Scrisoare deschisă

Andrei ŞERBAN
Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Scrisoare deschisă jpeg

Domnule Prim-Ministru,

Doresc să-mi exprim prin aceste rînduri adeziunea faţă de Horia-Roman Patapievici şi actuala echipă a ICR şi să-mi exprim îngrijorarea faţă de modul abuziv şi total nejustificat prin care aţi decis să interveniţi şi să modificaţi administrarea acestui Institut. Mă alătur numeroşilor artişti şi intelectuali care contestă schimbarea statutului printr-o Ordonanţă de Urgenţă, un semnal de alarmă ce pune în pericol cultura însăşi şi autonomia activităţii artistice. Trecerea în subordinea Senatului, deci politizarea culturii, este un act de agresiune ce disturge tot ce actuala echipă ICR a reuşit să obţină cu un succes considerabil: stabilirea unui dialog creativ între cultura română şi lume, o deschidere spre universalitate şi recunoaşterea în Occident a valorilor adevărate ale acestei ţări.

Scriu direct din experienţă personală: am răspuns în mai multe rînduri la invitaţia lui Horia Patapievici şi a Corinei Şuteu (ICR New York) să conduc ateliere de creaţie cu studenţi, actori, regizori, artişti plastici, muzicieni care au colaborat în zone extrem de variate, de la satele româneşti (unde am lucrat pe subiectul Brâncuşi la şi lîngă Hobiţa, sau la Ipoteşti, cu un studiu teatral „Eminescu“) pînă la New York, unde am prezentat Spovedania la Tanacu, acelaşi subiect care recent l-a inspirat şi pe Cristian Mungiu pentru filmul premiat la Cannes. Aceste acţiuni au avut cu preponderenţă un scop educaţional, căci peste 100 de tineri au profitat, în mai multe rînduri, de un antrenament tehnic de înaltă clasă şi au fost provocaţi să îşi extindă bagajul de cunoştinţe, destul de redus în şcolile româneşti de teatru şi, spre bucuria tuturor, să simtă că au progresat. Cu o generozitate şi o înţelegere fără precedent, Horia-Roman Patapievici a încurajat aceste acţiuni profund educative şi în mod natural trebuie să-mi exprim recunoştinţa, atît personal, cît şi în numele tuturor artiştilor români.

Vă solicit anularea imediată a Ordonanţei de Urgenţă privind organizarea ICR. Aşteptăm o declaraţie publică din partea Dumneavoastră.

Cu stimă,
Andrei ŞERBAN, regizor 

Foto: ICR, New York

Emisiunea "Punerea pe gînduri" din 21 iunie 2012, la RFI România, cu Otilia Nuţu şi Mircea Vasilescu. Prin telefon a intervenit Cristi Puiu. Au fost difuzate fragmente înregistrate cu Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, şi senatorul Puiu Haşotti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Un bărbat şi-a ucis fiica de 16 ani pentru că aceasta a refuzat să-şi șteargă contul de TikTok
O adolescentă de 16 ani a fost ucisă de propriul tată după ce a refuzat să își șteargă contul de TikTok.
Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Sendvişuri rapide pentru zile toride. Reţeta simple şi săţioase
Când este extrem de cald, nu numai că apetitul culinar este mai redus, dar nici nu te mai motivează nimic să stai ore în şir în bucătărie. Aceste sendvişuri conţin tot ce ai nevoie pentru a-ţi alunga foamea şi sunt săţioase!
INSTANT PROTEST PARLAMENT 005 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Angajații Parlamentului cer demontarea echipamentelor de pe clădirea legislativului, după tăierea sporului: „Ori plafonați radiațiile, ori dați jos antenele!”
Sindicatul funcționarilor din Parlament a cerut demontarea tuturor antenelor de pe clădirea legislativului, după ce guvernul a redus sporul pentru condiții vătămătoare la 300 de lei brut.
click ro jpg
Gusturi contrastante, experiențe memorabile
Pe măsură ce serile calde de vară aduc cu ele relaxarea și conversațiile lungi, băuturile care însoțesc aceste momente capătă o importanță aparte. De la note tropicale, intense și bogate, la cele citrice, ușor amărui și revigorante, fiecare alegere spune ceva despre stare și preferințe.
image png
Cât de mare a crescut nepoata lui Florin Piersic. Sonia s-a transformat într-o adevărată domnișoară. Foto
Florin Piersic Jr. are cu ce se mândri! Sonia, fiica sa, a devenit o adevărată domnișoară. Tânăra are deja 19 ani și recent a apărut în fotografia postată de tatăl său pe social media. Uite cât de frumoasă este nepoata lui Florin Piersic!
peter pellegrini pregatire militara captura video jpg
Președintele Slovaciei și ministrul Apărării fac două săptămâni de pregătire militară. „Nu vom beneficia de vreun tratament special”
Președintele Slovaciei și ministrul Apărării au îmbrăcat uniforma de camuflaj, intrând în pregătire militară alături de rezerviști și de campionii de arte marțiale mixte Attila Végh și Vlasto Čepo, care s-au alăturat voluntar programului.
Sos de rosii jpg
Papacioaca, rețeta tradițională din Oltenia. Oltenii îl consideră „remediu” pentru zilele caniculare
În mijlocul verii, când canicula îți taie pofta de mâncare și parcă nimic nu te mai îmbie la masă, tradiția populară oferă soluții simple, sănătoase și pline de savoare. Una dintre ele vine din inima Olteniei și poartă un nume pitoresc: papacioaca.
515503367 1315730003894186 5151468281362917676 n jpg
Angajații Apelor Române protestează față de tăierile salariale. „Taxați corupția, nu munca”
Câteva sute de angajați ai Apelor Române, membri ai Sindicatului „Mureșul” (SMAR), protestează vineri în fața Ministerului Mediului din București, denunțând reducerile salariale provocate de plafonarea sporurilor și lipsa unui dialog real cu autoritățile.
parc fotovoltaic
Parc fotovoltaic de 21 milioane de lei în Estul României. Va fi amenajat în locul unei foste gropi de gunoi
Un parc fotovoltaic va fi amenajat în zona Tirighina din Galați, pe locul unei foste gropi de gunoi, cu fonduri europene în valoare de 21 de milioane de lei fără TVA, în urma unei licitații publice, scrie Agerpres.