Timişoara

Nicolae ROIBU
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Timişoara jpeg

„Ne-am asumat cu entuziasm, dar şi cu multă seriozitate şi responsabilitate, candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Timişoara este oraşul de avangardă al României, cel mai dinamic în ultimii ani şi cel mai puternic economic după Bucureşti, cosmopolit, european, multicultural şi, prin urmare, după părerea noastră şi, cu tot respectul pentru ceilalţi competitori, oraşul cu cele mai multe atuuri pentru obţinerea acestui titlu. În acest context, intrarea noastră în cea de-a doua etapă a competiţiei este o recunoaştere a acestei vocaţii europene a Timişoarei, a faptului că îndeplinim toate criteriile cerute. Mai mult, în această reţetă a succesului trebuie să menţionăm şi solidaritatea, energia şi eforturile făcute de întreaga comunitate, asumarea proiectului de către aceasta deoarece prin implicarea masivă a timişorenilor, am reuşit să selectăm conceptul cel mai potrivit şi viitoarele programe.

Sînt încrezător în reuşita Timişoarei şi pentru că am dovedit în implementarea proiectelor cu finanţări europene că sîntem capabili de performanţă şi avem expertiza necesară pentru tot ceea ce presupune susţinerea unui proiect major şi complex cum este acesta.“

Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Cine este Elena Simina Tănăsescu, noul președinte al CCR, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis
Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă, la 13 iulie 2025, de Plenul Curţii Constituţionale a României, preşedintă a acestui for.
netflix  jpg
Serialul care a cucerit publicul de pe Netflix. Deși s-a lansat în 2023, a revenit în topul preferințelor din țară
Este un serial care s-a lansat cu ceva timp în urmă, însă care în ultimul timp a redevenit extrem de popular pe platforma de streaming Netflix. Atât criticii cât și fanii obișnuiți din întreaga lume s-au îndrăgostit de personajele acestei producții de succes.
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
Val de caniculă și furtuni de vară în toată țara. Temperaturi de până la 38 de grade
În următoarea săptămână, România va fi bântuită de temperaturi extreme, care vor atinge 38 de grade, dar și de perioade de instabilitate atmosferică cu ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.
Doland Trump imediat dupa tentativa de asasinat FOTO AFP jpg
Un an de la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Șase întrebări tulburătoare rămân fără răspuns
Pe 13 iulie 2024, Donald Trump a fost la un pas de moarte în timpul unui miting electoral desfășurat la Butler, Pennsylvania.
Terasaă la mare pe litoral  Foto Freepik com jpg
„Experimentul Litoral”: Strategia României comuniste pentru a concura cu celebrele riviere europene
„Experimentul Litoral” a fost conceput ca un proiect politic ambițios, menit să promoveze turismul de masă în România și să ofere o alternativă socialistă la faimoasele destinații de pe țărmurile Franței, Spaniei și Italiei.
image png
Comedianta Rosie O'Donnell, răspuns dur pentru Donald Trump, care o amenință că îi va revoca cetățenia. „Încearcă, rege Joffrey”
Rosie O'Donnell l-a atacat dur pe Donald Trump sâmbătă, printr-o serie de postări în care susținea că Trump se afla pe lista clienților lui Jeffrey Epstein și că era oaspete pe insula infamă a miliardarului.
banner teo trandafir jpg
Teo Trandafir, despre relația cu fiica ei! Cum se înțeleg cele două: „Ea face parte dintr-o lume, eu din altă lume”
Teo Trandafir (57 de ani) nu e mare fan căldură tocmai de aceea vedeta așteaptă să mai treacă puțin canicula și să se orienteze spre o destinație favorabilă de vacanță.
amanda anisimova getty jpg
Agenti FSB FOTO Profimedia jpg
Kievul anunță uciderea unor presupuși agenți secreți ruși implicați în recenta asasinare a unui colonel al serviciului de informații din Ucraina
Agenţi ai serviciilor secrete ruseşti au fost ucişi duminică în regiunea Kiev în timpul unei operațiuni a agenţiei de informaţii SBU din Ucraina, care viza arestarea lor sub suspiciunea de a fi împuşcat mortal un colonel SBU săptămâna trecută.