Voluntar la Tăşuleasa

Andrei DĂSCĂLESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 611 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2015
Raportul de Responsabilitate Corporativă jpeg

Sînt în Pasul Tihuţa, la Hotel Castel Dracula, popas popular printre şoferi şi amatori de kitsch vampiresc şi arhitectural. E o seară friguroasă, afară viscoleşte, iar eu îl aştept pe Alin Uhlmann Uşeriu de la Tăşuleasa să vină să mă ia, pentru că urmează un drum forestier care nu prea e practicabil iarna. 

„Uhlmann Uşeriu“ şi „Tăşuleasa“ sînt nume pe care nu le-aş fi reţinut dacă nu mi le-aş fi trecut în telefon atunci cînd le-am auzit pentru prima oară, în urmă cu doar cîteva ore, într-o cafenea din Suceava.

Am venit la „Tăşu“ la insistenţele lui Mani Gutău, solistul de la Urma, care ţine neapărat să apară cadre de la Tăşuleasa în videoclipul la „Cine iubeşte şi lasă“, pe care-l regizez. 

A doua zi dimineaţă, după multe ore de poveşti şi puţine de somn, fac cunoştinţă cu campusul şi Pădurea Pedagogică. În zăpada pînă peste genunchi, Ana face îngeraşi, iar Paul desenează o balenă „în mărime naturală“. Apoi stăm iar la poveşti cu Alin, preşedintele asociaţiei. Rar mi-a fost dat să văd un om vorbind cu atîta pasiune şi convingere. Stau şi mă întreb cum de n-am auzit pînă acum de organizaţia asta. Poate pentru că e în creierul munţilor. Poate pentru că tace şi face.

Cîteva ore şi cîteva cadre mai tîrziu, ar cam fi timpul să plec, dar aflu că drumul e viscolit şi nu se poate ieşi nici cu maşina 4x4 cu care m-au luat de la Dracula. Răsuflu uşurat, nu aveam nici un chef să plec. De altfel, a tot viscolit vreo trei zile şi nu-mi aduc aminte dacă drumul chiar a fost blocat sau a fost doar o scuză. 

Aşa am devenit eu voluntar la Tăşuleasa, iar drumurile de 500 de kilometri de la Bucureşti au fost din ce în ce mai dese, pînă cînd am început să stau mai mult acolo decît în Bucureşti. Încă de la a treia vizită, m-am oferit să fac un film documentar despre acţiunile lor din 2013. Au urmat împăduriri, ecologizarea unei peşteri, crearea unui film de animaţie, evenimente culturale, drumeţii în munţi şi multe lecţii despre natură, voluntari şi voluntariat. Acolo i-am cunoscut pe Marcel Iureş, Ada Milea, Ion Barbu, Mircea Miclea, Voicu Bojan şi mulţi alţi oameni minunaţi. 

Cînd montam documentarul, în studioul improvizat în „Atelierul de fier“, Alin trecea pe la mine şi mă întreba „No, Andrei, iese un film fain?“ şi aşa i-a rămas titlul:

(de căutat pe YouTube).

Mi-e greu să enumăr la cîte alte acţiuni am participat, în afară de cele din film. În anii ce-au urmat, asociaţia a crescut, proiectele s-au înmulţit, voluntarii – la fel, şi din ce în ce mai multă lume a auzit de Tăşuleasa. 

În 2014, am documentat amenajarea potecii tematice Via Maria Theresia, în Munţii Călimani. Printre gîfîituri, febre musculare şi furtuni, nu cred că am reuşit să surprind destul de bine dimensiunea imensă a efortului şi a determinării voluntarilor de a amenaja traseul la timp pentru prima ediţie a Maratonului Via Maria Theresia: poteci curăţate de vegetaţie şi pietre, iarba tunsă, 450 de stîlpi cu marcaje, două puncte de acces şi mai multe popasuri cu informaţii, toate pe un traseu de 42 de kilometri care traversează Munţii Călimani dinspre Transilvania spre Bucovina (sau invers). 

Aş mai aminti proiectul „Camionul de Crăciun“, în organizarea căruia mi se pare că se văd rădăcinile nemţeşti ale asociaţiei: proiectul e uriaş – într-o singură zi, pînă la 20.000 de cadouri se distribuie, individual, copiilor din 165 de sate. Sună impresionant, nu? 

