Zona de trecere

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Zona de trecere jpeg

Scriitoarea de origine indiană Arundhati Roy afirma recent, în emisiunea 60 Minutes găzduită de CBS, că prezentul nostru a dispărut. Avem un trecut, un viitor, dar nu mai există nici o legătură între ele. E un timp suspendat, în care cuvîntul cel mai des folosit în raport cu trecutul pare să fie regret, iar cel legat de viitor, speranță.

Dosarul de față își propune să afle dacă memoria trecutului te poate pregăti pentru viitor. Dacă experiența anterioară e în măsură să te ajute să-ți reconfigurezi viața care urmează. Dacă acest tunel lung pe care îl străbatem împreună ne va face mai înțelegători, mai empatici. Dacă vom învăța să ne folosim bucuriile deja trăite drept combustibil pentru vise și să diferențiem speranța de iluzie.

Capacitatea de a ne alege atitudinea într-o anumită situație este, în opinia psihiatrului Viktor Frankl, fondatorul logoterapiei, cea mai importantă dintre libertățile noastre. Alegerea felului de a fi înseamnă speranță, chiar și în cele mai complicate vremuri. Tocmai May You Live In Interesting Times a fost intitulată Bienala de Artă de la Veneția din 2019, iar expozițiile au avut ca temă rolul fiecăruia în păstrarea unui echilibru al întregii planete, felul în care o putem schimba în bine. Un titlu prevestitor, am putea spune, deși interesant, definit drept „demn de atenție”, este un cuvînt inexact, care lasă loc de interpretare. Concret, trăim vremuri de regrete și de speranțe, pe care o alchimie miraculoasă le poate topi în aurul prezentului, cum inspirat scrie cineva în acest Dosar.

E o perioadă de tranzit în care, ascultînd îndemnul lui Arundhati Roy, în loc să încercăm cu orice preț să coasem strîns trecutul de viitor, mai bine ne-am gîndi puțin la ruptura dintre ele. Ne-am putea exercita dreptul de a alege felul în care să ne schimbăm viețile. Iar alegerea aduce întotdeauna speranță. 

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

londra foto pixabay
Limba română a ajuns să fie cea mai vorbită limbă străină la Londra
Datele ultimului recensământ arată că româna este cea mai răspândită limbă străină din capitala Marii Britanii, depășind spaniola, poloneza și bengaleza.
deschidere site iunie 282 png
Jurnal de pe Valea Loarei, în „Historia” de iulie
Numărul de luna aceasta vă propune un exerciţiu de imaginaţie istorică, un experiment jurnalistic care îmbină trecutul și prezentul într-un jurnal hibrid despre viața și castelele de pe Valea Loarei. La fel de incitant este portretul lui Ionel Brătianu, unul dintre oamenii care au marcat istoria Rom
image png
Lucian Viziru rupe tăcerea despre relația cu Catrinel Sandu. Actorul recunoaște: „O să vă spun că eu...”
Povestea de dragoste dintre Catrinel Sandu și Lucian Viziru ținea ocupate primele pagini ale ziarelelor în anii 2000. Cei doi s-au despărțit după șase ani de zile, iar acuzațiile de infidelitate au curs din partea amândurora. Acum, actorul rupe tăcerea și își recunoaște partea de vină.
 IT08125 BRD Locker Room – Radu Drăgușin jpg
Imagini traumatizante cu genunchiul operat al lui Radu Drăgușin. Fotbalistul a devenit ambasadorul unei bănci
Pe piața bancară, fotbalistul Radu Drăgușin intră în concurență directă cu înotătorul David Popovici.
roxana minzatu foto facebook png
Educația, prioritate în bugetul UE: Erasmus+ va beneficia de o creștere de 50%
Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, a anunțat că, după ce a fost adoptată propunerea de buget 2028–2034 a UE, s-a propus majorarea bugetului la aproape 2 trilioane euro. De asemenea, s-a majorat și bugetul pentru programul Erasmus+.
inaltime shutterstock 1936987861 jpg
Ești mai înalt dimineața? Răspunsul te va surprinde!
Ți s-a părut vreodată că dimineața, imediat după ce te trezești, parcă ești mai înalt? Dacă da, să știi că există o explicație științifică extrem de interesantă în spatele acestui fenomen
Alexandru Rogobete FOTO gov.ro
Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul în cazul pacienților externați și trimiși în grija unui ONG
Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General după ce 12 pacienți cu dizabilități au fost externați de la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin și transferați la un ONG din județul Bacău.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Topul județelor cu cele mai mari salarii în prima jumătate a anului. Care sunt domeniile cel mai bine plătite
Un studiu realizat de o cunoscută companie de recrutare de personal arată care sunt județele în care s-au înregistrat cele mai mari salarii în prima jumătate de an, dar și care sunt cele mai bine plătite domenii de activitate.
grasime abdomen shutterstock jpeg
De ce te îngrași când ești stresat? Motivul nu este doar mâncarea!
Poate ai observat că, în perioadele tensionate, nu mai ai energie, îți vine să mănânci dulciuri și te atrage mai degrabă canapeaua decât sala de sport.