Varianta asta, „neatîrnată“

Theo HERGHELEGIU
Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Varianta asta, „neatîrnată“ jpeg

Şi aci, ca-n orice altă meserie, există o balanţă: pe un taler – bucurii, satisfacţii, entuziasme; pe celălalt – dezamăgiri, disperări, îngreţoşări majore. În funcţie de unde am ales să muncesc (la stat sau la independenţi), greutatea celor două talere a oscilat. Începînd cu varii forme şi reguli de cenzură, continuînd cu „festinul“ de incompetenţe, la toate nivelurile, trecînd prin carenţe uriaşe de etică şi bun-simţ şi sfîrşind cu izbirea permanentă de o mentalitate care-ţi ridică părul pe şira spinării, sistemul de stat te poate face să vrei să renunţi la profesie şi să te duci… în peşteri, să nu mai vezi pe nimeni şi nimic. (Mă rog, asta dacă ai o anumită structură şi eşti un om încă neadaptat societăţii bolnave din România.) Pe partea cealaltă, zona independentă te confruntă cu fel şi fel de neajunsuri, dintre care importante ar fi două: dificultatea articulării unui program de lucru eficient (actorii au mii de alte treburi, ciubuce, obligaţii la teatrele unde-şi păstrează cartea de muncă ş.a.m.d.) şi lipsa fondurilor pentru producţie şi/sau onorarii. Cu cel de-al doilea neajuns convieţuim de mult şi ni-l asumăm, destul de relaxaţi, cam toţi artiştii care am ales varianta asta, „neatîrnată“. Primul, însă, poate fi foarte costisitor, în termeni de nervi şi ficaţi. Acuma, de ce aş alege oricînd varianta independentă? Pentru că între a învăţa să jonglezi cu termene şi programe şi a suporta nesimţire, subcalificare profesională, bătaie de joc, rutină, îngustime a minţii, aroganţă şi multe altele – care credeţi că rămîne opţiunea preferabilă?!... Desigur, argumentul-rege este cel al libertăţii; am avut şi voi avea veşnic această problemă: cenzura. Fie ea şi împachetată delicat în ritualul „vizionării“, fie ea şi legitima intervenţie a celui care dă banu’; producătoru’, nu-i aşa!?, această băgare în ciorba artistului pe mine mă umple de furie şi silă. La independenţi mori pe mîna ta. La stat – trăieşti pe seama tuturor. Parazitare artistică şi lipsa de răspundere profesională – iată un logo pe care l-aş lipi cu satisfacţie pe sistemul nostru teatral de stat! 

Theo Herghelegiu este regizoare. 
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Dan Negru Foto Facebook   Dan Negru jpg
Dan Negru, uluit de comorile uitate ale României. Zona lăsată în paragină care i-a dat fiori: „Au sute de ani și niciun turist” VIDEO
Deși par desprinse dintr-o carte poștală veche, morile de apă din Topleț, județul Caraș-Severin, sunt astăzi uitate și nepromovate. Dan Negru trage un semnal de alarmă: frumusețile neștiute ale României riscă să piară în tăcere.
Maurice Ravel GettyImages 2635558 jpg
Viața lui Maurice Ravel, după Primul Război Mondial: izolare și bijuterii muzicale
După Primul Război Mondial, Ravel se mută la sud-vest de Paris, în orășelul Montfort-l'Amaury, unde va locui până la moarte. O moștenire primită în 1921 îi permite să își cumpere Le Belvédère, o vilă pe care o îndrăgește foarte mult.
comisia europeana
Ce scrie în raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România despre anularea alegerilor
Comisia a publicat cel de al șaselea raport anual despre evoluțiile statului de drept în țările membre. Printre principalele probleme sesizate cu privire la România se află închiderea a numeroase cazuri de corupție din cauza prescripției, imprevizibilitatea legislativa sau lipsa de transparență.
test png
Iluzia optică care îți testează vederea și inteligența. Poți găsi pisica ascunsă în doar 5 secunde?
Dacă îți plac provocările vizuale și ai încredere în abilitățile tale de observație, atunci acest test este pentru tine. În imaginea de mai jos, la prima vedere banală, se ascunde o iluzie optică creată inteligent: o pisică, bine camuflată într-un dulap plin cu haine și încălțăminte. Ai la dispoziți
dna   directia nationala anticoruptie eduard enea jpeg
Reacția DNA la Raportul Comisiei Europene. Priorități în „domeniile cu risc ridicat”: administrația centrală și locală, sectorul energetic, sănătatea și achizițiile publice
Direcția Națională Anticorupție susține eforturile naționale și europene de combatere a corupției și întărire a încrederii cetățenilor în sistemul de justiție precizează, miercuri, DNA, subliniind că orientarea activității spre domenii cu risc ridicat rămâne o prioritate.
+ credit ipotecar jpg
Șoc pe piața imobiliară! TVA-ul pentru locuințe urcă la 21%! Cine prinde ultima șansă să-și cumpere case mai ieftine
Schimbarea de regim fiscal aduce o „cursă contra cronometru” pentru cumpărătorii de locuințe. Pentru cei care pot acționa rapid și au deja un avans pregătit, iulie 2025 este luna decisivă. După 1 august, prețurile vor crește, iar visul unei locuințe personale va deveni greu de atins.
Alexandru Rogobete FOTO gov.ro
Crește programul de lucru al medicilor în ambulatoriile de specialitate. Rogobete: „Medicii vor asigura activitatea, în două ture”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță miercuri, 9 iulie, faptul că încep „măsurile cu efect imediat, care vor schimba în bine fața sistemului de sănătate”.
padure jpg
Animalele care sunt pe cale de dispariție în România din cauza încălzirii globale. Ce specii periculoase se pot înmulți odată cu creșterea temperaturilor
Canicula nu afectează doar organismul uman, ci și fauna. Temperaturile ridicate pun în pericol multe specii de animale, aflate deja pe cale de dispariție, în timp ce altele, periculoase, se înmulțesc cu rapiditate.
furtuna sinaia jpg
Imagini cu prăpădul din Sinaia, lovită de o furtună puternică. Rafale de 90 de km/h au măturat stațiunea. VIDEO
O furtună puternică a lovit miercuri după prânz stațiunea Sinaia, lăsând în urmă pagube considerabile. Vântul, care a atins rafale de până la 90 km/h, a durat câteva zeci de minute, dar a lăsat prăpăd în urmă.