Un prieten m-a întrebat dacă noi, „acolo, la Tăşuleasa“, sîntem o sectă. E o întrebare destul de legitimă (evident, cu răspuns negativ). Paul spunea, într-un interviu din

că Tăşu e ca o pînză de păianjen: odată intrat, nu prea mai poţi să renunţi. Tăşu dă dependenţă,

„Foşti voluntari“ sînt extrem de puţini la Tăşuleasa. Iar eu, unul, mai am multe de învăţat, aşa că pot conta pe mine.

Andrei Dăscălescu este regizor, fondator şi organizator al festivalului de film Filmul de Piatră. 

Foto: R. Ciubotaru

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Femeie durere stomac FOTO Shutterstock jpg
Alimentele pe care trebuie să le evităm complet vara. Ne provoacă o mulțime de probleme
Cei mai mulți dintre noi ne gândim la vara ca la o perioadă de relaxare, în care vom putea să ne bucurăm de cât mai mult timp petrecut în aer liber alături de cei dragi.
Air India FOTO Profimedia
Înregistrarea audio din cabina piloților adâncește misterul prăbușirii zborului Air India. „Ar fi aproape imposibil”
Anchetatorii au făcut o descoperire înfiorătoare în cadrul investigației preliminare privind prăbușirea zborului Air India 171, în urma căreia și-au pierdut viața 260 de persoane în luna iunie.
nicusor dan congres pnl jpg
„Românii nu ne vor mai ierta în 2028” - avertismentul lui Nicușor Dan, prezent la congresul PNL
Președintele Nicușor Dan a transmis, în cadrul Congresului extraordinar al PNL, un mesaj dublu: de responsabilizare și de speranță. A avertizat că, dacă politicienii nu vor repara erorile trecutului, „românii nu vor mai ierta în 2028”.
2025 toys scattered blast belonged 107946328 webp
Rusia, acuzată că vânează ucraineni cu dronele: copil de un an, ucis când se juca în curte: „L-a urmărit și atacat cu sânge rece”
Oficialii ucraineni acuză Rusia de un atac țintit cu dronă asupra unui sat din regiunea Herson, în urma căruia a fost ucis un copil de un an și două luni care se juca în țarcul lui, relatează New York Post.
IMG 20230818 114710 (1) jpg
Înșelăciune cu locuri de cazare fantomă pe litoralul românesc: la ce trebuie să fie atenți turiștii
O nouă metodă de înşelăciune cu cazări fantomă, cu fotografii de pe alte site-uri şi cu preţuri foarte atrăgătoare, circulă vara aceasta pe litoralul românesc. Autoritățile trag un semnal de alarmă și le recomandă turiștilor să fie vigilenți.
paianjen_shutterstock 731064709 jpg
Amestecul ieftin și natural care ține păianjenii la distanță vara! Se prepară rapid și e super eficient
Vara este anotimpul favorit al multor români, însă, din păcate, această perioadă din an vine la pachet și cu multe probleme. Iar una dintre cele mai presante este prezența în număr tot mai mare a insectelor.
WhatsApp Video 2025 07 12 at 11 25 54 mp4 thumbnail png
Reclamagiu de profesie reținut pentru ultraj, după ce a terorizat 5 ani polițiștii cu mii de sesizări
Un bărbat de aproximativ 50 de ani, din Dolj, a fost reținut sâmbătă-dimineață, sub acuzația de ultraj. Procurorii au considerat că acesta a hărțuit, prin plângerile sale repetate, aproape 20 de polițiști.
Plaja Eforie Nord 2022 02 jpg
Alertă pe o plajă din Eforie Sud. Posibile rămășițe de dronă au fost găsite de un pescar
O bucată dintr-o dronă a fost găsită pe o plajă din Eforie Sud. Brigada antitero intervine pentru ridicarea rămășițelor.
cazare mykonos jpeg
Capcane pe litoral: Cum ajung turiștii să plătească pentru cazări fantomă. Avertismentul poliției
În plin sezon estival, polițiștii din Constanța trag un semnal de alarmă cu privire la înșelătoriile tot mai frecvente legate de cazările false pe litoral. Escrocii profită de graba turiștilor și de ofertele atractive pentru a obține bani