului? Se pot regăsi în particulele de praf trăsăturile obiectului pe care l-au alcătuit odinioară? Se poate recrea ceva prefăcut în praf și pulbere, pornind de la un fir de praf din vechea sa făptură? Greu de zis. În tot cazul, praful rămîne o bună dovadă că cerul și pămîntul nu se exclud.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cloud tehnologie internet FOTO Shutterstock
Antreprenorii IT: România își sabotează industria. Taxele și instabilitatea politică alungă specialiștii
Antreprenorii din IT avertizează că exodul specialiștilor se va accentua, iar companiile românești vor ajunge să fie mai puțin competitive în afara țării. Creșterea taxelor și lipsa unei politici coerente sunt factori care vor afecta întreaga industrie, spun ei.
aglaia jpg
Blestemul unei pianiste geniale. L-a cucerit pe Titu Maiorescu și s-a căsătorit din interes. A fost sora unui mare poet
Aglaia Eminovici, sora poetului național Mihai Eminescu, rămâne o figură fascinantă și, în același timp, tragică, din istoria culturală a României.
evaluare nationala
„Metoda Botoșani”. Cum a reușit un județ din România să crească performanțele la examene chiar și în școli cu elevi sub nota 5
O metodă aplicată de specialiștii în educație din județul Botoșani a reușit să crească în mod spectaculos eficiența elevilor la Evaluare Națională. Promovabilitatea a crescut cu 10% iar școlile din mediul rural cu mulți elevi sub nota 5 au înregistrat progrese spectaculoase.
Decojirea ușoară a roșiilor Captură Video Savori Urbane jpg
Cum să decojești 10 kg de roșii în 10 minute, fără să transpiri – trucul genial cu gheață care schimbă tot
Descoperă cel mai simplu truc pentru a decoji rapid roșiile: cu ajutorul gheții, coaja se desprinde singură. Ideal pentru conserve, fără efort și fără nervi!
arsuri solare jpg
Tot ce trebuie să ştii despre arsurile de vară. Cum te protejezi și ce trebuie să faci în caz că apar
Soare, vacanţe şi distracţie! Sigur vă fac cu ochiul aceste cuvinte, iar dacă sunteţi pe punctul de a pleca spre o destinaţie relaxantă, trebuie să aveţi în vedere că vara vine şi cu riscuri serioase pentru sănătate. Iată ce trebuie să ştiţi!
Washington jpg
Trump vrea să preia controlul asupra Washingtonului. Capitala americană, sub „evaluare” prezidențială. Nici New York nu poate sta liniștit
Donald Trump amenință cu o intervenție federală directă în conducerea orașului Washington, D.C., invocând probleme de criminalitate.
thailanda piata preturi jpg
Destinații asiatice unde mâncarea este mai ieftină decât în Europa și nu există taxe pe casă
Locurile din Asia pe care le poți vizita și sejururile exotice organizate de agențiile de turism sunt deja foarte cunoscute, însă puțini sunt cei care au luat „pulsul” vieții de zi cu zi în țări precum Thailanda sau Vietnam. Un cunoscut analist a explicat pentru „Adevărul” care sunt cheltuielile.
Unghii degete picioare Foto Feet First Clinic dms
Unghiile încarnate: cum scapi rapid de durere, roșeață și infecții – sfaturi de la experți pentru picioare sănătoase
Află cauzele, prevenția și tratamentul unghiilor încarnate. Sfaturi de la specialiști pentru a evita durerea, inflamația și infecțiile.
ceai verde   arta ceaiului   foto pixabay appledeng jpg
Ceaiul care ajută la reducerea colesterolului. Specialiștii îl consideră o minune
Persoanele care se confruntă cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să adopte schimbări importante în alimentație, avertizează specialiștii. Printre recomandările frecvente se numără creșterea aportului de fibre, reducerea consumului de grăsimi saturate și limitarea zahărului adăugat.