Un acquis solid

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Un acquis solid jpeg

Ce mai rămîne, azi, din acel Mai 1968? Ce mai ră­mîne din acel spirit de revoltă, din acea formidabilă, im­pro­babilă solidaritate între studenţi şi muncitori? Care sînt beneficiile acelor revolte, urmate de cea mai amplă grevă din istoria Franţei şi, poate, a Europei? Ceea ce a pornit ca o mişcare studenţească anti- (establishment academic şi cultural, putere politică, capitalism sălbatic etc.) a devenit, odată cu susţinerea venită din partea sindicatelor, o demostraţie pro- (drepturi şi libertăţi).

La cincizeci de ani după declanşarea revoltelor, încercăm să facem un bilanţ provizoriu. Nu e un demers inutil: întîi de toate, pentru că mai ales generaţia de azi, care n-a participat la acele evenimente, care nu le-a trăit nemijlocit, consideră multe dintre victoriile obţinute atunci ca fiind de la sine înţelese. Libertatea moravurilor, egalitatea în drepturi între femei şi bărbaţi, dreptul la avort etc. sînt o moştenire directă – rareori recunoscută ca atare – a lui Mai 1968. În plan sindical, salariul minim şi numărul redus de ore de lucru pe săptămînă sînt un beneficiu social cîştigat după trei săptămîni de grevă generală. Societatea civilă, aşa cum o înţelegem astăzi, şi ideea de activism politic ar fi fost mai sărace dacă n-ar fi existat mobilizarea de atunci. În sfîrșit, rearanjarea sistemului de educaţie, mai ales a Universităţii, se datorează tot protestelor masive din mai 1968. Toate acestea reprezintă un acquis solid şi durabil. Dincolo de toate derutele ideologice, revoltele au produs, dacă nu o revoluţie autentică, atunci măcar progres social vizibil. Iar modelul francez s-a exportat treptat în lumea occidentală.

Unele dintre aceste progrese sînt contestate astăzi sau anulate de adversarii libertăţii. Dacă Mai 1968 a fost o revoltă pentru libertate, atunci încă un şaişopt este nu doar posibil, ci şi probabil. Mai ales acolo unde libertăţile civile se restrîng treptat sub asaltul populismului conservator: în Ungaria, în Polonia, în România...

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

jocuri de noroc online pacanele shutterstock
Efectele noilor măsuri fiscale împotriva industriei jocurilor de noroc. Piața neagră câștigă teren
Analiștii susțin că ofensiva fiscală asupra industriei jocurilor de noroc ar putea să îngenuncheze definitiv piaţa reglementată şi să alimenteze masiv zona neagră.
image png
Carmen Șerban a ajuns de nerecunoscut! Vedeta a slăbit un număr considerabil de kilograme și chiar a apelat la ajutorul medicului estetician. FOTO
Carmen Șerban s-a pus serios pe treabă și a devenit cea mai bună variantă a sa. Cântăreața aproape că a ajuns de nerecunoscut după ce a slăbit un număr considerabil de kilograme. Cum arată aceasta în prezent, potrivit unei fotografii postate în mediul online în urmă cu puține zile?
relatii rusia republica moldova kremlin chisinau shutterstock 2131809079 jpg
Planul Kremlinului pentru Republica Moldova: Repetarea scenariului georgian după alegerile din septembrie
La reuniunea Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au exprimat sprijinul ferm pentru decizia Chișinăului de a adera la Uniune. Cu toate acestea, Rusia va încerca să interfereze acest parcurs, influențând alegerile parlamentare din luna septembrie a acestui an.
find the mistake desk picture 1751635117881 jpg
Numai cei cu un IQ colosal pot rezolva acest test. Găsește greșeala în mai puțin de 5 secunde
Testele IQ sunt instrumente simple dar eficiente pentru a-ți testa inteligența și abilitățile de gândire critică.
noul cod fiscal
Sindicatele au depus o serie de amendamente la legea austerității. Tăierea salariilor să se aplice până la 31 decembrie 2026
Sindicatele afiliate BNS au depus o serie de amendamente la legea austerității, propunând ca măsurile de diminuare a drepturilor salariale să se aplice doar până la 31 decembrie 2026, pentru a se alinia cerințelor constituționale.
Atac israelian  Gaza City FOTO Profimedia jpg
Zeci de persoane ucise în Fâșia Gaza, în urma unor nou atacuri israeliene. Trump va discuta luni cu Netanyahu un plan de încetare a focului
Atacurile aeriene israeliene au ucis duminică cel puțin 38 de palestinieni în Fâșia Gaza, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre Washington.
balea jpg
O femeie, revoltată de ce i s-a întâmplat la Bâlea Lac. Pentru ce i s-a cerut bilet de intrare: „Nu este normal”
O postare publică a unei turiste românce a reaprins o dezbatere veche și sensibilă în mediul online: este moral să fie taxat accesul la toaletă în zonele turistice montane din România, mai ales atunci când nu există alternative gratuite?
Rogobete captura gov ro png
Ministrul Sănătății anunță că demisionează dacă Platforma Integrată a Asigurării de Sănătate nu va fi finalizată la termen. „Ar fi un eşec al tuturor”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a afirmat duminică, 6 iulie, că dacă viitoarea Platformă Integrată a Asigurării de Sănătate (PIAS) nu va fi implementată până în decembrie 2026, termenul final de punere în funcțiune, își va da demisia din funcția de ministru.
6dcf801b 6fa8 4cf9 9839 db02bcfe6d2e jpg
Simone Tempestini, ghinion incredibil la Rally di Roma Capitale: a lovit o vacă și a abandonat!
Simone Tempestini a luat startul la o etapă din Campionatul European de Raliuri.